Zestien partijen uit Noord- en Oost-Nederland ondertekenen vrijdagavond voor de start van de testrit met een snelle trein tussen Groningen en Den Haag een document waarin zij hun ambitie voor het spoornetwerk in 2030 bekrachtigen.

De partijen zien de testrit als het startmoment hiervoor. De wensen zijn om, in twee stappen, de treindienst tussen Amsterdam Zuid en Zwolle met zo’n 15 minuten te versnellen en de treindienst tussen Amsterdam Zuid en Leeuwarden, Assen en Groningen met ongeveer een half uur. Ook de snelle trein waarmee vrijdagnacht proef wordt gedraaid is een snel te realiseren onderdeel uit de eerste stap. Men hoopt dat dit resulteert in een verbetering van het vestigingsklimaat in de gebieden en een groei van het internationaal spoorvervoer.

In het document staan niet alleen wensen voor treinverbindingen genoemd, maar ook voor lokaal openbaar vervoer. Men wil de belangrijkste verbindingen strekken en bundelen, bijvoorbeeld zoals dat gebeurt met Q-link in Groningen.

Het document zal worden ondertekend door de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Noord-Holland, de Vervoerregio Amsterdam, de consumentenorganisaties Friesland, Groningen en Drenthe, VNO-NCW-MBK-Noord en de gemeenten Leeuwarden, Groningen, Assen, Zwolle en Enschede. Het wordt aangeboden aan de NS, ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *