Spoorvakbond VVMC wil dat de resterende onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland zo snel mogelijk beveiligd op gesloten worden. De vakbond reageert daarmee op het dodelijke ongeluk van vrijdag bij Hooghalen waar een trein op een kar van een tractor botste.

De VVMC doet daarom een klemmend beroep op de staatssecretaris om haast te maken. “Eind 2018 gaf staatssecretaris Van Veldhoven aan, dat het kabinet een eind zou maken aan onbewaakte overwegen. Binnen vijf jaar zouden alle overwegen die niet beveiligd zijn door spoorbomen of bellen opgeheven of beveiligd worden. Daarnaast ¬†werd er een landelijk bemiddelaar aangesteld om bestuurlijke processen te versnellen”, schrijft de vakbond in een verklaring.

“Voor de collega die in Hooghalen om het leven is gekomen, komt het bovenstaande te laat. Het is nu 2020 en nog niet alle overwegen zijn opgeheven of beveiligd. En dat betekent volgens de VVMC dat er nog meer haast moet worden gemaakt! Onbewaakte overwegen moeten nog sneller aangepakt worden. Eventuele bestuurlijke problemen met gemeenten, provincies, lokale grondeigenaren en rechthebbenden moeten nog sneller worden opgelost. Indien mogelijk en nodig moet de minister sneller haar aanwijzingsbevoegdheid gebruiken. Alles om meer dodelijke slachtoffers en leed te voorkomen”, aldus de VVMC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *