Dienstregeling 2017 Bus – supplement 1

Op 3 september 2017 wijzigen er een aantal zaken in het lijnennet in en rond de stad Groningen, als onderdeel van de HOV-visie.

Q-link 1 (Zuidhorn – Aduard – Slaperstil – P+R Reitdiep – Zernike Campus – Station Noord – UMCG Noord – Grote Markt – Hoofdstation v.v.)
Door de komst van de nieuwe Q-link 2 gaat lijn 1 minder vaak rijden; twee keer per uur op ieder moment van de dag. Daarmee neemt het aantal reismogelijkheid tussen Paddepoel en Selwerd en de Grote Markt wel af maar blijft de verbinding wel in stand. Door de combinatie met lijn 2 rijdt er op werkdagen iedere tien minuten een bus tussen P+R Reitdiep en UMCG Noord.

Q-link 2 (P+R Reitdiep – Zernike Campus – Station Noord – UMCG – Station Europapark v.v.)
Lijn 2 is de nieuwe Q-link die, samen met lijn 1, overdag zes keer per uur gaat rijden tussen P+R Reitdiep en UMCG Noord. Daarnaast biedt de lijn een snelle en directe verbinding tussen Station Europapark en de Zernike Campus. De lijn gaat overdag 4 keer per uur rijden en ‘s avonds (tot 21:00 uur) en op zaterdag twee keer per uur. Net als lijn 1 krijgt de lijn de kleur groen. De huidige lijn 2 (Station Noord – Hoornsemeer) krijgt een nieuw lijnnummer, 10.

Q-link 4 (Beijum – P+R Kardinge – Grote Markt – Hoofdstation – P+R Hoogkerk – Peize – Roden v.v.)
In Roden wordt het nieuwe eindpunt bij de Kastelenlaan in gebruik genomen. Daarmee wordt er ook een nieuwe route en andere nieuwe haltes in gebruik genomen. Het lusje langs het Fletcher Hotel vervalt, de route wordt meer gestrekt. Er zijn in de nieuwe situatie haltes (vanaf Groningen) bij Albert Heijn, de Touwslager, het busstation, de Padkamp, Hofstedenlaan, Kastelenlaan en het nieuwe eindpunt aan de Roderweg bij de Kastelenlaan.

Q-link 5 (Annen – Zuidlaren – P+R Haren – Hoofdstation – UMCG – Sontweg – P+R Meerstad v.v.)
Lijn 5 gaat naar het in september gerede P+R Meerstad rijden. Vanaf december rijdt de lijn door naar Meerstad Tersluis en Harkstede/Scharmer. De bediening van het Europapark wordt overgenomen door lijn 2. De verbinding tussen het Hoofdstation en Europapark zal voortaan worden verzorgd door de trein, lijn 8 (vanaf de Helperzoom) of lijn 12 in de spits. Ook is reizen via UMCG Noord mogelijk met lijn 2 en vervolgens lijn 1, 3, 4 of 5.

Q-link 6 (Delfzijl – Appingedam – Ten Boer – Ruischerbrug – UMCG – Hoofdstation – P+R Haren v.v.)
Lijn 6 gaat per 3 september de eigenlijke route via de hoofdingang van het UMCG rijden. Tot dusver was dat nog niet mogelijk door problemen met de infrastructuur.

Lijn 7 (Station Noord – Paddepoel – Vinkhuizen – Schildersbuurt – Centrumhalte West – Hoofdstation (- De Wijert Noord) v.v.)
Lijn 7 gaat rijden via de Centrumhalte West en vervolgens de Eeldersingel, Zuiderdiep en Hereplein naar het Hoofdstation. Het perron voor lijn 7 komt voor de McDonalds te liggen in beide richtingen. Door de gewijzigde route wijzigen de vertrektijden iets ten noorden van het Hoofdstation.

Lijn 8 (P+R Hoogkerk – Hoogkerk – Hoendiep – Centrumhalte West – Hoofdstation – Oosterpoort – Coendersborg – De Wijert – Corpus den Hoorn – Martini Ziekenhuis – P+R Hoogkerk v.v.)
Lijn 8 gaat rijden via de Centrumhalte West en vervolgens de Eeldersingel naar het Hoofdstation. Het perron voor lijn 8 komt te liggen ter hoogte van Café De Slingerij aan de Aweg in beide richtingen. De vertrektijden wijzigen met de route mee.

Lijn 9 (Station Noord – Selwerd/P+R Reitdiep – Paddepoel – Oranjebuurt – Centrumhalte West – Hoofdstation – De Wijert Noord – Corpus den Hoorn – Martini Ziekenhuis – Eelderwolde – Eelde-Paterswolde – Groningen Airport Eelde – De Punt v.v.)
Lijn 9 gaat rijden via de Centrumhalte West en vervolgens de Eeldersingel, Zuiderdiep en Hereplein naar het Hoofdstation. Het perron voor lijn 9 komt te liggen ter hoogte van McDonalds in beide richtingen. De vertrektijden ten noorden van het Hoofdstation zullen wijzigen vanwege de nieuwe route.

Lijn 10 (Station Noord – Korrewegwijk – Grote Markt – Hoofdstation – Corpus den Hoorn – Hoornsemeer v.v.)
Lijnnummer 10 is het nieuwe nummer van de huidige lijn 2. De route en frequentie van de lijn blijven gelijk.

Lijn 12 (Hoofdstation – Kempkensberg – Station Europapark – Driebond – Eemspoort – Euvelgunne – P+R Meerstad – P+R Kardinge v.v.)
Lijn 12 krijgt een extra stop bij de nieuwe P+R Meerstad. Daardoor wijzigen de vertrektijden ook iets.

Q-link 15 (Zernike Campus – Paddepoel – Ringweg – Centrumhalte West – Hoofdstation v.v.)
Lijn 15 gaat rijden via de Centrumhalte West en vervolgens de Eeldersingel naar het Hoofdstation. Het perron voor lijn 15 komt ter hoogte van Café De Slingerij aan de Aweg in beide richtingen.

Lijn 17 (Roden – Peize – P+R Hoogkerk – Vinkhuizen – Paddepoel – Zernike Campus v.v.)
De haltes Dorth en Havezathelaan in Roden komen te vervallen. De Kastelenlaan wordt het nieuwe eindpunt.

Lijn 25 (Gasunie – Martini Ziekenhuis – P+R Haren v.v.)
Lijn 25 gaat door het geringe gebruik voorlopig rijden met een 8-persoonsbus. Als de lijn drukker wordt (zoals wordt verwacht als de ombouw van de zuidelijke ringweg begint) gaat er weer een grote bus rijden. De frequentie wordt teruggeschroefd naar twee bussen per uur. De bus gaat extra stoppen bij de halte Van Ketwich Verschuurbrug.

Lijn 26 (Zernike Campus – P+R Haren – Assen M.L. Kingweg v.v.)
De route van lijn 26 wordt uitgebreid naar de Martin Luther Kingweg in Assen om Qliner 309 te ontlasten en een directe verbinding te creëren tussen Assen en de Zernike Campus in Groningen. De frequentie wordt teruggeschroefd naar twee bussen per uur. De bus gaat stoppen bij de halte Van Ketwich Verschuurbrug.

Lijn 35 (Groningen – Aduard – Oldehove v.v.)
De bus verdwijnt vanaf het Akerkhof en gaat rijden via de nieuwe Centrumhalte West en Eeldersingel richting het Hoofdstation, via Emmaplein en Zuiderdiep. Het perron voor lijn 35 komt ter hoogte van Café De Slingerij aan de Aweg. De vertrektijden wijzigen met de route mee.

Lijn 39 (Groningen – Surhuisterveen v.v.)
De bus verdwijnt vanaf het Akerkhof en gaat rijden via de nieuwe Centrumhalte West en Eeldersingel richting het Hoofdstation, via Emmaplein en Zuiderdiep. Het perron voor lijn 39 komt ter hoogte van Café De Slingerij aan de Aweg. De vertrektijden wijzigen met de route mee.

Lijn 64 (Station Noord – De Hoogte – Korrewegwijk – Oosterpark – UMCG – Hoofdstation v.v.)
Lijn 64 komt per 3 september te vervallen vanwege de invoer van Q-link 2. Lijn 2, lijn 10 en de streeklijnen door het Oosterpark zijn de vervangende bussen.

Lijn 78 (Groningen – Siddeburen – Appingedam v.v.)
Lijn 78 krijgt P+R Meerstad bij Driebond als extra halte.

Lijn 88 (Groningen – Leek v.v.)
De bus verdwijnt vanaf het Akerkhof en gaat rijden via de nieuwe Centrumhalte West en Eeldersingel richting het Hoofdstation, via Emmaplein en Zuiderdiep. Het perron voor lijn 88 komt ter hoogte van Café De Slingerij aan de Aweg. De vertrektijden wijzigen met de route mee.

Lijn 139 (Groningen – Hoogkerk – Grootegast – Surhuisterveen v.v.)
De bus verdwijnt vanaf het Akerkhof en gaat rijden via de nieuwe Centrumhalte West en Eeldersingel richting het Hoofdstation. Het perron voor lijn 139 komt ter hoogte van Café De Slingerij aan de Aweg. De vertrektijden wijzigen met de route mee.

Scholierenlijn 637 (Groningen – Zuidhorn – Zoutkamp v.v.)
De bus verdwijnt vanaf het Akerkhof en gaat rijden via de nieuwe Centrumhalte West en Eeldersingel richting het Hoofdstation. Het perron voor lijn 637 komt ter hoogte van Café De Slingerij aan de Aweg. De vertrektijden wijzigen met de route mee.