In de jaren negentig kwam de Citybus in Groningen op de markt. De bedoeling was om bezoekers die langer in de stad wouden verblijven een goedkope parkeeroplossing te bieden.

De eerste P+R-terreinen in de stad werden de parkeerterreinen aan de Sontweg en Peizerweg. Het gebruik van de parkeerterreinen en Citybus was eerst gratis en alleen mogelijk op zaterdag. In 2000 was de Citybus inmiddels fors uitgebreid, onder andere met extra parkeerterreinen, maar ieder terrein had eigen regels en mogelijkheden. Daarom werd besloten om in 2000 de richtlijnen voor alle parkeerplaatsen zoveel mogelijk gelijk te trekken.

In een later stadium werd de dienstregeling ook uitgebreid en in de afgelopen jaren werd de Citybus opnieuw fors uitgebreid. Op deze pagina worden alle Citybuslijnen en parkeermogelijkheden uitgebreid beschreven.

Parkeerterreinen
De stad Groningen kent verschillende parkeerterreinen die door één of meerdere buslijnen worden aangedaan:

– Euroborg P3 (aan de Bornholmstraat)
– Haren A28 (langs de A28 bij de afslag Haren)
– Kardinge (tegenover Sportcentrum Kardinge langs de Ringweg)
– Hoogkerk P+R (langs de A7 bij de afslag Hoogkerk)
– Zernike (aan de Professor Uilkensweg)

Lijnen behorend bij parkeerterreinen
Hieronder staan de parkeerterreinen genoemd met daarbij de lijn of lijnen die de parkeerplaats aandoen en waarop het Citybuskaartje geldig is:

P+R Hoogkerk: lijn 4 en lijn 24
Aan de zuidkant van de A7, bij Peizermade, ligt het nieuwe Transferium Hoogkerk. Hier kan de auto geparkeerd worden, waarna vervolgens bij de kaartjesautomaat of de buschauffeur voor drie euro een Citybuskaartje kan worden gekocht (retourtje max. vijf personen). Elke tien minuten vertrekt er een bus naar station, Grote Markt en UMCG. Deze dienst wordt om-en-om verzorgd door de lijnen 4 en 24. Lijn 4 is de reguliere stadslijn naar het Oosterpark, via Peizerweg (langs Tuinland en Gamma), Centraal Station, Grote Markt en UMCG. Lijn 24 is de speciale Citybus van P+R Hoogkerk en rijdt het traject Hoogkerk – UMCG v.v., en rijdt op dit traject vrijwel dezelfde route als lijn 4, echter wordt het gedeelte langs de Peizerweg volledig via de Peizerbaan afgelegd, en niet via de Tuinland en Gamma zoals lijn 4 wel doet. De terreinen van Tuinland, Gamma en Iederz (voormalig DSW Stadspark) zullen niet langer dienen als P+R-voorziening.

– P+R Zernike: lijn 11 en lijn 15

P+R Zernike is het parkeerterrein voor automobilisten uit de richting Aduard/Zuidhorn. Vanaf hier rijden lijn 11 en lijn 15 (de laatste alleen doordeweeks) naar de binnenstad.

Lijn 11 stopt bij de Grote Markt, en lijn 15 bij de Akerk. Het Citybuskaartje is op deze lijnen geldig tussen de haltes Zernike/P+R (het busstation bij het parkeerterrein) en CS/Busstation (het station van Groningen).

– P+R Kardinge: lijn 3 en lijn 6

Bij Sportcentrum en Transferium Kardinge is ook een grote parkeerplaats voor autoverkeer uit de richting Bedum/Ten Boer/Harkstede, oftewel Noord-Groningen. Vanaf hier rijden lijn 3 (richting Vinkhuizen) en lijn 6 (richting Hoornsemeer) dagelijks, tot ongeveer 1:00 uur ‘s nachts, naar de binnenstad.

Geldigheidsgebied voor het Citybuskaartje is op beide lijnen tussen de haltes Kardinge en CS/Busstation.

– P+R Euroborg/P3: lijn 22

Aan de Bornholmstraat nabij groothandel Hanos ligt tussen de Europaweg en Bornholmstraat in Euroborg/P3, een parkeerterrein welke plaats biedt aan 1200 auto’s. Naast de mogelijkheid tot het huren van een OV-fiets, kan hier ook de auto geparkeerd worden en gereisd worden met P+R Citybus lijn 22.

Lijn 22 is de in 2008 geheel vernieuwde Citybus Haren A28 – Centraal Station – Centrum – UMCG – Sontweg/Ikea – Euroborg P3 v.v. en rijdt van maandag t/m zaterdag en op collectieve koopzondagen.

Lijn 22 doet ook de verschillende parkeerplaatsen aan de zuidkant van de ringweg aan aan de Bornholmstraat (tussen P3 en de Bergenweg en Osloweg).

– P+R Haren/A28: lijn 22

Langs de A28, vlak voor Groningen ter hoogte van de afslag Haren/Paterswolde, ligt aan de kant van het dorp Haren het Transferium Haren/A28. Vanaf hier rijdt P+R Citybus lijn 22 naar de Groninger binnenstad, het UMCG Ziekenhuis en woonwinkel Ikea. Deze parkeergelegenheid is vooral bedoeld voor bezoekers vanuit het zuiden.

Tarief
Naast het feit dat de gewone vervoersbewijzen ook geldig zijn op alle Citybuslijnen, bestaan er ook speciale vervoersbewijzen voor de Citybus. Er is het Citybuskaartje, een retourkaartje tussen de parkeerplaats en de binnenstad voor drie euro waarop maximaal vijf personen mogen meereizen. Verder zijn er speciale Citybusabonnementen voor de Citybustrajecten. Een maandabonnement kost € 30,- en een jaarabonnement € 300,-. De abonnementen zijn verkrijgbaar bij de klantenservice van Qbuzz en het ServicePUNT op busstation Groningen.

Kijk ook op www.citybus.nl voor meer informatie over de Citybus in Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *