De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) is niet van plan in te gaan op het ultimatum dat vakbonden FNV en CNV gesteld hebben rond de CAO-onderhandelingen in het streekvervoer.

Dat zegt VWOV-woordvoerder Fred Kagie tegen het ANP. De twee vakbonden hebben de werkgevers een ultimatum gegeven: zij moeten uiterlijk dinsdag met een beter CAO-bod komen. Doen de vervoerders dat niet, dan volgt er een landelijke vijfdaagse staking in het busvervoer.

Het CAO-bod van de VWOV bevat onder meer een loonsverhoging van acht procent. De vakbonden willen een verhoging van veertien procent zien, maar de VWOV houdt vast aan acht procent. “Ons CAO-voorstel is bovengemiddeld hoog. Dit is de grens van het haalbare. We vragen bonden met nadruk om hiervoor niet weg te lopen, maar om onze werknemers deze stappen te gunnen en te gaan voor rust in onze branche en zekerheid voor de reizigers”, zegt Kagie.

Tegen vakblad OVPro komt Kagie met hardere woorden. Hij zegt dat de vervoerders het gedane bod helemaal van tafel halen wanneer de vakbondsacties doorgaan. Dat zou betekenen dat de er geen CAO afgesloten kan worden en de bonden en werkgevers opnieuw de onderhandelingen op moeten starten. In de tussentijd hebben de ruim 13.000 werknemers in de sector dan geen CAO.

De VWOV is volgens Kagie niet te vermurwen. “We gaan niet op basis van een ultimatum van de vakbonden of op basis van stakingen opnieuw aan tafel. Wij blijven bij ons voorstel. Het is nodig dat vakbonden kijken naar de totale context en naar de inhoud van het voorstel. We willen het beste voor onze medewerkers en we willen dat de bus blijft rijden en betaalbaar is. Met dit pakket van 11 procent bereiken we dat”, aldus hem tegen OVPro.

Mochten de acties doorgaan, dan rijden er minder of mogelijk geen bussen van 6 t/m 10 februari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *