Er is al een woord voor gevonden: de Sinterklaasstorm trekt vandaag, 5 december, over ons deel van Nederland. Het KNMI heeft code rood afgekondigd voor de provincies Groningen, Friesland en Noord-Holland. Wij houden een liveblog bij met de actuele situatie in het openbaar vervoer in onze provincie.

18:25: Zojuist zijn de eerste treinen weer vertrokken vanuit Groningen. Ook de NS hebben de dienst naar Zwolle weer opgestart, de Sprinter van 18:24 uur is alsnog vertrokken. Om 18:46 uur vertrekt de eerste trein vanuit Zwolle ook weer naar Groningen. Alles loopt weer volgens dienstregeling, daarom sluiten wij dit liveblog. Mocht er vanavond alsnog aanleiding toe zijn, dan wordt dit blog weer heropend.

17:50: De berichten volgen elkaar nu snel op. Arriva bevestigt de dienstregeling van de treinen weer op te starten conform onderstaand schema vanuit Groningen.

17:45: DE NS MELDEN OM 18:15 UUR DE REGULIERE DIENSTREGELING  VANUIT GRONINGEN WEER OP TE STARTEN.

Vooralsnog ziet het recente vertrekschema er als volgt uit:

18:18 – Stoptrein Delfzijl – spoor 1a
18:20 – Stoptrein Leeuwarden – spoor 4a
18:22 – Stoptrein Leer (Ostfr) – spoor 3b
18:22 – Stoptrein Roodeschool – spoor 3a
18:38 – Stoptrein Veendam – spoor 1b
18:40 – Sneltrein Leeuwarden – spoor 6a
18:46 – Intercity Den Haag Centraal – spoor 4b

17:40: DE NS HEBBEN DE TREIN VAN 17:46 UUR TOCH UIT DE DIENSTREGELING GENOMEN. DE DIENSTREGELING WORDT SOWIESO NIET VOOR 18:30 UUR OPNIEUW OPGESTART.

17:25: DE TREINDIENST ZAL OM 17:46 UUR WEER WORDEN OPGESTART VANUIT GRONINGEN MET DE INTERCITY NAAR DEN HAAG CENTRAAL.

17:20: Arriva start om half zes haar treindienstregeling weer op. De NS hebben een testrit richting Zwolle gestuurd om te kijken of het spoor weer veilig is. Zij mikken op het vertrek van de eerste rit na zes uur.

16:40: De Panserweg bij Zoutkamp is weer vrij en de bussen kunnen er weer langs.

16:35: Er is nog wel vertraging te zien op de buslijnen van Arriva tussen Groningen en Joure/Emmeloord. Dit gaat om vertragingen van rond de vijf minuten. Op de andere stads- en streeklijnen zien we geen noemenswaardige vertragingen meer.

16:20: Er gaat een lege trein vanuit Groningen naar Zwolle een testrit rijden om te kijken of er schade is aan het spoor of de bovenleidingen. Er wordt gemikt om de treindienst om 18:00 uur weer op te starten.

16:00: De NS verwachten in de loop van de avond alle reizigers thuis te kunnen brengen.

15:55: In verband met een omgewaaide boom op de Panserweg in Zoutkamp rijden de bussen hier om.

15:50: De bussen komende vanuit Groningen naar plaatsen als Leek, Roden en Assen rijden nog wel met flinke vertragingen. Richting Groningen is de dienst weer normaal. Ook wordt er weer redelijk volgens de dienstregeling vanuit Groningen vertrokken.

15:40: Volgens Qbuzz is de ergste drukte voorbij, er zijn vooral extra bussen ingezet vanaf het Hoofdstation naar Emmen en Assen. Vanaf Zernike de meeste extra bussen.

15:35: Op de snelwegen stranden bussen waarvan de deuren opwaaien. Passagiers moeten de chauffeur helpen de deuren weer dicht te drukken.

15:25: Het staken van de treindiensten begint zichtbaar te worden in de vertragingen van de bussen. Op de lijnen 40 en 140 beginnen in de richting van Delfzijl de vertragingen ook te stijgen. Alternatief naar Appingedam kan lijn 78 zijn, die nog volgens schema rijdt.

15:20: De vertragingen op de Qliners tussen Groningen en Drachten zijn opgelopen tot boven de tien minuten.

15:15: Qbuzz meldt dat de extra bussen zullen blijven rijden totdat iedereen thuis is. Ook meldt de vervoerder vooralsnog geen ritten te schrappen.

15:10: Ook op andere stadslijnen als 1 en 8 ontstaan nu grotere vertragingen. Het hoogtepunt van de storm is volgens de verwachtingen op komst.

15:05: De vertragingen op de buslijnen vanaf Zernike zijn gestegen tot boven de tien minuten. Er wordt vanaf de Zernike Campus ook gemeld dat de bussen dusdanig vol zijn, dat ze nog voor het verlaten van de campus al haltes overslaan.

15:00: Op de lijnen in het Westerkwartier ontstaan nu forse vertragingen. Vooral op de lijnen 35, 39 en 83 wordt met flinke vertragingen gereden.

15:00: Ook op Citybus lijn 22 in Groningen ontstaan nu forse vertragingen van langer dan tien minuten. Waarschijnlijk sturen werkgevers hun medewerkers massaal naar huis en gebruiken deze de Citybus om bij de auto te komen.

14:55: DE NS GAAN IN VERBAND MET HET WEERBEELD GEEN TREINVERVANGENDE BUSSEN INZETTEN!!!

14:55: De website haltetijd.nl heeft haar website -nog verkerend in de testfase-  tijdelijk opengezet met als halte het Hoofdstation in Groningen. Actuele vertrektijden zijn hier te zien van de reguliere ritten.

14:45: Qbuzz heeft aankondigd de busdienst te staken wanneer de situatie niet meer verantwoord is.

14:40: Er komen op de redactie steeds meer foto’s binnen van de chaos op het Hoofdstation. Reizigers hebben zich verzameld rond lijn 314 naar Drachten, een lijn die erom bekend staat bij normale omstandigheden al druk te zijn. De bussen op lijn 314 kampen dan ook met flinke vertragingen. Dit geldt ook voor andere buslijnen tussen Groningen en Drachten.

14:40: Er is een rit van lijn 163 vanuit Lauwersoog vertrokken met bijna acht minuten vertraging. Vermoedelijk is het druk met passagiers van de boot. Ook Wagenborg had haar dienstregeling op het water aangepast voor vandaag.

14:35: Vooralsnog rijden de Qliners volgens schema. Op het station in Groningen ontstaat door de drukte wel steeds de situatie dat de Qliners reizigers moeten laten staan omdat in de Qliner-bussen geen mensen staand vervoerd mogen worden.

14:30: Arriva is begonnen met de inzet van treinvervangend vervoer. Reizigers melden via Twitter weten dat er bussen rijden tussen Groningen en Veendam.

14:25: Het blijft druk op het Hoofdstation. Reizigers staan in de drukte en chaos midden op de weg en perrons.

14:25: Lijn 65 tussen Groningen en Zoutkamp kampt met forse vertragingen. Er rijdt op dit moment een rit bij Ulrum richting Zoutkamp met een vertraging van een kwartier.

14:15: Er ontstaan nu wat langere vertragingen op lijn 73 tussen Groningen en Emmen. Verder verloopt het OV vooralsnog voorspoedig in Zuidoost-Groningen.

14:05: De grootste vertragingen hebben op dit moment rondom de stad Groningen de lijnen 2, 5, 6, 11, 15,  39, 115, 316, 317 en 639.

13:50: DE NS HEBBEN DE TREINEN VAN EN NAAR GRONINGEN GESCHRAPT VANAF 14:00 UUR! DE TREINEN BLIJVEN WAARSCHIJNLIJK STIL STAAN TOT 18:00 UUR. ER WORDT WAAR MOGELIJK NOG DOORGEREDEN NAAR EINDBESTEMMINGEN.

13:45: Ook op de Zernike Campus chaotische toestanden bij de bussen naar het station. Vanaf de campus rijden bussen met vertragingen van tien minuten door de drukte.

13:45: Op het busstation in Groningen is het een drukte van jewelste. Nagenoeg het hele station staat vol met reizigers die staan te wachten op hun bus naar huis. Qbuzz probeert alle reizigers veilig naar huis te brengen en zet daartoe waar nodig extra bussen in.

13:40: De Intercity vanuit Zwolle naar Groningen, vertrek om 14:17 uur is geschrapt vanwege de storm.

13:35: ARRIVA STAAKT HAAR TREINDIENSTEN IN NOORD-NEDERLAND PER 14:00 UUR!!!

13:35: Qbuzz meldt extra reistijd door de grote drukte op sommige buslijnen.

13:30: De eerste vertragingen van vijf minuten en langer ontstaan op de stadsdienst in Groningen. Vooral op de lijnen naar het zuiden van de stad, waaronder 2, 5 en 6. Ook op Qliners 316 en 317 ontstaan de eerste lange vertragingen. Vermoedelijk wordt dit veroorzaakt door extra drukte van reizigers die eerder naar huis gaan.

13:25: De Hanzehogeschool heeft besloten al haar gebouwen om 13:30 uur te sluiten, behalve de noodopvang. Er worden extra bussen ingezet vanaf de Zernike Campus.

13:20: Waar nodig zet Qbuzz extra bussen in, mits mogelijk. Arriva haar treinen rijden nog volgens dienstregeling, maar de vervoer adviseert mensen niet meer met de trein te reizen.

12:50: Qbuzz verwacht in ieder geval tot 15:00 uur vanmiddag volgens dienstregeling te kunnen rijden. De bussen rijden volgens de actuele stand van zaken inderdaad volgens schema. De NS verwachten dat het treinverkeer kan worden gehinderd en adviseert, net als Qbuzz overigens, reizigers eerder naar huis te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *