Q-link

Het Q-link-netwerk is een vorm van hoogwaardig busvervoer wat grotere kernen rond Groningen snel en direct verbindt met de stad, via P+R-voorzieningen (ook wel ‘metrobus’ genoemd). Daar kunnen forenzen en winkelend publiek hun auto parkeren en snel en vaak richting de binnensteden van Groningen en Emmen. Ook is een een snelle studentenlijn (lijn 15/oranje) in Groningen opgenomen in het netwerk.

Groningen

Lijn 1 (donkergroen) rijdt op ieder moment van de dag op het traject tussen P+R Reitdiep en het Hoofdstation. Lijn 2 (lichtgroen) is aanvullend daarop en rijdt van Station Europapark via P+R reitdiep naar Zuidhorn. Daar is een aansluiting op de trein van en naar Leeuwarden. Op het trajectdeel P+R Reitdiep – UMCG Noord rijden lijn 1 en 2 gezamenlijk acht keer per uur overdag en vier keer per uur ‘s avonds tot 21:00 uur en op zaterdag. Daarbuiten rijdt lijn 2 niet. Bij UMCG Noord is aansluiting op lijn 3 (donkerblauw), lijn 4 (lichtblauw), lijn 5 (paars) en diverse andere buslijnen.

De lijnbundel 3 (donkerblauw) en 4 (lichtblauw) zorgt voor een gezamenlijke verbinding van maximaal acht bussen per uur tussen P+R Hoogkerk en P+R Kardinge, een drukke reisrelatie in de stad. Lijn 3 begint het grootste deel van de ritten om-en-om in Tolbert of de wijk Oostindie in Leek. Lijn 4 start in Roden en rijdt via Peize naar P+R Hoogkerk, waar de routes van beide lijnen samenkomen. Bij P+R Kardinge takt lijn 3 af naar de wijk Lewenborg en het knooppunt Ruischerbrug (overstap op lijn 6/lila) en lijn 4 naar de wijk Beijum.

De lijnbundel 5 (paars) en 6 (lila) rijdt een gezamenlijke route tussen P+R Haren en het Zuiderdiep. Lijn 5 rijdt via de Grote Markt en Oostersingel naar de hoofdingang van het UMCG, lijn 6 rijdt via het Damsterdiep naar het UMCG. De ritten van lijn 5 rijden buiten de spits om-en-om door naar Zuidlaren en Annen. De meeste ritten van lijn 6 rijden niet tussen P+R Haren en het Hoofdstation en starten daar (doordeweeks wordt er op bepaalde ritten doorgereden naar Haren). Lijn 5 rijdt frequent vanaf het UMCG via de Sontweg naar P+R Meerstad. Daarna rijden de bussen om-en-om door naar Meerstad of Harkstede en Scharmer, via Engelbert. Lijn 6 rijdt aanvullend daarop naar Appingedam via Ten Boer en Garrelsweer en sommige ritten rijden door naar Delfzijl. Bij Ruischerbrug is er een overstap van en naar Q-link 3 (donkerblauw). In Delfzijl fungeert lijn 6 als stadsdienst door een deel van de plaats. Eindpunt is het station. De maximale frequentie van lijn 5 en 6 samen (tijdens de spitsuren) ligt op 12 bussen per uur tussen Groningen en Haren. Op lijn 6 worden sommige ritten gereden met bussen met een hogere capaciteit.

Lijn 15 (oranje) is de snelle en frequente buslijn tussen het Hoofdstation en de Zernike Campus in het noorden van de stad. De lijn rijdt een snelle, directe route via het Emmaviaduct en de Peizerbaan naar de Ringweg en vervolgens door de wijk Paddepoel naar de Zernike Campus. Onderweg tussen het Hoofdstation en Zernike Campus wordt alleen bij de halte De Trefkoel (bij Winkelcentrum Paddepoel) gestopt. Lijn 15 rijdt alleen doordeweeks buiten de zomervakantie, buiten de vakanties 12 keer per uur, tijdens de korte vakanties in de daluren vier keer per uur en in de spits zes keer per uur. Op lijn 15 rijden uitsluitend bussen met een extra hoge capaciteit. Alle bussen rijden op de belangrijkste verbindingen in principe eens per tien minuten.

Emmen

In Emmen rijdt Q-link rood, lijn 12. De lijn rijdt in de basis tussen het station van Emmen en Klazienaveen, met tussen het centrum en de Meerdijk (bij het FC Emmen-stadion) een P+R-functie. Lijn 12 rijdt doordeweeks overdag (t/m 19:00 uur) ieder kwartier, van maandag tot en met zaterdag tot 19:00 uur sowieso altijd ieder half uur en daarbuiten ieder uur. De bus rijdt daarbij een snelle route vanaf het Emmer station via het centrum en Wildlands naar Angelslo, de Meerdijk, de Provincialeweg bij Nieuw Dordrecht en Klazienaveen. ‘s Avonds en in het weekend wordt niet via de halte Edisonstraat gereden.