De basistarieven voor een buskaartje in Groningen en Drenthe stijgen in 2022 licht. Dat stelt het dagelijks bestuur van het OV-bureau Groningen Drenthe, dat de tarieven bepaalt, voor.

Losse kaartjes worden duurder. Het bekendste kaartje, dat reizigers in de bus kopen om binnen twee zones of een stad te reizen, gaat 2,84 euro kosten. Dat is een stijging van 5 cent. De dagkaarten worden ook iets duurder, met stijgingen van 25 cent voor beide soorten. Alleen het P+R-kaartje van 6 euro blijft gelijk in prijs. Er komen vaker acties waarbij 50 procent korting op dit kaartje wordt gegeven, zoals dit in de zomer ook gebeurde.

Bij de tarieven bij het reizen op kilometer (met de OV-chipkaart of een e-ticket via een reisapp) stijgen de tarieven volgens het Landelijk Tarief Kader. Het volle kilometertarief stijgt met 0,4 cent en het opstaptarief stijgt van 99 cent naar 1,01 euro.

Voor abonnementhouders is er wel goed nieuws, want zij gaan minder betalen wanneer zij een maandabonnement afnemen. Zo hoopt men de vaste reiziger weer terug in de bus te krijgen. Deze abonnementen worden allen met minimaal 10 euro in prijs verlaagd. Dit geldt ook voor het P+R-abonnement in Groningen. Ster-reductieabonnementen worden wel duurder, vaak enkele euro’s. Het is de bedoeling om het vol tarief Sterjaarabonnement te schrappen. Door de aanpassingen is iedereen die vaker dan drie dagen per week met de bus reis voortaan goedkoper uit met een maandabonnement.

Op 25 november worden de tarieven definitief vastgesteld. Nu zijn de OV-consumentenplatforms van Groningen en Drenthe aan zet om advies uit te brengen over de plannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *