Foto: Hylke Knot/Provincie Groningen

De eerste proef met een gedeeltelijke geautomatiseerde reizigerstrein tussen Groningen en Zuidhorn is geslaagd. Dat maakten de provincie, Arriva, treinfabrikant Stadler Rail en ProRail vrijdagmiddag bekend op een persbijeenkomst op het Groninger provinciehuis.

Voor de proef werd het afgelopen weekend in een Arriva-trein een zogenaamde ATO-box ingebouwd. Deze zorgt ervoor dat de trein in een soort cruise control-modus kan worden gebracht door de machinist. De trein rijdt en remt dan zelf en de machinist kan bijsturen wanneer nodig.

Er werd een week lang ‘s nachts proefgereden. Men verwacht dat ATO (Automatic Train Operation, in dit geval automatiseringsniveau 2) bij kan dragen aan een meer punctuele dienstregeling. Vorig jaar was er al een test met een goederentrein op de Betuwelijn. Alle testresultaten worden straks gebruikt om een plan van aanpak voor een vervolg te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *