Dienstregeling 2019 Bus

De busdienstregeling voor 2019 is gepubliceerd door Qbuzz. De dienstregeling is vastgesteld door het OV-bureau Groningen Drenthe.

In onderstaand overzicht staan de belangrijkste voorgestelde wijzigingen aangegeven. De dienstregeling gaat in op 9 december 2018.

Groningen Stad

Q-link 3 (Leek/Tolbert – P+R Hoogkerk – Hoofdstation – Grote Markt – UMCG Noord – P+R Kardinge – Lewenborg – Ruischerbrug v.v.)
Q-link 3 gaat tussen 9:00 en 10:00 uur doordeweeks eens per tien minuten rijden vanaf de beginpunten. Dat is nu eens per kwartier. ‘s Middags blijven de bussen vanaf de beginpunten ieder kwartier rijden tot en met 19:00 uur. Dat is nu nog tot en met 18:30 uur.

Lijn 8 ((P+R Hoogkerk -) Martini Ziekenhuis – De Wijert Zuid – Coendersborg – Station Europapark – Oosterpoort – Hoofdstation – Westerhaven – Hoendiep – Hoogkerk – P+R Hoogkerk v.v.)
‘s Avonds na 22:00 uur en op zondag wordt de lijn weinig gebruikt. Daarom wordt voorgesteld om een aantal ritten op die tijden te schrappen. De huidige route via de Haydnlaan blijft nog bestaan, omdat de Helperzoomtunnel nog niet klaar is.

Q-link 15 (Hoofdstation – Paddepoel – Zernike Campus v.v.)
De studentenlijn 15 gaat voortaan in de zomervakantie rijden. De bus zal dan twee keer per uur rijden. Daardoor ontstaan vier reismogelijkheden tussen het Hoofdstation en de Zernike Campus in de vakantie (in combinatie met Q-link 1). De route wordt gewijzigd. De bus gaat vanaf het station rijden via Emmaviaduct en Peizerbaan en gaat vervolgens bij de Meubelboulevard Peizerweg de Ringweg op. Tussen Hoofdstation en Winkelcentrum Paddepoel wordt niet meer gestopt. De nieuwe route is minder gevoelig voor vertragingen.

Stadsdienst Assen

Lijn 1 (Marsdijk – Centrum – Station – Ziekenhuis – TT-circuit v.v.)
Op verzoek van veel reizigers uit Marsdijk worden de vertrektijden aangepast, om op het station beter aan te sluiten op de trein naar Zwolle en Groningen. Het deel richting het TT-circuit krijgt daardoor een aansluiting op de Sprinters. De routewijziging in Marsdijk wordt alsnog doorgevoerd. Dat betekent dat de bus in beide richtingen nu via Winkelrijk Marsdijk gaat rijden.

Groningen Streek

Lijn 17 (Winschoten – Scheemda v.v.)
In Scheemda wordt een bushalte verplaatst vanwege het vervallen van de halte Busstation.

Lijn 41 (Delfzijl – Appingedam – Uithuizen v.v.)
Het huidige routedeel van lijn 61 tussen Uithuizen en Delfzijl krijgt in de nieuwe dienstregeling lijnnummer 41, de lijn wordt geknipt. De route blijft gelijk. Op bepaalde tijden wordt de lijn uitgevoerd met een kleinere bus. Op die momenten rijdt lijn 41 alleen tussen Uithuizen en Appingedam.

Lijn 61 ((Delfzijl – Appingedam – Uithuizen -) Middelstum – Bedum – P+R Kardinge – Oosterpark – UMCG – Hoofdstation (- Corpus den Hoorn – Martini Ziekenhuis) v.v.)
Een aantal spitsritten gaat doorrijden naar Groningen Zuid. De lijn wordt in Uithuizen geknipt, zodat er richting Delfzijl een nieuwe lijn (41) ontstaat die beter is afgestemd op de vraag. In Uithuizen zal de aansluiting op de trein verslechteren. Tenslotte wordt in Uithuizen ook een andere route door het dorp overwogen, waarbij het spoor twee keer wordt gekruist. Die route wordt nog nader onderzocht.

Lijn 65 (Zoutkamp – Ulrum – Winsum – Groningen v.v.)
Lijn 65 gaat op zaterdagmiddag extra vaak rijden.

Lijn 73 (Stadskanaal – Ter Apel – Emmen v.v.)
De lijn wordt gekoppeld aan lijn 27 naar de Zernike Campus in Groningen. Zo ontstaat een directe verbinding met de campus vanuit Emmen en Ter Apel.

Lijn 74 (Groningen – Hoogezand – Stadskanaal – Emmen v.v.)
De route in Groningen wordt aangepast. De bus rijdt voortaan via Euroborg/P3 en de Europaweg richting UMCG, in plaats van via de Sontweg.

Lijn 85 (Oosterwolde – Leek (- Groningen Hoofdstation – UMCG – P+R Kardinge – Loefzijde) v.v.)
De bus gaat over de nieuwe busbaan door Oostindie rijden. De haltes Carolieweg, Oude Carolieweg en Leuringslaan komen te vervallen. Daarvoor komt de bushalte in Oostindie (het eindpunt van Q-link 3) in de plaats. In de spits gaat lijn 85 doorrijden naar de halte Loefzijde in Lewenborg. Zo ontstaat een directe verbinding Martini Ziekenhuis – UMCG – P+R Kardinge. Ook komen er zo extra directe verbindingen tussen Leek en de scholen aan de Kluiverboom. De bus gaat rijden via Zuiderdiep, Damsterdiep, Hanzeplein, Zaagmuldersweg en Oosterhamrikbaan.

Lijn 88 (Groningen – Leek v.v.)
Lijn 88 gaat bij de nieuwe P+R-halte bij Midwolda stoppen.

Lijn 89 (Marum – Leek v.v.)
Lijn 89 wordt voortaan uitgevoerd met een 8-persoonsbus. De dienst wordt uitgevoerd door vrijwilligers van de buurtbus, die overkomen van lijn 550. Die ritten worden voortaan in de spits uitgevoerd met een grote bus. De buurtbus krijgt lijnnummer 589.

Lijn 119 (Delfzijl – Winschoten v.v.)
In Scheemda wordt een bushalte verplaatst vanwege het vervallen van de halte Busstation.

Lijn 163 (Groningen – Lauwersoog Haven v.v.)
Lijn 163 is bedoeld om aan te sluiten op de boten van- en naar Schiermonnikoog. Doordat de bus onderweg bij alle haltes stopt reizen er ook veel lokale reizigers mee. Om dit te voorkomen wordt de lijn omgevormd tot een snelbus met een beperkt aantal stops onderweg. Dit zijn de haltes Hoofdstation, Zuiderdiep, Grote Markt, UMCG Noord, Zaagmuldersbrug, P+R Kardinge, Noorderhoogebrug, Boterdiepbrug, Torenweg, Burchtweg, Priorstraat, Rotonde N361, Breekweg, Schapenweg, De Rug, Robbenoord, Strandweg, Marneweg, Dorp, Visafslag en Haven. De te vervallen haltes worden amper tot niet gebruikt. Door de aanpassing kan lijn 163 beter aansluiten op de boot.

Lijn 174 ((Groningen Zernike – Station Europapark – Hoogezand -) Zuidbroek – Veendam v.v.)
De route in Veendam wordt licht aangepast en gelijk getrokken aan die van lijn 110 tussen Veendam Noord en het station. De bediening van het centrum wordt daar ook mee verbeterd. De route in Groningen wordt aangepast. De bus rijdt voortaan via Euroborg/P3 en de Europaweg richting UMCG, in plaats van via de Sontweg.

Qliner 300 (Groningen – Gieten – Borger – Emmen v.v.)
De ritten van 23:30 uur uit Emmen en Groningen worden verplaatst naar 1:00 uur. Daarmee komt er een extra late reismogelijkheid.

Qliner 309 (Groningen – Assen Kloosterveen v.v.)
Lijn 309 gaat ook in het weekend de hele dag rijden. De vertrektijden wijzigen om bij de M.L. Kingweg aan te blijven sluiten op stadslijn 1.

Qliner 314 (Groningen – Drachten Himsterhout v.v.)
De ritten van 16:40, 17:10 en 17:40 uur rijden ook door naar de wijk Himsterhout.

Lijn 550 (Leek – Grootegast v.v.)
Lijn 550 wordt in de spitsuren gewijzigd van een buurtbus in een grote bus. Op sommige momenten wordt er nu met drie of vier busjes versterkt. De buurtbusvrijwilligers gaan op die tijden naar lijn 89 tussen Leek en Marum, die zij gaan uitvoeren. De verbinding krijgt lijnnummer 38. Buiten de spits blijft lijn 550 wel rijden.

Drenthe Streek

Lijn 20 (Assen – Dieverbrug – Meppel v.v.)
In Meppel worden de ritten naar de scholen in de daluren ingekort tot het station. Welke tijden als daluren kunnen worden aangemerkt, wordt nog bekeken.

Lijn 22 (Assen – Beilen – Zweeloo – Emmen v.v.)
Lijn 22 rijdt ‘s middags ieder half uur tussen Beilen en Emmen, en van de herfst- tot meivakantie ook van Assen naar Beilen. Het voorstel is om dit aan te passen naar ieder half uur een bus in beide richtingen. De toegevoegde ritten moeten daarbij door gaan rijden naar Emmen.

Lijn 27 (Hoogeveen – Emmen v.v.)
De spitsritten van lijn 27 gaan in Hoogeveen doorrijden naar de Voltastraat om die halte ieder half uur te bedienen. ‘s Avonds krijgt lijn 27 een volledige uursbediening.

Lijn 36 (Spier – Hoogeveen v.v.)
Lijn 36 komt door beperkt gebruik volledig te vervallen.

Lijn 37 (Hoogeveen – Westerbork v.v.)
De route in Hoogeveen wordt aangepast. De bus gaat rijden via de scholen aan de Voltastraat. Daardoor zal niet meer via het centrum worden gereden.

Lijn 44 (Schoonebeek – Emmen v.v.)
Op veler verzoek van chauffeurs en het OV-consumentenplatform krijgt de lijn op zaterdag een andere route dan doordeweeks. Dan gaat de bus niet via het Scheperziekenhuis rijden, maar via het centrum. Na invoering wordt intensief gemonitord of de wijziging meerwaarde heeft voor de reiziger.

Lijn 51 (Groningen – Haren – Onnen (- Zuidlaren – Annen – Assen) v.v.)
In Assen wordt de route gewijzigd. De bus slaat voortaan af bij de Europaweg Oost en rijdt vervolgens via de scholen bij de Industrieweg. Bij de Rolderstraat wordt vervolgens de huidige route weer opgepakt.

Qliner 300 (Groningen – Gieten – Borger – Emmen v.v.)
De ritten van 23:30 uur uit Emmen en Groningen worden verplaatst naar 1:00 uur. Daarmee komt er een extra late reismogelijkheid.

Qliner 309 (Groningen – Assen Kloosterveen v.v.)
Lijn 309 gaat ook in het weekend de hele dag rijden. De vertrektijden wijzigen om bij de M.L. Kingweg aan te blijven sluiten op stadslijn 1.