Op zondag 14 december aanstaande zullen er weer enkele wijzigingen plaatsvinden in de dienstregeling van de bussen in zowel Groningen Stad als Streek. OV Nieuws uit Groningen brengt hierbij een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Toename aantal ritten Qliners
Er zal een toename van 20 procent plaatsvinden van het aantal ritten die de Qliners op de trajecten Assen – Groningen, Drachten – Groningen, Stadskanaal – Groningen, Drachten – Groningen en Annen – Zuidlaren – Groningen. In de spits komt er op deze Qliner-trajecten een reismogelijkheid van vier keer per uur.

Meer ritten ‘s avonds naar Zernikecomplex
Er komen ‘s avonds meer reismogelijkheden tussen het Centraal Station en het Zernikecomplex in de stad. Dit wordt bewerkstelligd door lijn 15 (CS – Zernike via Prinsesseweg en Zonnelaan v.v.) ‘s avonds door te laten rijden tot 21:00 uur. Lijn 15 gaat elk ‘s avonds elk half uur rijden, en doordat lijn 11 ook elk halfuur rijdt ontstaat er ‘s avonds een kwartiersdienst tussen het Centraal Station en het Zernikecomplex.

Wijzigingen iQliners
De iQliner 519 tussen het Zernikecomplex in Groningen en het busstation in Assen, gaat verder als Qliner. De Qliner krijgt het lijnnummer 309 en zal ook gaan stoppen bij het transferium in Haren. Lijnnummer 514 (Drachten – Zernikecomplex v.v.) wordt veranderd in lijnnummer 504. Lijn 504 gaat ook stoppen te Marum, Boerakker en Midwolde.

Vervallen lijn 100
Lijn 100 komt te vervallen op het trajectgedeelte Drachten – Groningen. Het gedeelde tussen Drachten en Heerenveen blijft wel rijden, en zal worden gereden door vervoersmaatschappij Qbuzz. Het gedeelte tussen Drachten en Groningen zal worden vervangen door de nieuwe Qliner 304 en scholierenlijn 604. Qliner 304 gaat rijden tussen het Van Knobeldorffsplein in Drachten en het station in Groningen, via de OV-as langs de Peizerweg. Lijn 304 vervangt de ritten van lijn 100, maar rijdt frequenter. De halten bij Marum, Boerakker en Midwolde zullen worden bediend door lijn 304.

Lijn 604 is een nieuwe lijn van Drachten naar Groningen als aanvulling op Qliner 304. Qliner 304 en lijn 604 vervangen samen lijn 100 tussen Drachten en Groningen.

Route: Drachten van Knobelsdorffplein-Splitting-Vallaat-Marum A7-Boerakker A7-Midwolde A7-Hoogkerk Transferium-Groningen Martini Ziekenhuis en vervolgens via Laan Corpus den Hoorn en de Wijert naar Groningen CS.

In de ochtendspits ook nog een rit via de OV-as Peizerweg.

De route via het Martini Ziekenhuis zal naar verwachting aan het begin van de zomer van 2009 gereed zijn. Vanaf december zal daarom eerst via het Vrijheidsplein-Paterswoldseweg-Parkweg-Emmaviaduct gereden worden.

Vervallen lijn 213
Servicelijn 213 (Winschoten – Zuidbroek v.v.) en scholierenlijn 613 komen te vervallen. De lijn zal vervangen worden door de terugkerende lijn 13, die hetzelfde als voor 6 januari 2008 zal gaan rijden: Winschoten – Heiligerlee – Meeden – Muntendam – Veendam v.v.

Klik hier voor alle wijzigingen in de dienstregeling voor de lijnen in Groningen

4 gedachte over “Wijzigingen in dienstregeling per 14 december 2008”
  1. Voor zover ik weet wordt lijn 100 helemaal opgeheven. De ritten in het Friese gedeelte worden overgenomen door QLiner 310, die in het Groningse gedeelte door QLiner 304, zoals hierboven al was te lezen. Er is voor doorgaande reizigers (Heerenveen – Groningen v.v.) in Drachten dus voortaan een overstap nodig.

  2. Aanvulling op bovenstaande reactie: Wil men een overstap vermijden dan kunnen reizigers van Heerenveen-Groningen v.v. ook kiezen voor Qliner 315 van Connexxion.

  3. Op lijn 310 en 304/314 kan met een 5-Eurokaartje (van zowel Qbuzz als Arriva) gereisd worden, op lijn 315 niet. Met een gemakskaartje kan er overgestapt worden van een bus van Qbuzz op een bus van Arriva en omgekeerd, behalve bij het gebruik van een dagkaart (2 x 5-Euro-kaartje).

  4. Update: Een dagkaart (2 x 5-Euro-kaartje) van Qbuzz schijnt nu opeens wel geldig te zijn in Groningen/Drenthe (en waarschijnlijk die van het OVBGD in Friesland ook). Zie de website van Qbuzz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *