Arriva heeft bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een aanvraag ingediend om vanaf 2025 met sneltreinen te gaan rijden van Zwolle naar zowel Leeuwarden als Groningen.

De vervoerder wil gebruik maken van een Europese bepaling die sinds dit jaar lidstaten verplicht derde partijen ‘open toegang’ te bieden tot het spoor, ook wanneer daar al een andere vervoerder rijdt. De treinen van Arriva kunnen dan gaan rijden wanneer daar ruimte voor wordt gevonden, naast de treinen van de zittende vervoerder. De nachttrein tussen Groningen en Schiphol gaat in januari ook rijden volgens deze bepaling.

Arriva wil twee sneltreinen per uur gaan rijden tussen beide steden. Onderweg moeten deze treinen stoppen in Assen en Hoogeveen en op bepaalde momenten ook in Meppel. Daarmee krijgen die twee laatste steden extra reismogelijkheden tussen Groningen en Zwolle.

Logistiek gezien is de personeelsinzet nog wel een ding, mede vanwege het personeelstekort bij het bedrijf. Arriva zegt druk te zijn met het werven van nieuwe machinisten. Treinen zijn er wel genoeg, er zal dan ook bestaand materieel worden ingezet voor de nieuwe verbindingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *