Werkzaamheden tijdelijk Julianaplein

Van 11 februari t/m 9 mei 2022 grote verkeersdrukte verwacht in Groningen

De komende jaren worden er grootschalige werkzaamheden verricht in de stad voor de aanleg van de nieuwe Ring Zuid. Hiervoor moet het Julianaplein verbouwd worden. Omdat dit het drukste verkeersknooppunt van Noord-Nederland is wordt er een tijdelijk Julianaplein aangelegd.

Voor die werkzaamheden wordt zo’n drie maanden uitgetrokken. Vanaf 11 februari zullen daarmee ook de wegafzettingen verschijnen, welke naar verwachting voor een grotere verkeersdrukte in de stad Groningen zullen zorgen. Naar verwachting moeten er zo’n 80.000 auto’s van de weg in deze periode om alles soepel te laten verlopen.

Projectorganisatie Groningen Bereikbaar adviseert mensen om niet met de auto te reizen. In plaats daarvan worden andere alternatieven gegeven, zoals het openbaar vervoer.

Bus

De makkelijkste manier om de drukte in de stad te vermijden is de bus. Groningen kent sinds enkele jaren een snel en direct bussennet, waarvan de belangrijkste lijnen onder de formules Q-link en Qliner rijden.

In de stad is het Q-link dat de klok slaat. Met snelle buslijnen over vrijliggende busbanen kan de bus in snel tempo diep in de stad komen. Q-link rijdt via P+R-terreinen. Het advies van Groningen Bereikbaar is om daar de auto te parkeren en over te stappen op de bus of bijvoorbeeld een deelfiets.

De bus kan op diverse plaatsen gebruik maken van speciale busstroken of busbanen. Zo zijn er de rechtstreekse busbanen tussen P+R Kardinge en UMCG Noord en tussen P+R Hoogkerk en Hoofdstation. Daarnaast is er meer ruimte voor de bus gecreƫerd op belangrijke locaties als de Stationsweg.

Vanwege de verwachte drukte zijn er wel tijdelijke aanpassingen in buslijnen gedaan:

 • Lijn 7 is geknipt van maandag t/m zaterdag in een gedeelte ten noorden van het Hoofdstation en een gedeelte ten zuiden. Daardoor is er een extra overstap op deze lijn op het station noodzakelijk.
 • Lijn 8 rijdt niet op het trajectdeel Hoofdstation – Europapark.
 • Lijn 9 rijdt non-stop tussen het Hoofdstation en de halte Overwinningsplein, via de Parkweg en Paterswoldseweg
 • Lijn 109 rijdt een aangepaste route naar Groningen via Peize en P+R Hoogkerk.
 • Er is een tijdelijke halte bij het Julianaplein in plaats van de halte Van Ketwich Verschuurbrug bij de afrit Groningen Zuid (A28).

Daarnaast zijn er in de stad diverse (verkeers)aanpassingen gedaan om het busverkeer zo goed als mogelijk door te laten stromen en reizigers zo goed mogelijk te bedienen:

 • Diverse doorsteken voor openbaar vervoer
 • De bus mag de vluchtstrook van de oude A7, de Europaweg gebruiken
 • De afslag van het Hoendiep vanuit Hoogkerk naar de Friesestraatweg is tijdelijk opgeheven zodat bussen niet hoeven te wachten op dit afslaande verkeer
 • De bus heeft meer vrij baan bij het Hoofdstation doordat de vluchtstroken zijn aangepast
 • Er wordt gebruik gemaakt van verkeerslichten om het verkeer te doseren. Er staat bijvoorbeeld zo’n licht op het Emmaviaduct zodat het niet te druk wordt op de Stationsweg
 • Bij de verkeerslichten bij de kruising tussen de Eeldersingel, Eendrachtskade en Paterswoldseweg wordt voorrang gegeven aan bussen en fietsers
 • Het verdwijnen van de bus van de Grote Markt wordt uitgesteld tot half juli
 • Er zijn extra fietsenrekken geplaatst bij Station Europapark

Weten welke belangrijke bestemmingen worden bediend door welke lijn? Zie het overzicht hieronder.

Trein

De treinen hebben natuurlijk geen last van het werk op de weg. Er rijden tussen Groningen en Assen normaal gesproken (zonder beperkingen in de dienstregeling door corona) zes treinen per uur op de belangrijkste momenten: twee Intercity’s en vier Sprinters. Verder is er een sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden en rijdt Arriva daarnaast stoptreinen van en naar Roodeschool/Eemshaven, Delfzijl, Veendam, Weener/Bad Nieuweschans en ook vanuit Leeuwarden, naast de sneltrein daar.

In Groningen zijn drie stations: het Hoofdstation, waar alle treinen samenkomen. Op station Groningen Noord wordt gestopt van en naar Delfzijl en de Eemshaven en Groningen Europapark wordt aangedaan door de Sprinters van NS die daar rijden en de treinen van Arriva van en naar Veendam en Weener.

Het kan, afhankelijk van de bestemming slim zijn het Hoofdstation te vermijden. De Zernike Campus is vanuit Noord-Groningen bijvoorbeeld sneller bereikbaar met een overstap van trein naar bus op Groningen Noord en ook vanaf Groningen Europapark rijdt een rechtstreekse bus naar Zernike. Een andere drukke bestemming, het UMCG, is ook rechtstreeks bereikbaar per bus vanaf beide stations. Naar de binnenstad? Dan is de trein het beste vervoersmiddel: via de Folkingestraat is het zo’n 10 minuten lopen naar de Vismarkt en Grote Markt.

Andere opties

Buiten het openbaar vervoer zijn er volgens Groningen Bereikbaar ook andere opties. Zo is het mogelijk om vanaf een P+R-terrein een deelscooter van Felyx of Check te gebruiken, of een OV-fiets. Er zijn tijdelijk meer deelfietsen- en scooters in de stad om aan de verwachte vraag te kunnen voldoen.

Groningen Bereikbaar adviseert verder om zoveel mogelijk thuis te werken.

Praktische tips

Niet ervaren met het openbaar vervoer? Geen nood, hier zijn wat praktische tips:

 • Het is niet meer mogelijk om met contant geld een buskaartje te kopen. In de bus is het alleen mogelijk te pinnen bij de chauffeur. Het is goedkoper om vooraf een los e-ticket te kopen via een app zoals 9292, ViaGo of Tranzer. De allergoedkoopste optie voor een losse is reizen met een OV-chipkaart.
 • Treinkaartjes kopen kan tegenwoordig het makkelijkste vooraf online via de website of app van de NS, je krijgt daarvoor een e-ticket. Bij een kaartautomaat kopen kan ook nog steeds, maar daar betaal je 1 euro toeslag voor. Je krijgt dan een wegwerp OV-chipkaart. Treinkaartjes gekocht bij NS gelden in het hele land, dus ook bij Arriva.
 • Het is goed mogelijk dat er soms wat vertraging optreedt bij de bussen door de drukte, of dat er door wegwerkzaamheden een route wordt aangepast. Plan daarom altijd kort voor vertrek je reis via een reisplanner.
 • Qbuzz heeft een folder beschikbaar voor mensen die niet vaak met de bus reizen.