De NS heeft opnieuw een jaar met verlies achter de rug. Over 2023 draaide de spoorvervoerder een negatieve omzet van 191 miljoen euro.

Dat resultaat is wel een stuk beter dan dat van 2022. Toen werd nog 421 miljoen euro aan verlies gedraaid. 2023 begon voor de vervoerder voortvarend met minder rituitval, maar in het najaar ontstonden er toch weer meer vertragingen door bijvoorbeeld verstoringen en achterstanden bij de onderhoudspartner van de NS.

De NS waarschuwt ook alvast dat de treinkaartjes volgend jaar toch echt fors duurder moeten worden. Vorig jaar kwam de NS al met plannen om dit jaar de prijzen met 8,67 procent te verhogen. De politiek stak hier toen een stokje voor met een eenmalige Rijksbijdrage van 120 miljoen euro om de prijsverhogingen te drukken. Bij de NS ziet men dit echter niet als een definitieve oplossing. Het bedrijf vreest volgend jaar uiteindelijk de prijzen te moeten verhogen met zo’n tien procent ten opzichte van nu, mede door gestegen kosten zoals de nieuwe cao voor het NS-personeel, waarin een loonsverhoging is opgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *