Het blijkt kinderlijk eenvoudig om het OVpay-systeem te misbruiken en zo gratis te reizen met het openbaar vervoer. Onderzoek van RTL Nieuws toont aan dat fraude met virtuele betaalpassen binnen enkele minuten uit te voeren is.

RTL Nieuws ontdekte dat het mogelijk is een app te downloaden om een virtuele kaart aan te maken op een telefoon. Wanneer de kaart na de reis op dezelfde dag weer wordt verwijderd van een telefoon, mislukt de afschrijving bij de bank. De betreffende bankpas wordt geblokkeerd in zo’n geval, maar met een niet meer bestaande bankpas gaat dat niet meer.

Translink, de beheerder van de systemen achter de OV-chipkaart en OVpay zegt in een reactie tegen RTL Nieuws bekend te zijn met de mogelijkheid en reizen op deze manier niet onmogelijk te maken. Het bedrijf benadrukt dat reizen op de genoemde wijze frauduleus en strafbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *