Foto: Twitter@MatthijsS
Foto: Twitter@MatthijsS

Bij Winsum is aan het begin van de middag een trein op een melktankauto gebotst. Daarbij is de trein ontspoord en de melkauto gekanteld.

Het ongeval vond plaats op de onbewaakte overweg aan de Voslaan. De melkauto kwam van een boerenerf.

Er zijn 18 gewonden gevallen. Elf van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Anderen worden ter plekke behandeld of opgevangen in de brandweerkazerne van Winsum. De bestuurder van de melkwagen is ongedeerd. Hij is wel aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. De politie ziet hem als verdachte.

De hulpdiensten zijn met groot materieel uitgerukt, waaronder vijftien ambulances. Daarnaast is de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de plaats van het ongeluk gereisd voor een verkennend onderzoek. De treinen tussen Sauwerd en Warffum rijden voor onbepaalde tijd niet, omdat de trein zal moeten worden geborgen en niet bekend is in welke staat het spoor verkeert. Vervoerder Arriva heeft een speciaal telefoonnummer ingesteld voor informatie over het ongeval: 0800-0200746. Directeur van de vervoerder, Anne Hettinga, is naar Winsum gekomen, evenals ProRail-directeur Pier Eringa. Zij zouden aanwezig zijn bij een landelijk OV-congres in Zwolle, wat nu is uitgesteld wegens hun plotselinge afwezigheid.

De plaats van het ongeluk is bekend. Er zijn in de afgelopen jaren twee dodelijke slachtoffers gevallen op dezelfde spoorwegovergang. Spoorbeheerder ProRail en de gemeente Winsum willen de overweg sluiten, maar daarvoor moet een alternatieve weg naar een andere overweg worden getrokken. De gemeente is in onderhandeling met boeren om delen van hun land hiervoor over te nemen. ProRail wil kijken wat er mogelijk is om de spoorwegovergang te kunnen ruimen. Mocht er niet snel overeenstemming komen, dan wil de gemeente kijken of de benodigde grond onteigend kan worden. Burgemeester Rinus Michels zei tijdens een persconferentie over het ongeluk dat de gemeente alle benodigde middelen in heeft gezet en blijft zetten.

[mappress mapid=”49″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *