Een 29-jarige man uit Nieuwe Pekela moet een boete van 350 euro waarvan 200 euro voorwaardelijk betalen omdat hij op 1 april dit jaar op het station in Emmen een toezichthouder van de NS heeft beledigd.

Woensdag stond de man voor de politierechter. Volgens Dagblad van het Noorden, dat bij de behandeling van de zaak aanwezig was, verklaarde de man dat hij gediscrimineerd werd door de toezichthouder. Hij zou hem hebben uitgescholden voor ‘vieze rasta’.

De man werd toen hij bij de kiosk op het station een broodje stond te eten door de NS-medewerker gevraagd zijn treinkaartje te tonen. Hij had daar geen zin in, maar werkte uiteindelijk toch mee. Toen hij wegliep werd de toezichthouder naar eigen zeggen uitgescholden voor ‘flikker’ en ‘kankermongool’. Daarna werd hij de trein uitgezet en volgde er aangifte wegens het beledigen van een ambtenaar in functie.

De man uit Nieuwe Pekela antwoordde in de rechtszaal dat hij is gaan schelden nadat de toezichthouder hem uitschold. Dat verhaal wordt ondersteund door medewerkers van het Discriminatie Meldpunt in Groningen. Zij schreven namens de man een brief naar de NS. Zij reageerden door te zeggen dat ze het vervelend vinden en gaven de man een aantal tegoedbonnen voor een gratis upgrade naar de eerste klas. Daarnaast werd een onderzoek ingesteld.

Volgens Dagblad van het Noorden concludeerde de politierechter dat de reactie van de NS “impliciet als schuldbekentenis kan worden gezien”. Omdat de politierechter vindt dat de toezichthouder niet had mogen schelden, heeft hij de opgelegde boete van 350 euro verlaagd en is 200 euro van de boete nu voorwaardelijk opgelegd.

[mappress mapid=”46″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *