De tarieven in het busvervoer in Groningen en Drenthe stijgen iets. Tegelijkertijd blijft Arriva in Groningen en Friesland dezelfde tarieven hanteren.

Het OV-bureau Groningen Drenthe is voornemens de tarieven voor het losse buskaartje met een paar cent te verhogen. Het kaartje voor een reis binnen 2 zones of één stad gaat van 2,76 euro naar 2,79 euro. Voor 3 t/m 5 zones gaat het naar 5,57 euro, voor 6 t/m 8 zones naar 8,36 en het kaartje voor 9 zones en meer gaat 11,14 euro kosten. De Dagkaart wordt 15 cent duurder (16,65 euro) en de Dal-Dagkaart 10 cent (11,10 euro).

Voor reizigers met een OV-chipkaart is de prijsstijging minder groot. Het basistarief wordt met één cent verhoogd naar 99 cent en het vol tarief per kilometer gaat van 17 cent naar 17,1 cent.

Gebruikers van de hubtaxi profiteren bij een rit van huis naar een hub (en andersom) van een actietarief dat gelijk staat aan het reguliere OV-tarief. Dit actietarief geldt in eerste instantie voor drie maanden, maar de actieperiode kan drie keer worden verlengd door het OV-bureau.

Voor treinreizigers blijven de tarieven in 2021 gelijk. Arriva komt wel met twee ontwikkelingen. Als eerste komt de vervoerder met Arriva Flow. Dit is een concurrent voor NS Flex, waarbij reizen achteraf kunnen betalen wanneer zij op vol tarief reizen. Er hoeft dan geen saldo op de OV-chipkaart te staan. Ook kunnen landelijke spoorproducten zoals Dal Voordeel al via Arriva Flow worden afgerekend. Flow gaat op 13 december van start.

Daarnaast gaat Arriva ook werken met Treinreizen met Locatiebepaling (TML). Bij dit systeem wordt achteraf betalen mogelijk dankzij de inzet van een smartphone. Via een app wordt bij het in- en uitstappen aangegeven dat de reis start of eindigt. Daarna wordt de reis in rekening gebracht tegen vol tarief. Het gaat hierbij om een proef welke van start gaat met 500 reizigers op de Noordelijke Nevenlijnen en in het voorjaar ook onder 500 reizigers van de NS plaats gaat vinden als vervolg.

De tarieven van Arriva zijn al goedgekeurd, die van de bus worden waarschijnlijk volgende week vastgesteld door het OV-bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *