bussluisleegeweg
De bussluis gezien vanuit Vinkhuizen. Foto: Google Streetview

Bewoners van de omgeving van de Leegeweg in de wijk De Held in Groningen zijn het niet eens met de plannen om de bussluis tussen de Edelsteenlaan en Leegeweg te heractiveren. Ze vinden het onverstandig om weer bussen door de straat te laten rijden.

Eind jaren negentig reden de laatste bussen, toen op lijn 3, door de straat. De Held was toen in aanbouw en de bussluis werd gebruikt om snel bij het eindpunt bij de kruising tussen de Leegeweg en De Held te komen. Nadat er te weinig gebruik werd gemaakt van de ritten naar De Held werd lijn 3 weer ingekort tot Vinkhuizen en de bussluis buiten gebruik gesteld.

In de plannen voor de nieuwe dienstregeling wil het OV-bureau lijn 6 twee keer per uur doortrekken naar Aduard en Oldehove. Omdat de haltes aan de Diamantlaan druk zijn wil men deze vier keer per uur aan blijven doen. Daarom wil het OV-bureau de bussluis graag opnieuw in gebruik nemen.

Donderdagavond organiseerden OV-bureau, de gemeente en Qbuzz een proefrit met een gelede stadsbus, om te laten zien hoe het er straks uit komt te zien. Slechts één buurtbewoner ging in op de uitnodiging om in de bus plaats te nemen. De rest bleef uit protest op de stoep kijken naar de busrit. Daarna gingen zij in discussie met de medewerkers van gemeente, OV-bureau en Qbuzz.

Volgens de buurtbewoners is de straat te smal voor bussen en wordt de straat onveilig voor fietsende kinderen en paardrijders van de manege aan de Leegeweg. Die laatste partij demonstreerde tijdens de busrit het gevaar door met kinderen met pony’s aan de hand de bus tijdens de proefrit tegemoet te lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *