De gemeente Groningen wil van het Stadsbalkon op het Hoofdstation in de huidige vorm af. Wethouder Roeland van der Schaaf zegt woensdag tegen RTV Noord dat de gemeente het bouwwerk volledig of in ieder geval gedeeltelijk wil slopen.

Het Stadsbalkon is bijna vijftien jaar geleden geopend als fietsenstalling, met plaats voor zo’n vijfduizend fietsen. Het ligt voor het stationsgebouw en op de plek van het oude stadsbusstation.

Eigenlijk gaan al net zo lang ook de negatieve geluiden over de stalling met geel dak rond in en rond Groningen. Veel mensen vinden het Stadsbalkon niet mooi, bijvoorbeeld omdat het het zicht aan het historische stationsgebouw onttrekt en zo geen recht doet.

Definitieve plannen liggen er nog niet, voorlopig heeft de gemeente de intentie om het plein een andere invulling te geven. Van der Schaaf zelf zegt een plein met een groen karakter wel te zien zitten.

De komende jaren verandert het stationsgebied sowieso ingrijpend door de verbouwing van het Hoofdstation. Woensdag maakte de gemeente bekend dat men wil inzetten op een verhuizing van cultuurcentrum De Oosterpoort naar het zuidzijde van het station, dat het Spoorkwartier gaat heten. Uit onderzoek is gebleken dat een muziek- en leercentrum prima past in het in te richten gebied. De nieuwe locatie moet De Nieuwe Poort gaan heten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *