Staatssecreataris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) zegt dat wanneer de partijen die betrokken zijn bij de verlenging van de concessie voor het busvervoer in Groningen en Drenthe er niet in overleg uitkomen de rechter een uitspraak kan doen. Haar verklaring is onderdeel van een antwoord op kamervragen van PvdA’er Duco Hoogland.

Hoogland stelde de vragen aan de staatssecretaris omdat er ophef is over de rechtsgeldigheid van de concessieverlenging. Er wordt gezegd dat een concessie met maximaal de helft aan looptijd verlengd mag worden. Qbuzz begon in 2009 de rijden onder de huidige concessie. De oorspronkelijke concessie liep aan het einde van dit jaar af, maar werd in een eerder stadium al verlengd met twee jaar, tot eind 2017. Nu wil het OV-bureau de concessie nog eens met twee jaar verlengen. Daarmee zou de concessie aan het einde van de uiteindelijke looptijd verlengd zijn met vier jaar, anderhalf jaar meer dan toegestaan zou zijn in dit geval.

Mansveld denkt dat er verwarring is over een zogenaamde PSO-verordening die in 2009 is aangenomen. Volgens die verordening zou een Nederlandse busconcessie maximaal tien jaar mogen duren. Er geldt echter een overbruggingstijd van tien jaar om de verordening soepel in te laten gaan. Mansveld denkt dat de partijen de geldende regls niet allemaal op dezelfde wijze interpreteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *