Een los treinkaartje wordt in 2023 duurder. De prijs gaat met 5,5 procent omhoog, heeft de NS donderdag bekendgemaakt.

Het gaat daarbij om de verhoging van een los ticket voor de 2e klas. Een kaartje in de 1ste klas wordt 7,4 procent duurder. Reizen met een trajectabonnement of vrij reizen abonnement voor het hele land wordt juist iets goedkoper. De NS wil forenzen daarmee verleiden voor de trein te kiezen.

De vervoerder zegt de stijgende kosten niet volledig aan de reiziger door te willen berekenen. “Reizen met de trein wordt in deze twee jaren 6,3 procent duurder. Dat verschil kost ons naar verwachting meer dan € 100 miljoen en dat brengt NS zelf op. Kijkend naar de brandstofprijs die in een jaar tijd met 18 procent is toegenomen, kan je zelfs stellen dat de trein ten opzichte van de auto goedkoper is geworden”, zegt bestuurslid Tjalling Smit van de NS.

Ook internationale treinkaartjes stijgen ongeveer vijf procent in prijs. De overheid heeft door Europese regels de mogelijkheid gekregen de btw van treinkaartjes te halen. Op aandringen van de NS doet Het Rijk nu onderzoek naar deze mogelijkheid, waardoor een treinkaartje in Nederland op termijn misschien goedkoper wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *