Het is winters in Nederland en dat betekent dat voertuigen het zwaarder te verduren krijgen. Zeker voor elektrische voertuigen, zoals veel bussen van Qbuzz kan dit een probleem zijn.

Maandagochtend konden zeventien bussen hun rit niet uitrijden, weet RTV Noord op basis van vragen aan Qbuzz te melden. Een deel moest onderweg bijladen, omdat de accu simpelweg moest worden opgeladen.

De vervoerder rijdt door een tekort aan inzetbaar personeel al sinds de zomervakantie volgens de nazomerdienstregeling. In die dienstregeling wordt niet uitgegaan van vrieskou en de extra logistiek die hiervoor nodig is.

Elektrische bussen gebruiken meer energie in koud weer, bijvoorbeeld om de bus van binnen warm te stoken. Daardoor blijft er minder energie over voor het daadwerkelijke rijden. Qbuzz zegt extra bussen paraat te hebben staan, waarvan er vijf in werden gezet. De Qbuzz-reisregie in Groningen kan van iedere bus zien hoe het staat met de accucapaciteit en tijdig ingrijpen.

De problemen zouden komend weekend verholpen moeten zijn, wanneer de nieuwe dienstregeling van start gaat. Hierin is rekening gehouden met de veranderde situaties en ook met de afname van de maximale accucapaciteit die ontstaat door de natuurlijke slijtage van de accu’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *