Spoorbeheerder ProRail gaat testen met zelfrijdende treinen. De eerste tests beginnen op de Betuwelijn zonder passagiers, maar volgend jaar moeten de eerste tests met reizigerstreinen plaatsvinden tussen Groningen en Leeuwarden.

ProRail zegt dat de treinen sneller en dichter op elkaar kunnen rijden. Daardoor daalt de reistijd en kunnen er meer treinen gebruikmaken van hetzelfde spoor. De spoorbeheerder heeft een vergunning aangevraagd bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Haar goedkeuring wordt binnen een aantal weken verwacht.

Vakbond FNV is niet blij. Zij zou betrokken worden bij de planvorming, maar moet nu naar eigen zeggen zonder enige vorm van overleg vernemen dat de proeven worden gestart. FNV Spoor overweegt het personeel te mobiliseren om de proeven tegen te houden.

De Franse treinenfabrikant Alstom en onderzoekers van TNO werken mee aan de proef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *