OV rond Koningsdag

Tijdens Koningsnacht en Koningsdag rijdt er veel extra openbaar vervoer in Groningen en Drenthe voor alle festiviteiten. Een overzicht van de (extra) reismogelijkheden.

Koningsnacht

In de Koningsnacht is het uitgaansgebied in de stad Groningen traditioneel druk. Daarnaast wordt het muziekevenement Helden van Oranje op de Drafbaan in het Stadspark gehouden. In Stadskanaal vindt de traditionele Knoalsternacht plaats.

Groningen Stad (evenementen in de binnenstad en op de drafbaan)

In en rond de stad Groningen rijden extra bussen voor de bezoekers van Helden van Oranje in het Stadspark. Deze extra ritten rijden op de lijnen 3 (Leek/Tolbert – Groningen) en 4 (Roden – Groningen). De bussen rijden langs de halte Verzetsstrijderslaan, op loopafstand van de drafbaan. Beide lijnen rijden de hele nacht door. Ook Q-link 6 (Delfzijl), lijn 65 (Winsum), 300 (Emmen) en 312 (Stadskanaal) rijden extra late ritten.

In de avonduren rijden er ook extra bussen op de Qliner 304 tussen Drachten en Groningen. Daarnaast rijdt in de nacht een sneldienst als lijn 334 tussen Groningen en Drachten.

Daarnaast rijden er vanuit de stad speciale nachtbussen. Dit gaat om alle reguliere nachtlijnen in de 400-reeks, daaraan worden enkele extra lijnen toegevoegd. Dit zijn 42 (Loppersum via Lewenborg en Ten Boer), 439 (Zuidhorn-Grootegast via Paddepoel en Vinkhuizen), 461 (Bedum-Middelstum), 474 (Veendam-Stadskanaal), 476 (Hoogezand) en 478 (Siddeburen-Appingedam). De vertrektijden staan op de website van Qbuzz.

Er rijden vanaf 23:00 uur extra treinen tussen Groningen en Leeuwarden.

Stadskanaal (Knoalsternacht)

Veel lijnen rond Stadskanaal rijden op woensdagavond 26 april extra vaak voor de Knoalsternacht. Ook hier rijden er extra bussen en lijnen, extra lang in de nacht door:

– Lijn 14 Vlagtwedde
– Lijn 24 Borger
– Lijn 24 Winschoten
– Lijn 73 Ter Apel
– Qliner 312 Gieten-Groningen
– Lijn (4)71 Veendam
– Lijn (4)74 Emmen

Voor deze plaatsen/routes geldt dat er op de heenweg ‘s avonds extra bussen rijden naar Stadskanaal.

Koningsdag

Op Koningsdag zelf staat vooral de stad Groningen in het teken van diverse festiviteiten en evenementen, zoals Kingsland in het Stadspark. De dienstregeling is als op een zaterdag, maar er rijden opnieuw veel extra bussen.

Stadspark (Kingsland Festival)

Het Kingsland Festival op de drafbaan is net als Helden van Oranje bereikbaar op loopafstand vanaf de bushalte Verzetsstrijderslaan. Hier rijden de lijnen 3 en 4 extra vaak langs. Sommige avondritten van lijn 3 rijden vanuit Leek door naar Oosterwolde, via de route van lijn 85. Daarnaast wordt deze halte bediend door lijn 133 en Qliner 304. In de late avond rijden deze lijnen ook, lijn 304 wordt dan vervangen door de speciale Qliner 334 naar Drachten.

Andere lijnen welke extra laat doorrijden en met extra bussen zijn 5 (Zuidlaren-Annen), 6 (Delfzijl), 61 (Uithuizen), 65 (Zoutkamp), 178 (Siddeburen), 300 (Emmen), 309 (Assen Kloosterveen) en 312 (om en om tot Gieten of Stadskanaal).

Voor alle bussen geldt dat met de reguliere vervoersbewijzen gereisd kan worden. Ook in- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is tegenwoordig mogelijk.

Daarnaast rijdt Arriva met extra treinen op Koningsdag vanaf 21.00 uur tot het einde van de dienstregeling met langere treinen. Overdag rijdt Arriva alleen met langere treinen op de tijdstippen (van 12.00 tot 18.00 uur) waarop extra drukte wordt verwacht. Ook rijdt er om 00.24 uur rijdt er een extra trein van Groningen naar Leeuwarden.