Hij komt eraan! Met ingang van woensdag 16 maart 2011 kan de OV-chipkaart ook in de bussen in Groningen en Drenthe worden gebruikt. Daarmee is de OV-chipkaart nu overal in Nederland te gebruiken in het openbaar vervoer. Door de komst van de OV-chipkaart kunnen er voor u, als reiziger, dingen gaan veranderen. Een overzicht.

Gebruik
De OV-chipkaart is makkelijk in het gebruik. Bij het instappen in de bus of het betreden van een perron op een station wordt er ingecheckt bij de kaartlezer (op het treinstation bij de lezer van de juiste vervoerder). Bij het inchecken wordt er tijdelijk vier euro als ‘borg’ van de chipkaart afgeschreven. Bij het verlaten van de bus of het treinstation wordt er bij de kaartlezer weer uitgecheckt (in het geval van de trein op het station van aankomst opnieuw bij de kaartlezer van de juiste vervoerder) en wordt de vier euro weer op de kaart bijgestort. Bij de bus moet bij een overstap altijd uitgecheckt worden, bij een treinreis is dit afhankelijk van de overstap. Wanneer er naar een trein van dezelfde vervoeder overgestapt wordt, is uitchecken op het station niet nodig. Wanneer er bijvoorbeeld van Arriva naar NS overgestapt wordt, moet er eerst worden uitgecheckt bij een Arriva-lezer en vervolgens ingecheckt bij een NS-lezer.

Welke chipkaart?
Er zijn diverse soorten chipkaarten.

Wegwerpchipkaart
De wegwerpchipkaart is gemaakt van karton en is bedoeld voor eenmalig gebruik of gebruik in een korte periode. De kaart kan niet opgewaardeerd worden, er staat bij aankoop een vast saldo op.

Anonieme chipkaart
De anonieme chipkaart is een volwaardige OV-chipkaart, maar dan zonder de gegevens die wel op de persoonlijke chipkaart staan. De anonieme OV-chipkaart kan door meerdere personen worden gebruikt, maar niet tegelijk. Bij kan gewoon opgeladen worden bij een oplaadautomaat. De voordelen van de persoonlijke OV-chipkaart, zoals leeftijdsgebonden kortingen (kinderen van 4 t/m 11 jaar en reizigers ouder dan 65), het toevoegen van abonnementen en het automatisch opladen, biedt de anonieme chipkaart niet. De kaart is vier tot vijf jaar geldig.

Persoonlijke chipkaart
De persoonlijke chipkaart biedt hetzelfde als de anonieme chipkaart, met de voordelen die de anonieme kaart niet kent, zoals persoonlijke reisproducten, automatisch opladen en leeftijdsgebonden kortingen. Daarnaast kan de kaart bij diefstal of verlies worden geblokkeerd voor verder gebruik. Ook biedt de persoonlijk chipkaart de internetdienst ‘Mijn OV-chipkaart’, waarin het kaartgebruik kan worden ingezien. De persoonlijke chipkaart is vijf jaar geldig, en kan worden aangevraagd via de klantenservice van de vervoerders en via www.ov-chipkaart.nl.

Opwaarderen 
Voor u op reis gaat moet u de OV-chipkaart opladen, dat kan met:
• Saldo. Hiermee kunt u overal in Nederland, waar de OV-chipkaart is ingevoerd, reizen.
• Een ‘reisproduct’. Zo’n reisproduct is bijvoorbeeld een abonnement dat alleen op een bepaald traject of in een bepaald gebied geldig is.

Reist u voor het eerst op saldo bij NS met uw OV-chipkaart? Dan moet u éénmalig ‘reizen op saldo’ op uw kaart activeren. Klik hier voor meer informatie hoe u dit kunt doen.

Het opladen van de OV-chipkaart kan op verschillende manieren:

Automatisch opladen
Bij de persoonlijke OV-chipkaart kunt u kiezen voor automatisch opladen. Zodra het saldo op uw kaart onder € 5 komt, wordt vanzelf een vast (door u gekozen) bedrag van uw bankrekening overgeboekt naar uw persoonlijke OV-chipkaart. Zo heeft u nooit te weinig saldo.
Online automatisch opladen aanvragen 
Per post aanvraagpakket automatisch opladen aanvragen

Reist u op saldo met NS, zorg er dan voor dat uw automatisch oplaadbedrag minimaal gelijk is aan het instaptarief bij NS. Of laad handmatig voldoende saldo op.

Bestellen via internet en opladen bij ophaalautomaat
Via de webwinkel bestelt en betaalt u saldo, een reisproduct of automatisch opladen voor uw OV-chipkaart. Vervolgens zet u uw bestelling bij één van de ophaalpunten op uw kaart. Zoek een ophaalautomaat bij u in de buurt. 

Opladen bij de automaat
In heel Nederland staan automaten waar u uw OV-chipkaart kunt opladen. Op stations, in sommige bussen en in bijvoorbeeld supermarkten en tabakszaken.

Opladen aan het loket
U kunt uw OV-chipkaart ook bij sommige loketten opladen.

Tarieven
Het vol tarief in de bussen in Groningen en Drenthe zal 12,6 eurocent per kilometer bedragen. Het reductietarief ligt op 8,3 euro cent per kilometer. Het basistarief is altijd 79 eurocent.

Welke kaarten blijven in de bus geldig in Groningen?
– Eurokaartje
– Citybuskaartje/Citybusabonnement
– Buurtbuskaartje/Buurtbusabonnement

In de buurtbus, nachtbus, servicebus en Regiotaxi is reizen met de chipkaart (voorlopig) niet mogelijk.

Waar opladen en ophalen?
Zie de kaart met alle servicelocaties van de OV-chipkaart:

 

Oplaadpunten en ophaalpunten webwinkel OV-chipkaart weergeven op een grotere kaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *