Boosheid over verdeling tramgelden/ 1 minuut leestijd

De provincie Groningen heeft deze week bekend gemaakt waaraan zij de vrijgekomen gelden van het Regiotram-plan gaat besteden. Er wordt geld vrijgemaakt voor diverse projecten, waaronder de verlenging van de spoorlijn Groningen – Veendam naar Stadskanaal.

Een groot aantal partijen in de gemeenteraad van de stad is nu boos over de verdeling van de gelden. Zij vinden dat de stad er maar bekaaid van af komt. Volgens de partijen zouden de gemeente en provincie in overleg gaan om te bekijken waaraan het geld uitgegeven gaat worden. De partijen zijn verbaasd dat de provincie nu, zonder overleg, al een bestemming heeft gevonden voor het geldbedrag van bijna 340 miljoen euro.

Fractievoorzitter Ankie Beenen van de PvdA in Provinciale Staten vindt op haar beurt weer dat de gemeenteraad zich niet heeft te bemoeien met de verdeling van de gelden. Tegen RTV Noord zegt ze dat het niet de bedoeling kan zijn dat de provincie toestemming vraagt aan de stad waaraan de provincie haar eigen geld mag uitgeven.

Ook museumspoorlijn STAR is niet gelukkig met de bekendmaking van het plan om de trein door te trekken van Veendam naar Stadskanaal.  De STAR bezit een gedeelte van de spoorlijn tussen Veendam en Stadskanaal en is er verbaasd over hoe gemakkelijk Arriva denkt over het doortrekken van de lijn. De vervoerder wil vanaf 2017 op de nieuwe lijn rijden. Overigens heeft Arriva aangegeven nog in gesprek te willen gaan met de STAR omdat zij de stoomtreinen van de museumspoorlijn graag willen behouden. Arriva heeft niet gezegd dat zij gebruik wil gaan maken van het spoor waar de STAR momenteel rijdt en meldde ook al dat ProRail in de plannen moet gaan zorgen voor het benodigde spoor. Of dit betekent dat er een nieuw spoor naast het bestaande spoor komt, is niet duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *