Station Zuidbroek is geopend op op 1 mei 1868 en is gelegen aan Staatslijn B (Harlingen – Leeuwarden – Groningen – Nieuweschans). Ooit was het een zeer belangrijk spoorknooppunt vanwege het kruisen van Staatslijn B en de lijn Zwolle – Delfzijl. Tegenwoordig is het echter niet veel meer dan een eenvoudige halte.

Het oorspronkelijke stationsgebouw dateert uit 1865, en is van het type "SS Hoogezand". Het is het enige nog aanwezige gebouw van dit type. Het gebouw is twee keer verbouwd. Bij de tweede verbouwing, in 1952, is het gebouw drastisch verkleind. In de restanten van het gebouw is tegenwoordig het Noord-Nederlands Trein en Trammuseum gevestigd.

Er bestaan plannen om het baanvak Zuidbroek – Veendam – Wildervank, waar nu goederentreinen rijden, weer geschikt te maken voor reizigersvervoer. Arriva heeft inmiddels bevestigd deze lijn weer te willen gaan rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *