De OV-chipkaart is ook in Groningen en Drenthe ingevoerd. Vanaf woensdag kan de pas in alle bussen gebruikt worden. In de treinen was dit al mogelijk.

Er zijn twee soorten kaarten: de persoonlijke en de anonieme OV-chipkaart. Een persoonlijke kaart is geschikt voor automatisch opladen. Saldo en gemaakte reizen zijn via internet te bekijken, en de kaart is te blokkeren bij verlies of diefstal. Persoonlijke OV-chipkaarten kunnen worden aangevraagd via ov-chipkaart.nl of via Qbuzz klantenservice door middel van een aanvraagpakket.

Anonieme OV-chipkaarten kunnen worden aangeschaft bij een kaartautomaat van NS of Arriva, bij servicePUNTen van Qbuzz en bij grotere supermarkten, TNT-servicepunten en vele speciaalzaken. Een anonieme kaart is niet persoonsgebonden en kan dus door meerdere mensen gebruikt worden, maar niet tegelijkertijd. Iedere reiziger heeft een eigen kaart nodig. Beide kaarten kosten € 7,50 en zijn circa 5 jaar geldig.

In Groningen en Drenthe komt het voltarief per kilometer in de bussen op 12,6 eurocent te liggen. Het instaptarief bedraagt 79 eurocent. Verder wordt er bij het instappen tijdelijk vier euro 'borg' van de kaart afgeschreven. Deze wordt bij juist uitchecken weer bijgeschreven op de chipkaart. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar en iedereen ouder dan 65 betaalt (mits zij een persoonlijke chipkaart gebruiken) 8,3 eurocent per gereisde kilometer.

Voor frequente busreizigers wordt medio 2011 een kortingsabonnement voor bus, tram en metro geïntroduceerd in heel Nederland. Voor € 16,50 per maand kan men een kortingsabonnement kopen voor een persoonlijke kaart. De korting bedraagt dan 20% voor basis- en kilometertarief. Voor reizigers van 12 tot en met 18 jaar (scholieren) bedraagt de korting 40%.

Naast de nieuwe kortingsabonnementen blijft het in Groningen en Drenthe eveneens mogelijk Eurokaartjes, Citybuskaartjes, Citybusabonnementen, Buurtbuskaartjes en Buurtbusabonnementen aan te schaffen. De strippenkaarten en sterabonnementen blijven zeker tot 1 november 2011 geldig in de bussen in Groningen en Drenthe.

Een gedachte over “OV-chipkaart ingevoerd in Groningen”
  1. De belofte dat de prijs niet veel zou gaan stijgen wordt niet na gekomen.
    I.p.v. 91,30 euro per maand gaat mijn maandabo 137,15 euro kosten (na verrekenen van de korting). Een stijging van 50%.
    Dat wordt fietsen……………..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *