Foto: Provincie Groningen

De eerste vijftig reizigers zijn woensdagochtend mee geweest in de zelfrijdende trein, welke als proef tussen Groningen en Buitenpost rijdt.

Deze rit voor genodigden reed een korte route van Groningen naar Zuidhorn en terug. Vanaf donderdag rijden er enkele dagen ‘s avonds ritten tussen Groningen en Buitenpost met testreizigers die zich hiervoor konden aanmelden. Arriva heeft er in totaal 250 geselecteerd.

Zij krijgen vooraf, tijdens en na de testrit een enquete van onderzoeksorganisatie TNO. De reizigers wordt onder meer gevraagd naar hun verwachtingen, het comfort bij het optrekken en remmen en hoe het rijden in een automatisch bestuurde trein bevalt. Arriva had binnen no-time de testtreinen vol.

Tijdens de proef is nog een machinist in de cabine aanwezig. De trein rijdt op ATO-automatiseringsniveau 2. Dat betekent dat de trein in een soort cruise control wordt gezet. De machinist blijft in dit niveau van ATO verantwoordelijk voor de besturing van de trein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *