133 FC Groningen-supporters die zondagavond met de trein vanuit Rotterdam in Groningen aankwamen na de uitwedstrijd tegen Excelsior hebben politieagenten aan de deur gehad. Zij overhandigden een persoonlijke brief van de Groningse burgemeester Koen Schuiling.

In de brief waarschuwt Schuiling de supporters op hun gedrag te letten. De politie kwam in Zwolle en later in Groningen in actie nadat de supporters zich zouden hebben misdragen in de trein. De fanatieke supporters van de Noordtribune Groningen spraken dat later afgelopen week tegen in een statement. Zij gaven daarin de politie de schuld: naar aanleiding van hun optreden in Zwolle zou de situatie zijn geëscaleerd.

Schuiling somt in zijn brief op wat de supporters zouden hebben gedaan. Hij claimt dat de supporters in het uitvak in het Van Donge en De Roo-stadion al vuurwerk afstaken. Vervolgens zaten zij onder invloed van alcohol en/of drugs in de trein terug naar Groningen. Daar lag het uiteindelijk vol met lege blikken bier, rook het naar alcohol en waren diverse zaken vernield, waaronder ruiten, noodglaasjes en een stuk van een muur.

De NS heeft volgens Schuiling de politie ingeschakeld omdat het treinpersoneel niet zonder begeleiding verder durfde te rijden. In Groningen wachtte een politiemacht de groep supporters op omdat zij de identiteit van de betreffende supporters vast wilde stellen.

De supporters waarvan de identiteit daar is vastgesteld zijn op een lijst gezet die aan de burgemeester werd doorgespeeld. Hij heeft iedereen op die lijst de brief laten bezorgen en zegt nadrukkelijk de hele groep aan te spreken. Hij benadrukt dat er de laatste maanden vaker incidenten plaatsvinden met supporters rond uitwedstrijden van FC Groningen en roept de supporters op zich beter te gaan gedragen. Hij sluit niet uit maatregelen als gebiedsverboden rond de Euroborg op te leggen wanneer het opnieuw misgaat.

De Noordtribune Groningen heeft vrijdag als reactie op de brief opnieuw een statement online geplaatst, waarin zij aangeeft nog steeds geen bewijs te hebben gezien wat het geschetste beeld van de politie bevestigt.

OV Nieuws GD heeft de politie van Oost-Nederland en Noord-Nederland eerder deze week al om een reactie op deze kwestie gevraagd, welke tot op heden is uitgebleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *