In het eerste kwartaal van dit jaar hebben zich opnieuw meer incidenten voorgedaan omtrent de veiligheid in de trein tussen Emmen en Zwolle. Dit ondanks de genomen maatregelen om de veiligheid te verbeteren.

Regionale omroep Oost heeft cijfers opgevraagd over incidenten waaruit dit blijkt. Vooral het aantal B3-incidenten, waarbij een reiziger gefouilleerd moet worden omdat diegene zwartrijdt en zich niet wil legitimeren, nam een vlucht: van een kleine 40 incidenten in het eerste kwartaal van vorig jaar naar 303 incidenten in het eerste kwartaal van 2024.

In de cijfers zijn ook vier incidenten terug te vinden waarbij een Arriva-steward is mishandeld. Ook is er nog acht keer sprake geweest van intimidatie of bedreiging. Dat ondanks het geld dat de provincie Overijssel als verantwoordelijke partij voor de Vechtdallijnen al enkele jaren uittrekt om de veiligheid op de verbinding te verbeteren.

Spoorvakbond VVMC vindt het tijd voor actie en wendt zich tot de politiek in Den Haag. De bond zegt tegen Oost onder meer te vinden dat de perroncontroles weer terug moeten komen. Deze zijn afgeschaft, waarbij controles nu in de treinen plaatsvinden. Volgens de provincie geven de OV-stewards van Arriva wel aan dat ze een beter veiligheidsgevoel hebben, onder meer door de beschikbaarheid van een back-up-team.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *