Info en tarieven

Op deze pagina vindt u informatie over de diverse vormen van openbaar vervoer in de provincie Groningen en tariefinformatie.

Vervoer per bus
In Groningen worden de diverse soorten vervoer per bus verzorgd door concessiehouders Qbuzz (algemeen busvervoer) en Arriva Touring (HOV-lijnen 304, 314, 315, 324, 325, 335). Zij rijden met vele bussen iedere dag door de hele provincie (en in Drenthe) om reizigers van a naar b te brengen. Er zijn diverse soorten bussen.

Stadsbus
In de stad Groningen is er een stadsdienst, verzorgd door Qbuzz. Er zijn zeventien stadslijnen in Groningen. De stadsdienst van Groningen bestaat uit een basis-, spits- en HOV-net. Het basisnet omvat de lijnen 7, 8, 9 en 10. Deze lijnen rijden van maandag t/m vrijdag overdag standaard twee tot vier keer per uur en bieden een basisontsluiting in de wijken waar zij doorheen rijden met kort op elkaar liggende bushaltes zodat er nooit ver gelopen hoeft te worden naar de dichtsbijzijnde bushalte. De meeste lijnen rijden in het weekend ook een basisdienstregeling. Het spitsnet omvat de lijnen 12, 17, 26 en 27. Deze lijnen rijden alleen in de (brede) spits. De lijnen uit het spitsnet hebben vaak iets minder bushaltes op een iets verdere loopafstand. Tenslotte bestaat het HOV-net uit de lijnen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 15 en 100. Deze lijnen rijden onder de Q-link- en Airportlink-formule, zeer frequent van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, ook in het weekend (Airportlink in aansluiting op vluchten van Groningen Airport Eelde). Deze lijnen worden gereden met kwalitatief hoogwaardige bussen, voorzien van airco en wi-fi.

Streekbus
De streekbus bedient de dorpen en overige steden in de provincie. De streekbus stopt bij iedere halte op haar route en rijdt één of twee keer per uur. ‘s Avonds en in het weekend kan dit ook één keer per twee uren zijn of helemaal niet, dan wordt de dienst overgenomen door de LijnBelBus (zie kleinschalig regionaal vervoer). De streekbus kenmerkt zich vaak door lange, uitgestrekte routes en biedt voor alle dorpen een basisontsluiting naar het dichtsbijzijnde overstappunt of treinstation en in veel gevallen ook een directe verbinding met de stad Groningen.

P+R Groningen
De P+R-terrein kunnen worden gebruikt door automobilisten die met de auto naar Groningen komen en als eindbestemming bijvoorbeeld de binnenstad, het UMCG of Ikea hebben. Omdat de parkeerplaatsen daar vaak duur, schaars en lastig bereikbaar zijn wordt er een goedkope en makkelijke oplossing met de Q-link geboden.

Groningen kent de volgende Citybus-parkeerterreinen en buslijnen:

P+R Hoogkerk (aan de A7, afrit Hoogkerk/Peize. Buslijnen 3 en 4 naar Hoofdstation, Grote Markt en UMCG-Noord.)
P+R Reitdiep (aan de Professor Uilkensweg bij Reitdiephaven. Buslijn 1 naar Grote Markt, 2 naar Station Noord, UMCG en Europapark, 9 naar Westerhaven.)
P+R Kardinge (aan de ringweg afrit Kardinge. Buslijnen 3 en 4 naar UMCG-Noord, Grote Markt en Hoofdstation.)
P+R Meerstad (aan de ringweg afrit Meerstad. Buslijn 5 naar UMCG, Grote Markt en Hoofdstation.)
P+R Euroborg/P3 (aan de Europaweg, afrit Westerbroek vanaf A7. Buslijn 2 naar het UMCG, Station Noord en P+R Reitdiep.)
P+R Haren/A28 (in Haren aan de A28 afrit Haren/Paterswolde. Buslijn 5 naar Station, Grote Markt en UMCG, 6 naar Station en UMCG.)

Op ieder parkeerterrein is een kaartjesautomaat aanwezig waarin een retourkaartje voor maximaal vijf personen gekocht kan worden met pinpas. Dit kan eveneens bij de buschauffeur, maar alleen op de P+R-haltes. Vanaf andere haltes kan geen heenreis worden begonnen met het Citybuskaartje.

HOV (Qliner)
HOV, oftewel Hoogwaardig Openbaar Vervoer wordt in Groningen voorzien door de Qliner. De Qliners bieden een snelle en hoogwaardige verbinding tussen grote plaatsen. Ook stoppen de Qliners bij een beperkt aantal haltes zodat reizigers hun bestemming snel kunnen bereiken. In Groningen rijden de volgende Qliners (met achter de lijn aangegeven door welke vervoerder deze wordt verzorgd):

– Qliner 300 (Groningen – Gasselte – Gieten – Borger – Emmen v.v.; Qbuzz)
– Qliner 304 (Drachten – Marum – Boerakker – Midwolde – Hoogkerk – Groningen v.v.; Arriva Touring)
– Qliner 309 (Assen – Groningen v.v.; Qbuzz)
– Qliner 312 (Stadskanaal – 1ste Dwarsdiep – Gasselternijveen – Gasselte – Gieten – Haren – Groningen v.v.; Qbuzz)
– Qliner 314 (Drachten – Hoogkerk – Groningen v.v.; Arriva Touring)
– Qliner 315/324/325/335 ((Emmeloord – ) Joure – Heerenveen (-Drachten) – Groningen v.v.; Arriva Touring)

Publiek Vervoer (Buurtbus, Servicebus enz.)
Onder de noemer Publiek Vervoer rijden in Groningen en Drenthe vele vormen van kleinschalig openbaar vervoer. De Buurtbus, het lokaal vervoer en Hubtaxi horen tot het Publiek Vervoer, evenals de WMO-taxi. De Buurtbus wordt uitgevoerd door de Buurtbusvereniging en rijdt op vastgestelde routes. In de Buurtbus is het gewone vervoersbewijs niet geldig. Er is een speciaal Buurtbuskaartje te koop, evenals een maandabonnement. Dat maandabonnement is voor houders van een Sterabonnement of studentenreisrecht in sommige gevallen gratis. Ook de Stadsbussen in Delfzijl, Veendam en Hoogezand-Sappemeer vallen onder de Buurtbus. Het lokaal vervoer omvat de Cityline in Assen, De Bij in Hoogeveen en de stadsdienst van Meppel. De diensten worden momenteel allen uitgevoerd onder de vlag van Connexxion. De Hubtaxi verzorgt het vervoer op aanvraag in de gebieden waar op dat moment geen openbaar vervoer rijdt. Deze taxi brengt de passagier naar het dichtstbijzijnde overstappunt of hub. De ritten van de Hubtaxi worden soms gecombineerd met ritten van het WMO-vervoer. Reserveren van de Hubtaxi kan bij de vervoerder van de betreffende Publiek Vervoer-regio. Het gewone vervoersbewijs is niet geldig in de Hubtaxi.

Nachtbus
De nachtbus rijdt van zaterdag- op zondagnacht (lijn 419 eveneens aan het einde van de week al) rondom Groningen. Om de nachtbus kostendekkend te houden zijn er alleen Eurokaartjes (voor een enkele reis) en de OV-chipkaart (met een hoger kilometertarief) geldig. Vanuit diverse kernen rondom beide plaatsen rijden nachtbussen. Daarmee is veilig uitgaan mogelijk en is de buschauffeur de BOB. De volgende nachtbussen rijden rondom Groningen:

– Lijn 402 (Groningen – Corpus den Hoorn – Eelderwolde – Paterswolde – Eelde – De Punt – Vries – Groningen ringlijn)
– Lijn 417 (Groningen – Roden – Leek – Groningen ringlijn)
– Lijn 418 (Groningen – Gieten v.v.)
– Lijn 419 (Groningen – Assen v.v.)

Vervoer per trein

De NS en Arriva rijden in de provincie Groningen de treindiensten. Arriva verzorgt de bediening op de regionale spoorlijnen, de NS rijdt naar Zwolle en verder.

Groningen – Zwolle

De NS verzorgt de treindienst op de lijn Groningen – Zwolle. Er rijden tussen Groningen en Zwolle vier treinen per uur. Dit zijn twee Intercity’s (om-en-om naar Schiphol/Den Haag Centraal via Lelystad en Rotterdam Centraal via Amersfoort; stopt tussen Groningen en Zwolle alleen in Assen) en twee Sprinters per uur (eindpunt Zwolle; stopt op alle tussengelegen stations). Daarnaast rijden er twee extra spits-Sprinters tussen Groningen en Assen.

Regionale spoorlijnen

De treindiensten op de regionale spoorlijnen worden verzorgd door Arriva. Vanuit de stad Groningen rijden zij naar Leeuwarden, Roodeschool, Delfzijl, Bad Nieuweschans, Leer en Veendam. Op de meeste trajecten rijden twee treinen per uur doordeweeks, op enkele trajecten is dit vaker of minder vaak.

Tarieven

De tarieven voor het busvervoer in Groningen en Drenthe zijn als volgt:

Eurokaartjes
Tot en met twee zones of binnen een stad: 2,70-Eurokaartje, 2,70 euro (geldig tot 1 uur na afstempeling)
Tot en met vijf zones: 5,40-Eurokaartje, 5,40 euro (geldig tot anderhalf uur na afstempeling)
Tot en met acht zones: 8,10-Eurokaartje, 8,10 euro (geldig tot 2 uur na afstempeling)
Negen zones of meer: 10,80-Eurokaartje, 10,80 euro (geldig tot 2,5 uur na afstempeling)
Dagkaart: 16,20 euro
Dal-dagkaart: na 9 uur ‘s ochtends en in het weekend en vakanties kan ook gereisd worden met de Dal-dagkaart á 10,80 euro.

Let op: het is niet in alle lijnen meer mogelijk om een los kaartje met contant geld te kopen. Kijk hier voor welke lijnen dit momenteel geldt.

OV-chipkaart
Instaptarief: 0,96 euro
Kilometertarief: 0,166 euro

Instaptarief reductie: 0,634 euro
Kilometertarief reductie: 0,11 euro

Reizen is mogelijk op saldo, evenals met NS Flex. Daarbij worden alle reizen met het openbaar vervoer aan het einde van de maand automatisch geïncasseerd.

Stermaandabonnement

Vol tarief – Reductietarief
1-ster: E 51,75 – E 34,15
2-ster: E 84,80 – E 56,05
3-ster: E 126,05 – E 83,20
4-ster: E 167,80 – E 110,70
5-ster: E 208,90 – E 137,85
6-ster: E 250,45 – E 165,30
N-ster: E 296,95 – E 196,00

Altijd Korting Maand (20% korting): E 17,50
Jaar (20% korting) :E 175,00
Bij reizen op saldo in bus, tram en metro.
Scholieren van 12 t/m 18 jaar krijgen 40% korting, kinderen tussen de 3 en 11 jaar en senioren (65+) 47%.

Het Sterjaarabonnement is tien keer de prijs van een maandabonnement. De abonnementen zijn verkrijgbaar als reisproduct op een persoonlijke OV-chipkaart.

De provincie Groningen verleent een tijdelijke korting van 5 procent op Sterabonnementen.

Dalvoordeel Noord-Nederland
Het Dalvoordeel Noord-Nederland-product is een heel jaar geldig in alle bussen en treinen van Qbuzz en Arriva in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, met uitzondering van de Arriva-treinen tussen Emmen en Zwolle. Doordeweeks geldig in de bussen vóór 7.00 uur en na 9.00 uur. In de treinen van Arriva doordeweeks geldig vóór 6.30 uur en na 9.00 uur. In het weekend en op nationale feestdagen geldt Dalvoordeel Noord-Nederland de hele dag in bus en regionale trein. Dan krijgt de reiziger 40 procent korting op het gebruikelijke tarief. Het product is per jaar af te sluiten en kost 25 euro.

NS Flex

Met NS Flex is het mogelijk reizen in het openbaar vervoer achteraf (aan het einde van de maand) automatisch via de bankrekening te betalen, in plaats van reizen op saldo. Ook is het mogelijk NS-abonnementen als NS Flex-product aan te vragen. Dan zijn deze maandelijks opzegbaar en aan te passen. Busabonnementen of abonnementen van andere vervoerders dan NS zijn niet verkrijgbaar voor NS Flex. Het activeren van NS Flex kost eenmalig 10 euro zonder NS-abonnement. Bij het gebruik van een abonnement in NS Flex wordt een euro per maand extra in rekening gebracht.

Buurtbus
Buurtbuskaartje: 2 euro
Buurtbusmaandkaart: 40 euro (niet te koop in Stadsbus Veendam)

Het Buurtbuskaartje geeft recht op een enkele reis, behalve in de stadsdiensten van Delfzijl, Hoogezand-Sappemeer en Veendam; daar geldt het kaartje als retourtje.

P+R Citybus
Retour max. vijf personen: 6 euro (alleen met vertreklocatie P+R’s Haren, Hoogkerk, Kardinge, Reitdiep, Meerstad en Euroborg/P3 (halte Boumaboulevard/P3))
Maandabonnement geldig vanaf één parkeerplaats zoals hierboven genoemd en binnen zone 1000: 48 euro

Het kaartje is vanaf de P+R-terreinen geldig binnen één uur na afstempeling op alle buslijnen in de stad Groningen, Haren en Hoogkerk (behalve de lijnen van Arriva), ook bij een overstap, zowel op de heen- als terugreis.

Hubtaxi
Van deur naar hub/overstappunt of hub/overstappunt naar deur
Instaptarief: 2,40 euro
Tarief per kilometer (maximaal 15 km): 0,415 euro

De eindprijs van de rit wordt afgerond naar vijf eurocent. Contante betaling aan de chauffeur is altijd mogelijk, in sommige Hubtaxi’s is betaling met pinpas ook mogelijk. Dit is na te vragen bij het reserveren. De 2e t/m 8e meereizende persoon krijgt 50% korting.