Zondag 14 december is het zover, dan gaat de nieuwe busdienstregeling van Arriva, ontwikkeld in samenwerking met het OV-bureau Groningen Drenthe in. In dit bericht worden de belangrijkste wijzigingen toegelicht op de Qliners, de HOV-lijnen vanuit de stad Groningen naar verschillende bestemmingen in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland.

Annen/Zuidlaren – Groningen
Tussen Annen, Zuidlaren en Groningen wordt de dienstregeling van lijn 318 flink verbeterd. Vanaf 14 december rijdt er op doordeweekse dagen tijdens de spitsuren een nieuwe Qliner met lijnnummer 308 die samen met lijn 318 gaat zorgen voor een verbinding van vier keer per uur tussen Annen en Zuidlaren en Groningen tijdens de spits.

Assen – Groningen/Zernike
Qliner 319 en iQliner 519 zijn nu bestaande lijnen, de laatste zal worden vervangen door de nieuwe Qliner 309. Lijn 309 zal voortaan de bediening verzorgen tussen de Zernike Campus in Groningen en Assen, alleen rijdt lijn 309 vaker dan lijn 519 nu doet en zal lijn 309 gaan stoppen bij het transferium in Haren, zodat ook inwoners van Haren weer een directe verbinding krijgen met de Zernike Campus, zoals eerder het geval is geweest met lijn 54, die gekoppeld was aan lijn 11.

Lijn 319 zal voortaan ook gaan stoppen aan de Groningerstraat, zodat het Nassaucollege en Univé ook betere busverbindingen krijgen. De bus zal ‘s ochtends via de Groningerstraat gaan rijden. Reizigers vanuit Assen krijgen door de nieuwe reismogelijkheden de kans om twee keer per uur naar zowel het station in Groningen als het busstation Zernike in Groningen te kunnen reizen.

Drachten – Groningen/Zernike/Corpus den Hoorn
De huidige lijn 100 tussen Groningen en Heerenveen zal m.i.v. 14 december vervallen. Tussen Drachten en Heerenveen zal men kunnen gaan reizen met de Qliner 310 van Qbuzz. Tussen Drachten en Groningen zal de reismogelijkheid met Qliner 314 blijven bestaan, maar komt er ook een nieuwe Qliner 304 bij.

Op werkdagen rijden de lijnen 304 en 314 gezamenlijk vier keer per uur, beide lijnen rijden dus twee keer per uur. Daarnaast blijft de iQliner naar de Zernike Campus in Groningen bestaan, deze staat nu nog bekend als lijn 514 maar zal het lijnnummer 504 krijgen. Verder komt er een nieuwe scholierenlijn, 604, die vanuit Drachten vanaf medio 2009 via het Martini Ziekenhuis en Corpus den Hoorn naar het station in Groningen zal rijden. Qliner 314 doet er vanaf Himsterhout in Drachten zo’n 45 minuten over in Groningen te komen.

Emmen – Groningen
Op de Qlinerroutes tussen Emmen en Groningen zullen twee haltes toegevoegd worden. Door betere aansluitingen aan de N34 voor Borger en Gasselte en de nieuwe OV-knooppunten die bij die dorpen zijn gebouwd, kunnen Qliners 300 en 305 er vanaf 14 december stoppen. Dit zal zorgen voor snellere verbindingen voor vooral Gasselte met Groningen en Emmen, maar ook voor Borger aangezien de Qliners het dorp zelf niet meer in hoeven te rijden.

Stadskanaal – Groningen
Het aantal Qlinerritten tussen Stadskanaal en Groningen en vice versa zal vanaf 14 december flink worden uitgebreid. Dit betekent dat er ‘s ochtends tussen 6:30 uur en 8:00 uur vier keer per uur Qliners tussen Stadskanaal en Groningen zullen gaan rijden en ‘s middags tussen 15:30 uur en 18:00 uur zal er drie keer per uur een Qliner vanuit Groningen richting Stadskanaal vertrekken.

Tijdens de ochtendspits stopt Qliner 302 onderweg te Gasselte, Gieten, Annen en Westlaren. De nieuwe Qliner 312 zal vanuit Stadskanaal rechtstreeks via de nieuwe halte bij Gasselte naar Groningen Zuid en het station in Groningen gaan rijden.

Reizigers kunnen de vernieuwde Qliners gratis proberen door een gratis retourkaartje aan te vragen op de website www.ontdekhetov.nl.

Voor informatie over wijzigingen op de andere lijnen met betrekking tot de nieuwe dienstregeling, kunt u hier klikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *