Veel (jonge) mannen wagen hun leven bij spoorwegovergangen. De afgelopen 10 jaar zijn er 169 ongevallen met dodelijke afloop geweest op overwegen. Zo’n 75 procent van de slachtoffers is man. Vooral onder jonge mannen is het aantal hoog, 40 procent van het aantal mannen dat overleed door een ongeval op een overweg is tussen de 10 en 29 jaar oud. ProRail is vandaag een actie gestart voor meer aandacht voor veiligheid bij overwegen.

In diverse steden, waaronder in Groningen, plaatst ProRail dinsdag spoorbomen. Op de Grote Markt in de stad zal niemand om de overweginstallatie heenkunnen. Dit om aandacht te vragen voor de campagne.

Wie spoorwegbomen negeert, speelt met zijn leven. Toch gebeurt het dagelijks dat mensen spoorwegovergangen trotseren wanneer de bellen rinkelen, de lampen op rood staan of de bomen gesloten zijn. ProRail handhaaft samen met de politie stevig op overwegen. In 2010 schreef de spoorbeheerder zo’n 2100 boetes uitgedeeld voor onveilig gedrag op overwegen. In 2011 staat de teller al op 650 bonnen. Het aantal boetes is slechts het topje van de ijsberg. Hoewel het aantal slachtoffers en gewonden op overwegen ieder jaar daalt, waren er in 2010 nog 34 ongevallen, waarvan 9 doden op overwegen te betreuren. In 2011 zijn er tot nu toe 18 ongevallen geweest, waarvan twee met dodelijke afloop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *