Foto: Provincie Utrecht/U-OV

Qbuzz en de provincie Utrecht gaan in de nieuwe dienstregeling van start met U-link, een netwerk dat lijkt op Q-link, ook door Qbuzz uitgevoerd in Groningen en Drenthe.

In en rond de stad Utrecht rijdt Qbuzz onder de naam U-OV. De concessie voor U-OV is halverwege haar looptijd. De provincie heeft bekeken of vraag en aanbod nog aansluiten. Mede vanwege grote projecten en de steeds drukker wordende wegen in en rond Utrecht is het op Q-link gelijkende concept bedacht.

Net als in Groningen en Emmen gaan er speciale bussen rijden, te herkennen aan een eigen kleur. Waar in het noorden de Q-link-bussen alleen met een kleuraccent aan de buitenkant rijden, krijgen de bussen van U-OV de kleur van hun lijn aan een groot deel van de buitenkant.

Er komen, zo is de bedoeling, hoogfrequente en comfortabele buslijnen vanuit Utrecht naar omliggende plaatsen als IJsselstein, Wijk bij Duurstede en Amersfoort. Net als in Groningen en Emmen wordt er onderweg via stations en P+R-terreinen gereden. Het exacte lijnennet moet nog worden uitgewerkt in het vervoersplan voor 2020. Met de introductie van U-link komt ook de app ‘Turnn’ beschikbaar, die reizigers moet begeleiden bij de reis, bijvoorbeeld bij vertrektijden of via een andere route reizen bij drukte en vertragingen.

Er wordt in de U-OV-concessie geïnvesteerd in nieuwe bussen. Een deel daarvan zal ook op de zes lijnen van U-link komen te rijden. De provincie Utrecht hoopt dat de reizigerswaardering omhoog gaat. In Groningen en Emmen zorgde de introductie van Q-link ervoor dat de reizigersaantallen flink omhoog gingen. De reizigers waarderen Q-link gemiddeld met het rapportcijfer 7,6.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *