De proef op buslijn 5 in de stad Groningen waarbij geprobeerd werd ouderen en Wmo-pashouders kennis te laten maken met de bus, is geslaagd. Dat concludeert het OV-bureau Groningen Drenthe.

In maart 2009 begon een proef waarbij de gemeente Groningen, het OV-bureau en Arriva samenwerkten. Ouderen en Wmo-pashouders die in de buurt van een bushalte van lijn 5 wonen, kregen van de gemeente Groningen een 12-rittenkaart thuisgestuurd waarmee twaalf ritten met lijn 5 gemaakt mochten worden. Arriva zorgde ervoor dat er uitsluitend lagevloersbussen op lijn 5 werden ingezet, de gemeente zorgde voor het verhogen van de bushaltes en het OV-bureau zorgde voor speciale, duidelijke folders over de route en dienstregeling.

Om de resultaten van de proef te onderzoeken, is er een onderzoek uitgevoerd onder 1800 mensen. Daaruit is gebleken dat de bekendheid van lijn 5 is gestegen van 58 naar 61 procent onder ‘gewone’ reizigers, en de bekendheid onder Wmo-pashouders is gestegen van 53 naar 62 procent. Verder heeft vijftien procent van de Wmo-pashouders lijn 5 geprobeerd. Het aantal Wmo-pashouders dat met de bus reist is uiteindelijk flink toegenomen; dit aantal is gestegen van 31 naar 43 procent. Dit aantal is gebleken uit een meting uit juni 2009. Ouderen zijn niet meer of minder gaan reizen met de bus, maar het is vermoedelijk dat ouderen, net als mensen uit andere doelgroepen, bij mooi weer liever met de fiets gaat, zo concludeert het OV-bureau.

Welke lijnen en wijken als volgende aan de beurt komen voor betere informatie en toegankelijkheid, is nog niet bekend. Vermoedelijk wordt een beslissing genomen wanneer er een nieuw college in de Groninger gemeenteraad is gevormd. Het OV-bureau is met de gemeente in overleg over het vervolg van de proef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *