Dienstregeling 2020 Bus

Het OV-bureau heeft de busdienstregeling voor 2020 vastgesteld.

In onderstaand overzicht staan de belangrijke wijzigingen en de grote wijzigingen op de buslijnen.

Ingang nieuwe concessie

Op 15 december 2019 gaat, tegelijk met de dienstregeling voor 2020, de GD 2020-concessie in. Deze heeft een looptijd van 10 jaar en is gegund aan Qbuzz.

De huidige productformules blijven bestaan, en een groot deel van het wagenpark wordt schoner. Zo gaan de stadsdiensten volledig elektrisch rijden, de streekdiensten deels en komen er meer waterstofbussen. De bussen op diesel gaan op een schonere vorm daarvan rijden. Er komt een app (Q+) voor reizigers waarbij er onder meer actuele informatie bij vertragingen en omleidingen is.

Groningen Stad

Q-link 1 (P+R Reitdiep – Zernike Campus – Station Noord – UMCG Noord – Grote Markt – Hoofdstation v.v.)
Om de aansluiting op de trein in Zuidhorn te waarborgen wordt Q-link 1 ingekort tot P+R Reitdiep. Q-link 2 gaat naar het station in Zuidhorn rijden.

Q-link 2 (Zuidhorn – Aduard – Slaperstil – P+R Reitdiep – Zernike Campus – Station Noord – UMCG Noord – Station Europapark v.v.)
Q-link 2 gaat doorrijden naar het station in Zuidhorn in plaats van Q-link 1.

Q-link 3 (Leek/Tolbert – P+R Leek A7 – P+R Hoogkerk – Hoofdstation – Grote Markt – UMCG Noord – P+R Kardinge – Lewenborg – Ruischerbrug v.v.)
In het drukste half uur gaat lijn 3 iedere 7,5 minuten rijden in plaats van iedere 10 minuten. In de ochtend zal de eerste rit vanuit Tolbert gaan rijden om 5:14 uur.

Q-link 4 (Roden – Peize – P+R Hoogkerk – Hoofdstation – Grote Markt – UMCG Noord – P+R Kardinge – Beijum v.v.)
In het drukste half uur gaat lijn 4 iedere 7,5 minuten rijden in plaats van iedere 10 minuten. Daarnaast wordt de 10 minutenfrequentie in de ochtendspits verlengd tot 10:00 uur. In de ochtend zal de eerste rit vanuit Roden gaan rijden om 5:06 uur.

Q-link 5 (Harkstede/Tersluis – P+R Meerstad – Sontweg – UMCG – Grote Markt – Hoofdstation – P+R Haren A28 (- Zuidlaren – Annen) v.v.)
In de kleine vakanties blijft Q-link 5 langer vier keer per uur rijden om forenzen beter te bedienen. De frequentie van- en naar Zuidlaren en Annen wordt op zondagmiddagen verlaagd naar één bus per uur. In de daluren en op zaterdag wordt de frequentie tussen P+R Meerstad en P+R Haren gladgestreken. De bus rijdt niet iedere 20 en 10 minuten, maar ieder kwartier. Vanuit Harkstede en Engelbert zal het UMCG voor 6:00 uur bereikbaar worden.

Q-link 6 (Delfzijl -) Appingedam – Garrelsweer – Ten Boer – Ruischerbrug – UMCG – Hoofdstation (- P+R Haren A28) v.v.)
Q-link 6 krijgt in Delfzijl een andere route. De bus verdwijnt van de Weg naar Den Dam en gaat rijden via de wijk Tuikwerd. Daardoor wordt Delfzijl beter ontsloten. Aan de Kattegat worden de haltes Kattegat en Oslofjord geschrapt en komt er één nieuwe halte aan de Hogelandsterweg, ter hoogte van de Eemsweg. De kwartierdienst in de ochtend van Appingedam richting Groningen wordt verlengd tot 10:00 uur. Op zaterdag rijdt de bus niet meer tussen het Hoofdstation en P+R Haren.

Lijn 7 (Station Noord – Vinkhuizen – Schildersbuurt – Westerhaven – Hoofdstation (- De Wijert Noord) v.v.)
De eerste en laatste ritten van de dag rijden niet meer tussen Station Noord en halte Siersteenlaan in Vinkhuizen.

Lijn 8 ((P+R Hoogkerk -) Martini Ziekenhuis – Corpus den Hoorn – De Wijert Zuid – Coendersborg – Station Europapark – Oosterpoort – Hoofdstation – Westerhaven – Hoendiep – Hoogkerk – P+R Hoogkerk v.v.)
Het is de bedoeling dat de Helperzoomtunnel in de zomer van 2019 wordt geplaatst. Na de voltooiing hiervan gaat lijn 8 rijden via deze tunnel en Station Europapark, vermoedelijk is dit per 1 april 2020. Enkele haltes rond de Haydnlaan en Helperzoom komen vanaf dat moment te vervallen. De haltes Verlengde Lodewijkstraat, Station Europapark en Sportcentrum Europapark worden dan aan de route toegevoegd.

Lijn 9 (Zernike/Station Noord – Paddepoel – Oranjebuurt – Westerhaven – Hoofdstation – De Wijert/Corpus den Hoorn – Martini Ziekenhuis – Eelderwolde – Paterswolde – Eelde – Groningen Airport Eelde – De Punt v.v.)
Het routedeel tussen de bushalte Zernike Noord en P+R Reitdiep komt te vervallen.

Lijn 10 (Station Noord – Korrewegwijk – Grote Markt – Hoofdstation – Corpus den Hoorn – Martini Ziekenhuis – Hoornsemeer v.v.)
De vertrektijden in de avonduren wijzigen zodat de bussen vanuit de Hoornsemeer aan gaan sluiten op de treinen. De aansluiting vanuit de Korrewegwijk op de treinen vervalt daarmee.

Lijn 12 (Hoofdstation – Station Europapark – Euvelgunne – Eemspoort- Driebond – P+R Meerstad – P+R Kardinge v.v.)
De vertrektijden van de eerste twee ritten worden aangepast. Daarmee ontstaat er op Station Europapark een betere aansluiting op de Sprinter vanuit Assen.

Lijn 17 ((Roden – Peize -) P+R Hoogkerk – Vinkhuizen – Paddepoel – Zernike Campus v.v.)
Lijn 17 vervalt en gaat op in de nieuwe lijnen 18, 182, 183 en 184.

Lijn 18 (P+R Hoogkerk – Vinkhuizen – Paddepoel – Zernike Campus v.v.)
Lijn 18 vervangt het grootste deel van lijn 17 tussen Hoogkerk en de Zernike Campus. Lijnnummer 18 zal worden gebruikt voor de spitsritten tussen beide locaties. Vanuit Leek, Roden, en Drachten zullen ook rechtstreekse lijnen naar de Zernike Campus gaan rijden. Tussen P+R Hoogkerk en de Zernike Campus zorgen deze lijnen gezamenlijk voor zes reismogelijkheden per uur op de piekmomenten, iedere tien minuten. ‘s Middags rijdt er twee keer per uur een bus tussen Zernike en P+R Hoogkerk; één keer lijn 18 en één keer lijn 183 welke vervolgens doorrijdt naar Leek.

Groningen Streek

Lijn 11 (Vlagtwedde – Bourtange v.v.)
Lijn 11 gaat buiten de vakanties extra ritten rijden om het verdwijnen van lijn 42 uit Bourtange op die momenten op te vangen.

Lijn 26 (Sneldienst Assen M.L. Kingweg – Groningen Zernike Campus v.v.)
Lijn 26 wordt omgenummerd naar lijn 109. Op verzoek van de gemeente Tynaarlo wordt bij wijze van proef gehalteerd op de op- en afrit van de A28 bij Tynaarlo, zodra deze haltes klaar zijn. Er gaan in de zomervakantie ook enkele ritten rijden.

Lijn 27 (Sneldienst Stadskanaal – Groningen Zernike Campus v.v.)
Lijn 27 wordt omgenummerd naar lijn 107.

Lijn 36 (Oldehove – Winsum v.v.)
Lijn 36 wordt in Winsum gekoppeld aan lijn 68. De midibusritten worden voortaan in de ochtendspits gereden met 8-persoonsbusjes, en in de middagspits met grote bussen.

Lijn 41 (Uithuizen – Eemshaven – Appingedam (- Delfzijl Sikkel) v.v.)
Lijn 41 gaat rijden via de Eemshaven. De route wordt op diverse delen gestrekt. Vanaf Roodeschool gaat de bus via de Greededwarsweg naar de Eemshaven rijden. De halte in Oosteinde wordt verplaatst naar de rand van het dorp. Vanaf de Eemshaven wordt rechtstreeks naar Delfzijl gereden. Het tarief voor reizen op saldo zal, ondanks de extra kilometers door de Eemshaven, niet worden verhoogd. Op het busstation in Appingedam gaat lijn 41 doorrijden als lijn 178. Enkele ritten in de spits rijden niet verder als lijn 178, maar gaan rijden naar de Sikkel in Delfzijl. De rit die om 8:00 uur aankomt gaat verder rijden als lijn 143 richting Woldendorp en komt daarmee ook langs de Sikkel. Een aantal ritten met kleine busjes krijgen een grote bus. Er wordt een compensatieregeling ingesteld, waardoor reguliere abonnementen zullen gelden in de hubtaxi, en de taxi naar de dichtsbijzijnde halte met regulier OV zal gaan rijden. De regeling geldt voor de haltes Radsweg.

Lijn 42 (Vlagtwedde – Ter Apel v.v.)
De ritten in de ochtendspits die nu met een midibus rijden, rijden voortaan met een grote bus. In Ter Apel wordt doorgereden op een andere lijn met een grote bus naar Emmen. Buiten de vakantie gaan de ritten die via Bourtange rijden een snellere route rijden. Lijn 11 gaat ter vervanging extra ritten via Bourtange rijden. In de vakanties blijft lijn 43 wel de route via Bourtange rijden.

Lijn 43 (Delfzijl – Termunterzijl – Woldendorp – Wagenborgen – Siddeburen v.v.)
Alle ritten gaan met een grote bus rijden.

Lijn 44 (Harkstede – Hoogezand – Zuidlaren – Tynaarlo – Vries v.v.)
Lijn 44 komt te vervallen. De vrijwilligers van Stadsbus Hoogezand gaan tussen Hoogezand en Harkstede rijden als Buurtbus 516. Tussen Hoogezand en Vries is de Hubtaxi het alternatief en geldt de compensatieregeling Hubtaxi voor de haltes waar geen regulier openbaar vervoer komt.

Lijn 45 (Spijk – Loppersum – Middelstum v.v.)
Lijn 45 gaat alleen nog in de spitsrichting rijden, omdat de voertuigen ook gebruikt worden op de nieuwe lijn 160. Vanuit Loppersum wordt voortaan doorgereden naar Middelstum, waar de lijn gekoppeld wordt aan lijn 61. Daardoor ontstaan er directe busverbindingen tussen bijvoorbeeld P+R Kardinge en Bedum en Loppersum.

Lijn 50 (Groningen – Haren – Vries – Assen v.v.)
Lijn 50 heeft enkele ritten welke eindigen in Assen bij de M.L. Kingweg. Deze gaan doorrijden naar het station. Tussen Groningen en Haren rijden enkele ochtendspitsritten. Deze gaan over naar lijn 51 zodat zij alle scholen in Haren bedienen. De dienst op zondagochtend zal twee uur eerder starten.

Lijn 51 (Groningen – Haren – Onnen (- Zuidlaren -) Annen – Assen/Gieten v.v.)
De ritten met een midibus tussen Annen en Assen worden voortaan gereden met een grote bus. Enkele ochtendspitsritten tussen Groningen en Haren van lijn 50 worden overgeheveld naar lijn 51 zodat deze alle scholen in Haren bedienen.

Lijn 61 (Groningen HS – Oosterpark – P+R Kardinge – Bedum – Middelstum (- Uithuizen) v.v.)
In de ochtendspits rijdt lijn 61 tussen Middelstum en Groningen elk kwartier. Richting Middelstum rijdt lijn 61 in de ochtendspits elk half uur. In de middagspits rijdt lijn 61 richting Middelstum voortaan elk kwartier in plaats van elk half uur. Eén rit per uur rijdt na Middelstum door naar Uithuizen, twee ritten per uur gaan na Middelstum verder als lijn 45 naar Loppersum, Spijk en de Eemshaven. Eén rit per uur eindigt in Middelstum. Richting Groningen rijdt lijn 61 in de middagspits elk half uur.

Lijn 65 (Groningen HS – Oosterpark – P+R Kardinge – Winsum – Leens – Zoutkamp v.v.)
Lijn 65 rijdt voortaan op zondag de hele dag in een uursdienst.

Lijn 68 (Winsum – Hornhuizen (- Leens) v.v.)
De bus gaat op werkdagen overdag eens per uur rijden. Lijn 68 wordt in Winsum gekoppeld aan lijn 36. Het traject tussen Hornhuizen en Leens komt in de daluren te vervallen. Flexbus De Marne neemt dit over. Op werkdagen wordt wel weer de hele dag een uursdienst gereden. De ritten die met een midibus worden gereden worden voortaan in sommige gevallen gereden met een grote bus, en in sommige gevallen met een 8-persoonsbusje.

Lijn 74 (Emmen – Stadskanaal – Bareveld – Wildervank – Veendam v.v.)
Lijn 74 neemt lijn 110 over tussen Bareveld en Veendam. Daardoor wordt de lijn geknipt. Lijn 74 tussen Groningen en Hoogezand wordt omgenummerd naar lijn 76. Deze bus krijgt in Hoogezand De Hooge Meeren als eindpunt. Bij Bareveld komt waarschijnlijk een halte bij de N33 om een overstap op Qliner 310 mogelijk te maken. Er wordt een compensatieregeling ingesteld, waardoor reguliere abonnementen zullen gelden in de hubtaxi, en de taxi naar de dichtsbijzijnde halte met regulier OV zal gaan rijden. De regeling geldt voor de haltes Paal 7, Paal 8 en Paal 9.

Lijn 85 ((Oosterwolde – Haulerwijk – Zevenhuizen -) Leek – P+R Leek A7 – P+R Hoogkerk – Groningen; Martini Ziekenhuis – De Wijert Noord – Hoofdstation – Oosterpark – P+R Kardinge – Scholen Lewenborg v.v.)
Lijn 85 gaat in Leek via de wijk Oostindie rijden. De rit van 7:2 uur vanaf Lewenborg gaat rijden tot P+R Hoogkerk.

Lijn 88 (P+R Hoogkerk – Oostwold – Leek v.v.)
Lijn 88 wordt ingekort en gaat naar P+R Hoogkerk rijden. Daar kunnen reizigers richting Groningen overstappen, bijvoorbeeld op de Q-link. De grote bus wordt op rustige momenten vervangen door een 8-persoonsbusje.

Lijn 110 (Assen – Gieten – Veendam v.v.)
Lijn 110 wordt Qliner 310 (zie Qliner 310).

Lijn 160 (Eemshaven Express Groningen HS – P+R Kardinge – Eemshaven v.v.)
Tussen het Hoofdstation in Groningen en de rand van de Eemshaven gaat de sneldienst lijn 160 rijden. Er rijden vijf ritten in de ochtendspits naar de haven, en vijf ritten in de middagspits terug naar Groningen.

Lijn 163 (Groningen – Lauwersoog Haven v.v.)
Aansluitend op de extra snelboot van- en naar Schiermonnikoog krijgt lijn 163 een extra rit van- en naar Lauwersoog.

Lijn 171 (Groningen; Zernike Campus – Station Noord – UMCG – P+R Euroborg/P3 – Hoogezand – Veendam v.v.)
De lus in de wijk Sorghvliet in Veendam wordt ingekort ten gunste van lijn 74. Er komen nieuwe haltes in Veendam (WCT Skager Rak) en Kiel-Windeweer (Klaplaan en Paal 2) bij. Lijn 171 gaat de hele dag (buiten de vakanties) in een halfuursdienst rijden.

Lijn 178 ((Appingedam -) Siddeburen – Slochteren – Kolham – Groningen; P+R Euroborg/P3 – UMCG – Hoofdstation v.v.)
Lijn 178 wordt in Appingedam op het busstation gekoppeld aan lijn 41. Om de route te versnellen gaat lijn 178 tussen Siddeburen en Appingedam rijden via de N33. Er wordt nog wel gereden via bedrijventerrein Fivelingo. Voor Steendam wordt de Buurtbus het alternatief. ’s Middags rijdt lijn 178 voortaan elke twintig minuten tussen Groningen en Siddeburen, in plaats van afwisselend om de 15 en 30 minuten. Op zondagavond vertrekt de laatste rit van Groningen naar Siddeburen een uur later.

Lijn 183 (Leek – P+R Hoogkerk – Zernike Campus v.v.)
Het lijnnummer 183 zal worden gebruikt voor de ritten die als lijn 83 aankomen in Leek, en door zullen rijden als lijn 183 naar de Zernike Campus. ‘s Middags rijdt deze bus één keer per uur richting Leek. Samen met lijn 18 rijden er dan twee bussen per uur tussen Zernike en P+R Hoogkerk.

Lijn 184 (Roden – P+R Hoogkerk – Zernike Campus)
Het lijnnummer 184 zal worden gebruikt voor de directe ritten van Roden naar de Zernike Campus in Groningen. Het gaat om 2 ritten welke nu als lijn 17 rijden.

Lijn 189 (Drachten – Marum (- P+R Hoogkerk – Martini Ziekenhuis – De Wijert Noord – Groningen HS) v.v.)
Lijn 189 rijdt op zaterdagen tussen Marum en Drachten. Deze ritten komen te vervallen.

Qliner 300 (Emmen – Borger – Gieten – Groningen v.v.)
Er gaan meer dubbeldekkers rijden op Qliner 300. De 10-minutenfrequentie wordt uitgebreid tot 9:00 uur. Op alle vakantiedagen rijdt Qliner 300 voortaan altijd ieder kwartier. Op de avonden gaan twee dubbeldekkers per uur rijden.

Qliner 304 (Drachten – Groningen v.v.)
Qliner 304 gaat over van Arriva Touring naar Qbuzz. Op zaterdag en zondag rijdt de eerste rit van Drachten naar Groningen voortaan een uur eerder.

Qliner 309 (Assen Kloosterveen – Groningen v.v.)
In de vakanties gaat Qliner 309 voortaan altijd ieder kwartier rijden. In het weekend zal de dienst eerder worden opgestart en er gaan meer ritten rijden in de ochtendspits.

Qliner 310 (Assen – P+R Rolde – Gieten – Veendam v.v.)
Qliner 310 is de nieuwe Qliner die streeklijn 110 overneemt. Als Qliner gaat de lijn op werkdagen in de spits op de hele route twee keer per uur rijden. In het weekend wordt eerder gereden om aan te sluiten op de Intercity in Assen. Bij de N33 bij Bareveld komt een halte. Lijn 74 gaat doorrijden naar Veendam, via Wildervank, omdat de Qliner niet door Wildervank gaat rijden. Afhankelijk van het moment van de dag wordt Qliner 310 over de hele route tussen de 5 en 13 minuten sneller. Er wordt een compensatieregeling ingesteld, waardoor reguliere abonnementen zullen gelden in de hubtaxi, en de taxi naar de dichtsbijzijnde halte met regulier OV zal gaan rijden. De regeling geldt voor de halte De Hilte.

Qliner 312 (Stadskanaal – Gieten (- Groningen) v.v.)
Er gaan dubbeldekkers op enkele spitsritten van Qliner 312 rijden. In de vakantie gaat Qliner 312 altijd eens per half uur rijden, met op enkele momenten extra ritten. Op zondagavond gaat Qliner 312 de hele route tussen Stadskanaal en Groningen rijden.

Qliner 314 (Drachten – Groningen v.v.)
Qliner 314 gaat over van Arriva Touring naar Qbuzz.

Lijn 406 (Nachtbus Groningen – Ten Boer – Appingedam – Delfzijl v.v.)
Net als Q-link 6 gaat de nachtbus in Delfzijl een andere route rijden, door Tuikwerd. De bus blijft na de halte Jachtlaan wel rechtstreeks naar het station rijden.

Lijn 419 (Nachtbus Groningen – Assen v.v.)
De nachtbus tussen Groningen en Assen gaat ook op donderdagnacht rijden met twee ritten.

Stadsbus 515 Hoogezand
Stadsbus 515 krijgt een andere route ter vervanging van lijn 44.

Buurtbus 516 (Hoogezand – Harkstede v.v.)
De vrijwilligers van Stadsbus Hoogezand gaan tussen het centrum van Harkstede en winkelcentrum De Hooge Meeren rijden ter vervanging van lijn 44.

Buurtbus 565 (Flexbus De Marne v.v.)
De route van Buurtbus 565 wijzigt (Flexbus De Marne). Na de vroege ochtend rijdt deze bus vanaf Leen door naar Kloosterburen en Kruisweg. Hier kun je overstappen op lijn 68 richting Pieterburen. Daarnaast rijdt lijn 565 niet meer verder dan Houwerzijl. In Wehe-den Hoorn sluit de buurtbus aan op lijn 65 richting Groningen en Winsum. Ook kun je er overstappen naar Ulrum en Zoutkamp.

Buurtbus 589 (Leek – Marum – De Wilp v.v.)
Lijn 589 gaat overdag één keer per uur rijden en rijdt vanaf Marum door naar De Wilp.

Lijn 637 (Scholierenlijn Zoutkamp – Zuidhorn ( – Groningen) v.v.)
De laatste rit in de ochtendspits wordt een 8-persoonsbus in plaats van een grote bus.

Lijn 665 (Sneldienst Winsum Station – Groningen Zernike Campus)
Lijn 665 komt te vervallen.

Lijn 673 (Scholierenlijn Mussel – Stadskanaal)
Lijn 673 komt te vervallen.

Lijn 604 (Drachten – Groningen Zernike Campus)
Lijn 604 krijgt het nieuwe nummer 182. De bus gaat in Groningen rijden via dezelfde route als lijn 18 door Vinkhuizen en stopt ook op P+R Hoogkerk.

Stadsdienst Emmen

Alle stadslijnen (1, 2, 3 en 4)
Alle stadslijnen gaan op zondagmiddag altijd eens per half uur rijden. Nu is dat alleen nog op koopzondagen. De directe verbinding van de Rietlanden en het centrum naar Emmerhout komt te vervallen door het laadschema van de elektrische bussen.

Q-link 12 (Emmen – P+R Meerdijk (- Klazienaveen) v.v.)
‘s Avonds en in het weekend komt de bediening van de halte Edisonstraat te vervallen.

Drenthe Streek

Lijn 17 ((Roden – Peize -) P+R Hoogkerk – Vinkhuizen – Paddepoel – Zernike Campus v.v.)
Lijn 17 vervalt en gaat op in de nieuwe lijnen 18, 182, 183 en 184.

Lijn 20 (Assen – Smilde – Dieverbrug – Steenwijk v.v.)
In het kader van de herstructurering van de busroutes rond Dieverbrug gaat lijn 20 rijden tussen Assen en Steenwijk, via Dieverbrug. Richting Meppel gaat de nieuwe lijn 28 rijden De splitsing wordt gemaakt zodat de lijnen efficiënter worden, en omdat er vooral vanuit beide steden naar Dieverbrug gereisd wordt. In Steenwijk sluit lijn 20 goed aan op de Intercity van- en naar Zwolle. De route door Lhee vervalt.

Lijn 21 (Emmen – Assen v.v.)
‘s Avonds wordt voortaan eens per twee uur gereden en wordt er later gereden. Op zondag vervallen vier ritten. De aansluitingen op bus en trein verbeteren.

Lijn 22 (Zweeloo – Assen v.v.)
De midibusritten op zaterdag gaan rijden met een grote bus.

Lijn 26 (Emmen – Coevorden v.v.)
De ritten op zondagen vervallen.

Lijn 26 (Sneldienst Assen M.L. Kingweg – Groningen Zernike Campus v.v.)
Lijn 26 wordt omgenummerd naar lijn 109. Op verzoek van de gemeente Tynaarlo wordt bij wijze van proef gehalteerd op de op- en afrit van de A28 bij Tynaarlo, zodra deze haltes klaar zijn. Er gaan in de zomervakantie ook enkele ritten rijden.

Lijn 27 (Emmen – Hoogeveen v.v.)
Lijn 27 gaat in de middagspits tussen de herfst- en meivakantie ieder half uur rijden. Dat gebeurt in de ochtendspits ook al.

Lijn 27 (Sneldienst Stadskanaal – Groningen Zernike Campus v.v.)
Lijn 27 wordt omgenummerd naar lijn 107.

Lijn 28 (Beilen – Wijster – Dwingeloo – Dieverbrug – Meppel v.v.)
Lijn 28 is een nieuwe lijn welke in het kader van de herstructurering van de busroutes rond Dieverbrug een deel van de lijnen 20 en 35 overneemt. Daarmee keert de bus in Wijster terug. De laatste bus van Meppel richting Diever gaat een uur later vertrekken. In Meppel wordt aangesloten op de Intercity en in Beilen op lijn 22, op voorwaarde van voldoende perroncapaciteit.

Lijn 31 (Ommen – Balkbrug – Hoogeveen v.v.)
Sommige ritten met een grote bus tussen Balkbrug en Ommen worden omgezet naar een 8-persoonsbusje. Daardoor ontstaat op sommige momenten een extra overstap. Op zaterdag wordt tussen Ommen en Zuidwolde met een 8 persoonsbus gereden, tussen Zuidwolde en Hoogeveen blijft een grote bus rijden.

Lijn 32 (Hoogeveen – Ruinerwolde – Meppel v.v.)
Lijn 32 gaat in de avonduren vaker rijden. Er komen latere reismogelijkheden vanuit Zwolle richting Ruinerwold en Ruinen. In de avonduren wordt voortaan een tweeuursdienst gereden. In het weekend komen enkele extra ritten.

Lijn 35 (Beilen – Steenwijk v.v.)
Lijn 35 komt te vervallen en gaat op in de lijnen 20 en 28.

Lijn 44 (Emmen – Schoonebeek v.v.)
Tussen de mei- en herfstvakantie wordt de frequentie in de middagspits teruggebracht naar één bus per uur.

Lijn 44 (Harkstede – Hoogezand – Zuidlaren – Tynaarlo – Vries v.v.)
Lijn 44 komt te vervallen. De vrijwilligers van Stadsbus Hoogezand gaan tussen Hoogezand en Harkstede rijden als Buurtbus 516. Tussen Hoogezand en Vries is de Hubtaxi het alternatief en geldt de compensatieregeling Hubtaxi voor de haltes waar geen regulier openbaar vervoer komt.

Lijn 50 (Groningen – Haren – Vries – Assen v.v.)
Lijn 50 heeft enkele ritten welke eindigen in Assen bij de M.L. Kingweg. Deze gaan doorrijden naar het station. Tussen Groningen en Haren rijden enkele ochtendspitsritten. Deze gaan over naar lijn 51 zodat zij alle scholen in Haren bedienen. De dienst op zondagochtend zal twee uur eerder starten.

Lijn 51 (Groningen – Haren – Onnen (- Zuidlaren -) Annen – Assen/Gieten v.v.)
De ritten met een midibus tussen Annen en Assen worden voortaan gereden met een grote bus. Enkele ochtendspitsritten tussen Groningen en Haren van lijn 50 worden overgeheveld naar lijn 51 zodat deze alle scholen in Haren bedienen.

Lijn 59 (Emmen – Gieten v.v.)
De ritten van 18:36 uur uit Emmen en 19:32 uur uit Gieten worden omgezet van een 8-persoonsbusje naar een grote bus.

Lijn 74 (Emmen – Stadskanaal – Bareveld – Wildervank – Veendam v.v.)
Lijn 74 neemt lijn 110 over tussen Bareveld en Veendam. Daardoor wordt de lijn geknipt. Lijn 74 tussen Groningen en Hoogezand wordt omgenummerd naar lijn 76. Bij Bareveld komt waarschijnlijk een halte bij de N33 om een overstap op Qliner 310 mogelijk te maken. De bediening van de Kielsterachterweg komt te vervallen, daar wordt de hubtaxi het alternatief. Er wordt een compensatieregeling ingesteld, waardoor reguliere abonnementen zullen gelden in de hubtaxi, en de taxi naar de dichtsbijzijnde halte met regulier OV zal gaan rijden. De regeling geldt voor de haltes Paal 7, Paal 8 en Paal 9.

Lijn 110 (Assen – Gieten – Veendam v.v.)
Lijn 110 wordt Qliner 310 (zie Qliner 310).

Lijn 126 (Emmen – Nieuw Schoonebeek v.v.)
Tussen Klazinaveen en Emmen wordt nu gereden via de provinciale weg. De route wordt omgelegd, en de bus gaat rijden via Nieuw Dordrecht en Barger-Oosterveld.

Lijn 131 (Ommen – Balkbrug – Hoogeveen v.v.)
Lijn 131 gaat op de hele route dezelfde route als lijn 31 rijden. Alle ritten krijgen het lijnnummer 31.

Lijn 184 (Roden – P+R Hoogkerk – Zernike Campus)
Het lijnnummer 184 zal worden gebruikt voor de directe ritten van Roden naar de Zernike Campus in Groningen. Het gaat om 2 ritten welke nu als lijn 17 rijden.

Qliner 300 (Emmen – Borger – Gieten – Groningen v.v.)
Er gaan meer dubbeldekkers rijden op Qliner 300. De 10-minutenfrequentie wordt uitgebreid tot 9:00 uur. Op alle vakantiedagen rijdt Qliner 300 voortaan altijd ieder kwartier. Op de avonden gaan twee dubbeldekkers per uur rijden.

Qliner 309 (Assen Kloosterveen – Groningen v.v.)
In de vakanties gaat Qliner 309 voortaan altijd ieder kwartier rijden. In het weekend zal de dienst eerder worden opgestart en er gaan meer ritten rijden in de ochtendspits.

Qliner 310 (Assen – P+R Rolde – Gieten – Veendam v.v.)
Qliner 310 is de nieuwe Qliner die streeklijn 110 overneemt. Als Qliner gaat de lijn op werkdagen in de spits op de hele route twee keer per uur rijden. In het weekend wordt eerder gereden om aan te sluiten op de Intercity in Assen. Bij de N33 bij Bareveld komt een halte. Lijn 74 gaat doorrijden naar Veendam, via Wildervank, omdat de Qliner niet door Wildervank gaat rijden. Afhankelijk van het moment van de dag wordt Qliner 310 over de hele route tussen de 5 en 13 minuten sneller. Er wordt een compensatieregeling ingesteld, waardoor reguliere abonnementen zullen gelden in de hubtaxi, en de taxi naar de dichtsbijzijnde halte met regulier OV zal gaan rijden. De regeling geldt voor de halte De Hilte.

Qliner 312 (Stadskanaal – Gieten (- Groningen) v.v.)
Er gaan dubbeldekkers op enkele spitsritten van Qliner 312 rijden. In de vakantie gaat Qliner 312 altijd eens per half uur rijden, met op enkele momenten extra ritten. Op zondagavond gaat Qliner 312 de hele route tussen Stadskanaal en Groningen rijden.

Lijn 419 (Nachtbus Groningen – Assen v.v.)
De nachtbus tussen Groningen en Assen gaat ook op donderdagnacht rijden met twee ritten.