Info en tarieven

Op deze pagina vindt u informatie over de diverse vormen van openbaar vervoer in de provincie Groningen en tariefinformatie.

Vervoer per bus
In Groningen worden de diverse soorten vervoer per bus verzorgd door concessiehouder Qbuzz. Zij rijdt met vele bussen iedere dag door Groningen en Drenthe om reizigers van a naar b te brengen. Er zijn diverse soorten bussen.

Stadsbus
In de stad Groningen is er een stadsdienst, verzorgd door Qbuzz. Er zijn vijftien stadslijnen in Groningen. De stadsdienst van Groningen bestaat uit een basis-, spits- en HOV-net. Het basisnet omvat de lijnen 7, 8, 9, 10, 18 en 19. Deze lijnen rijden van maandag t/m vrijdag overdag standaard twee tot vier keer per uur en bieden een basisontsluiting in de wijken waar zij doorheen rijden met kort op elkaar liggende bushaltes zodat er nooit ver gelopen hoeft te worden naar de dichtstbijzijnde bushalte. De meeste lijnen rijden in het weekend ook een basisdienstregeling. Lijn 16 en 17 zijn spitslijnen en rijden alleen in de (brede) spits. Tenslotte bestaat het HOV-net uit de lijnen 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 15. Deze lijnen rijden onder de Q-link-formule, zeer frequent van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, ook in het weekend. Alle lijnen worden gereden met kwalitatief hoogwaardige elektrische bussen, voorzien van usb-oplaadpoorten, airco en wi-fi.

De Groninger stadslijnen in een duidelijk schema met hun bijbehorende lijnkleuren en frequenties:

In Assen (lijn 1) en Emmen (lijnen 3 en 4) rijden kleinere stadsdiensten als wijkontsluitingslijnen.

Streekbus
De streekbus bedient de dorpen en overige steden in de provincie. De streekbus stopt bij iedere halte op haar route en rijdt één of twee keer per uur. ‘s Avonds en in het weekend kan dit ook één keer per twee uren zijn of helemaal niet, dan wordt de dienst overgenomen door de kleinere bus of Hubtaxi. De streekbus kenmerkt zich vaak door lange, uitgestrekte routes en biedt voor alle dorpen een basisontsluiting naar het dichtsbijzijnde overstappunt of treinstation en in veel gevallen ook een directe verbinding met de stad Groningen.

P+R Groningen
De P+R-terrein kunnen worden gebruikt door automobilisten die met de auto naar Groningen komen en als eindbestemming bijvoorbeeld de binnenstad, het UMCG of Ikea hebben. Omdat de parkeerplaatsen daar vaak duur, schaars en lastig bereikbaar zijn wordt er een goedkope en makkelijke oplossing met de Q-link geboden.

Groningen kent de volgende Citybus-parkeerterreinen en buslijnen:

P+R Hoogkerk (aan de A7, afrit Hoogkerk/Peize. Buslijnen 3 en 4 naar Hoofdstation, Binnenstad en UMCG-Noord, 8 naar Westerhaven, 10 naar Groningen-Zuid.)
P+R Reitdiep (aan de Professor Uilkensweg bij Reitdiephaven. Buslijnen 1 en 11 naar Binnenstad en Hoofdstation, 2 naar Station Noord, UMCG en Europapark.)
P+R Kardinge (aan de ringweg afrit Kardinge. Buslijnen 3 en 4 naar UMCG-Noord, Binnenstad en Hoofdstation.)
P+R Meerstad (aan de ringweg afrit Meerstad. Buslijn 5 naar UMCG en Hoofdstation.)
P+R Euroborg/P3 (aan de Europaweg, afrit Westerbroek vanaf A7. Buslijn 2 naar het UMCG, Station Noord en P+R Reitdiep.)
P+R Haren/A28 (in Haren aan de A28 afrit Haren/Paterswolde. Buslijn 5 naar Station, Binnenstad en UMCG, 6 naar Station en UMCG.)

Op ieder parkeerterrein is een kaartjesautomaat aanwezig waarin een retourkaartje voor maximaal vijf personen gekocht kan worden met pinpas. Dit kan eveneens bij de buschauffeur, maar alleen op de P+R-haltes. Vanaf andere haltes kan geen heenreis worden begonnen met het Citybuskaartje.

HOV (Qliner)
HOV, oftewel Hoogwaardig Openbaar Vervoer wordt in Groningen voorzien door de Qliner. De Qliners bieden een snelle en hoogwaardige verbinding tussen grote plaatsen. Ook stoppen de Qliners bij een beperkt aantal haltes zodat reizigers hun bestemming snel kunnen bereiken. In Groningen rijden de volgende Qliners (met achter de lijn aangegeven door welke vervoerder deze wordt verzorgd):

– Qliner 300 (Groningen – Gasselte – Gieten – Borger – Emmen v.v.)
– Qliner 304 (Drachten – Marum – Boerakker – Midwolde – Hoogkerk – Groningen v.v.)
– Qliner 309 (Assen – Groningen v.v.)
– Qliner 310 (Assen – Gieten – Veendam v.v.)
– Qliner 312 (Stadskanaal – 1ste Dwarsdiep – Gasselternijveen – Gasselte – Gieten – Haren – Groningen v.v.)
– Qliner 314 (Drachten – Hoogkerk – Groningen v.v.)
– Qliner 315/324/325 ((Emmeloord – ) Joure – Heerenveen (-Drachten) – Groningen v.v.; Arriva)

Publiek Vervoer (Buurtbus, Servicebus enz.)
Onder de noemer Publiek Vervoer rijden in Groningen en Drenthe vele vormen van kleinschalig openbaar vervoer. De Buurtbus, het lokaal vervoer en Hubtaxi horen tot het Publiek Vervoer, evenals de WMO-taxi. De Buurtbus wordt uitgevoerd door de Buurtbusvereniging en rijdt op vastgestelde routes. In de Buurtbus is het gewone vervoersbewijs niet geldig. Er is een speciaal Buurtbuskaartje te koop, evenals een maandabonnement. Dat maandabonnement is voor houders van een Sterabonnement of studentenreisrecht in sommige gevallen gratis. Ook de Stadsbussen in Delfzijl, Veendam en Hoogezand-Sappemeer vallen onder de Buurtbus. Het lokaal vervoer omvat de Cityline in Assen, De Bij in Hoogeveen en de stadsdienst van Meppel. De diensten worden momenteel allen uitgevoerd onder de vlag van Connexxion. De Hubtaxi verzorgt het vervoer op aanvraag in de gebieden waar op dat moment geen openbaar vervoer rijdt. Deze taxi brengt de passagier naar het dichtstbijzijnde overstappunt of hub. De ritten van de Hubtaxi worden soms gecombineerd met ritten van het WMO-vervoer. Reserveren van de Hubtaxi kan bij de vervoerder van de betreffende Publiek Vervoer-regio. Het gewone vervoersbewijs is niet geldig in de Hubtaxi. In bepaalde gebieden waar geen regulier busvervoer meer rijdt, geldt de compensatieregeling Hubtaxi met gereduceerd tarief.

Nachtbus
De nachtbussen in Groningen rijden van de donderdag- t/m de zaterdagnacht (lijn 406 alleen in de zaterdagnacht). Om de nachtbus kostendekkend te houden zijn er alleen Eurokaartjes (voor een enkele reis) en de OV-chipkaart (met een hoger kilometertarief en enkele abonnementen) geldig. Het studentenreisproduct geldt niet. Vanuit diverse kernen rondom beide plaatsen rijden nachtbussen. Daarmee is veilig uitgaan mogelijk en is de buschauffeur de BOB. De volgende nachtbussen rijden rondom Groningen:

– Lijn 406 (Groningen – Ten Boer – Appingedam – Delfzijl v.v.)
– Lijn 409 (Groningen – Assen v.v.)
– Lijn 417 (Groningen – Roden – Leek – Groningen ringlijn)
– Lijn 418 (Groningen – Gieten v.v.)

Rondom Meppel zijn er ook drie nachtlijnen in de zaterdagnacht:

– Lijn 428 (Meppel – Dieverbrug – Dwingeloo)
– Lijn 432 (Meppel – Ruinen)
– Lijn 434 (Meppel – Hoogeveen)

Vervoer per trein

De NS en Arriva rijden in de provincies Groningen en Drenthe de treindiensten. Arriva verzorgt de bediening op de regionale spoorlijnen, de NS rijdt naar Zwolle en verder.

Groningen – Zwolle

De NS verzorgt de treindienst op de lijn Groningen – Zwolle. Er rijden tussen Groningen en Zwolle vier treinen per uur. Dit zijn twee Intercity’s (om-en-om naar Schiphol/Den Haag Centraal via Lelystad en Rotterdam Centraal via Amersfoort; stopt tussen Groningen en Zwolle alleen in Assen) en twee Sprinters per uur (eindpunt Zwolle; stopt op alle tussengelegen stations). Daarnaast rijden er twee extra spits-Sprinters tussen Groningen en Assen van maandag t/m donderdag.

Regionale spoorlijnen

De treindiensten op de regionale spoorlijnen worden verzorgd door Arriva. Vanuit de stad Groningen rijden zij naar Leeuwarden, Roodeschool, Delfzijl, Bad Nieuweschans, Leer en Veendam. Op de meeste trajecten rijden twee treinen per uur doordeweeks, op enkele trajecten is dit vaker of minder vaak. Tussen Emmen en Zwolle ligt één van de regionale Vechtdallijnen. Hier rijdt Arriva.

Tarieven

De tarieven voor het busvervoer in Groningen en Drenthe zijn als volgt:

SoortKaartTarief per 1 januari 2023
Losse kaartjesreizen binnen 2 zones of stad (1 uur)€ 3,05
reizen 3 t/m 5 zones (1,5 uur) € 6,10
reizen t/m 8 zones (2 uur)€ 9,15
reizen vanaf 9 zones (2,5 uur)€ 12,20
GD Dagkaart€ 17,90
GD Dal-Dagkaart€ 12,-
Hubtaxideur tot deur opstaptarief (5x reguliere ov-chipkaarttarief)€ 5,42
deur tot deur kilometertarief (5x reguliere ov-chipkaarttarief)€ 0,938
deur tot halte opstaptarief (1,5x reguliere ov-chipkaarttarief)€ 1,62
deur tot halte kilometertarief (1,5x reguliere ov-chipkaarttarief)€ 0,281
deur tot halte opstaptarief zonder aansluiting op ov (2,5 reguliere ov-chipkaarttarief)€ 2,71
deur tot halte kilometertarief zonder aansluiting op ov (2,5 reguliere ov-chipkaarttarief)€ 0,469
deur tot halte actietarief opstaptarief (heel 2023 geldig)€ 1,08
deur tot halte actietarief kilometertarief (heel 2023 geldig)€ 0,188
OV-chipkaart (34% korting voor alleen reizende 4 t/m 11-jarigen en 65+), OVpay (in- en uitchecken met bankpas of creditcard) of e-ticket via app als 9292Basistarief€ 1,08
Tarief per kilometer GD€ 0,188
Tarief per kilometer GD reductie (40%)€ 0,113
Maximum tarief per rit overdag€ 9,15
P+R-kaartjesP+R Retourkaartje (retour max. 5 personen van/naar P+R-terreinen Groningen Stad, Haren & Leek)€ 6,-
P+R-abonnement (P+R rond Groningen Stad & Haren)€ 40,- maand/€ 400,- jaar
AbonnementenAltijd Korting regulier (20%) & Altijd Korting scholier (40%)Regulier: € 21,50 maand/€ 215,- jaar
Scholier: € 21,40 maand/€ 214,- jaar
Altijd Korting regulier (20%) i.c.m. NS-product€12,87 maand/€ 154,44 jaar
Dalkorting Noord-Nederland€ 25,-
OV-Vrij (OV-jaarkaart)€ 795,94
Sterabonnementen vol tarief (tarieven per maand, tarieven per jaar maandtarief x 10)1-ster€ 45,80
2-ster€ 75,05
3-ster€ 111,60
4-ster€ 148,50
5-ster€ 184,95
6-ster€ 221,65
(N)et€ 335,45
Sterabonnementen reductie (tarieven per maand, tarieven per jaar maandtarief x 10)1-ster€ 38,60
2-ster€ 63,30
3-ster€ 94,-
4-ster€ 125,05
5-ster€ 155,70
6-ster€ 186,75
(N)et€ 221,40

Dalvoordeel Noord-Nederland
Het Dalvoordeel Noord-Nederland-product is een heel jaar geldig in alle bussen en treinen van Qbuzz en Arriva in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, met uitzondering van de Arriva-treinen tussen Emmen en Zwolle. Doordeweeks geldig in de bussen vóór 7.00 uur en na 9.00 uur. In de treinen van Arriva doordeweeks geldig vóór 6.30 uur en na 9.00 uur. In het weekend en op nationale feestdagen geldt Dalvoordeel Noord-Nederland de hele dag in bus en regionale trein. Dan krijgt de reiziger 40 procent korting op het gebruikelijke tarief. Het product is per jaar af te sluiten en kost 25 euro.

NS Flex

Met NS Flex is het mogelijk reizen in het openbaar vervoer achteraf (aan het einde van de maand) automatisch via de bankrekening te betalen, in plaats van reizen op saldo. Ook is het mogelijk NS-abonnementen als NS Flex-product aan te vragen. Dan zijn deze maandelijks opzegbaar en aan te passen. Busabonnementen of abonnementen van andere vervoerders dan NS zijn niet verkrijgbaar voor NS Flex. Het activeren van NS Flex kost eenmalig 10 euro zonder NS-abonnement. Bij het gebruik van een abonnement in NS Flex wordt een euro per maand extra in rekening gebracht.