Met de bus tussen grote plaatsen reizen gaat vaak sneller dan met de auto. Dat blijkt uit onderzoek van D66-raadslid Menno Visser uit Haren.

Visser heeft met behulp van de Auto & OV Routeplanner van 9292OV berekend wat sneller gaat in onze provincie; hij heeft gekeken naar de reistijden met zowel bus als auto tussen gemeentehuizen in Groningen, en hij heeft kunnen concluderen dat de auto dertig procent sneller is dan de bus, vooral tussen kleine dorpjes. Daarbij komt dat de auto 2,5 keer duurder is dan de bus.

OV Nieuws uit Groningen nam ook de proef op de som, en berekende het verschil tussen een aantal grote steden buiten de provincie, namelijk Assen, Emmen en Leeuwarden. Station Assen is met de auto vanaf de Grote Markt 33 minuten reizen, via de A28. De snelste manier om met de bus in Assen te komen duurt 56 minuten. Dan moet men vanaf de Grote Markt met lijn 22 naar het station, hier overstappen op lijn 319 en vervolgens op de Martin Luther Kingweg overstappen op lijn 51 richting station Assen om het snelst met de bus op het station in Assen te zijn.

Met de auto naar station Leeuwarden duurt 59 minuten (via de A7 en N31), met de bus is men echter op z’n kortst anderhalf uur bezig. Dan moet men eerst met lijn 22 naar het station, dan met lijn 134 richting Holwerd naar de Vallaat in Drachten en hier vervolgens overstappen op Qliner 320 richting Leeuwarden.

Tot slot station Emmen. Met de auto vanaf de Grote Markt duurt het ongeveer zo’n een uur en twee minuten naar Emmen. Met de bus is men één uur en 21 minuten bezig. De snelste manier is vanaf de Grote Markt met lijn 6 naar het station, en hier vervolgens overstappen op Qliner 300 richting Emmen.

Al met al blijkt men binnen de provincie Groningen sneller af te zijn met de bus, maar zodra de reis langer wordt en naar een grote stad in een andere provincie gaat duurt de bus langer. De conclusie is dus dat de bus naar bestemmingen binnen de provincie vaak sneller is en naar bestemmingen buiten de provincie er vaak langer over doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *