
Het is zover: zaterdag gaat een lange, 64 dagen durende periode van start waarin het Hoofdstation in Groningen deels tot soms volledig buitendienst gesteld wordt voor het treinverkeer. Het is de drukste periode van werken tijdens de renovatie van het station.
Treinreizigers krijgen met flinke aanpassingen in hun reis te maken. Richting Groningen Europapark rijden de hele periode geen treinen, wat effectief betekent dat Europapark de eindhalte voor de NS-treinen en een deel van de treinen van Arriva zal zijn tijdens deze periode. Ten westen van het station zal een deel van de periode waarin gewerkt wordt ook geen trein kunnen rijden.
Dat zal zaterdag en zondag direct voor het eerst het geval zijn: dan is het volledige Hoofdstation afgesloten voor het treinverkeer en moeten reizigers met de bus. De allerlaatste treinen op vrijdagavond kunnen ook al niet meer vertrekken vanaf het Hoofdstation. Ook in de laatste weken van de periode met werkzaamheden zal het volledige station buiten gebruik zijn.
Gedurende de treinvrije periode zullen diverse werkzaamheden worden verricht, zoals het inrijden van de tunnel waarmee bussen bij het nieuwe busstation kunnen komen en het koppelen van de westelijke en oostelijke sporen. Daarmee kunnen treinen straks doorrijden, waardoor bepaalde Arriva-treinen vanuit Leeuwarden, door kunnen rijden naar het Europapark. Dit wordt in de nieuwe dienstregeling het eindpunt van een deel van de treinen.
Tot en met 12 juli wordt het dus even doorbijten voor treinreizigers. Wat je precies moet weten over je reis, kun je hier vinden op de speciale pagina. Plan daarnaast kort voor vertrek je reis.

Zodra op 13 juli het station weer in gebruik wordt genomen, is er veel veranderd. Veel daarvan is achter de schermen, zoals nieuw aangelegde sporen en wissels, maar er is één belangrijke verandering: de Blauwe Brug is weg en de perrons zijn op een andere manier bereikbaar.
De treinen zijn nadat het station weer in gebruik is genomen bereikbaar via de nieuwe reizigerstunnel. Alle treinen zullen recht boven de passage gaan stoppen. Vanuit de passage zijn er trappen en liften naar boven. Er komen ingangen direct achter het stationsgebouw bij de sporen en aan de zuidzijde van het station, bij de Rivierenbuurt. Deze ingang zal eerst nog een tijdelijk karakter hebben, omdat de gemeente nog niet klaar zal zijn met de aanleg van het nieuwe plein aan de zuidkant, waar het nieuwe busstation ook zal komen.

Dat busstation komt in de plaats van het huidige station, waar de gemeente de omgeving zal gaan herinrichten. Het nieuwe busstation krijgt 12 haltes en is een zogeheten ‘gestrekt station’. Bij zo’n station stoppen de bussen achter elkaar aan twee zijdes van een eilandperron. De bussen rijden links, zodat passagiers op het trottoir in- en uit kunnen stappen.
Het busstation komt direct achter het achterste nieuwe treinperron te liggen en bij de ingang van de reizigerstunnel. Daardoor wordt de loopafstand tussen de bus en trein korter dan nu het geval is. Hierop moeten reizigers nog even verwachten, want het werk om het nieuwe busstation goed bereikbaar te maken voor de bussen begint pas in het najaar van 2026.