Op deze pagina vind u een overzicht van de wijzigingen in het busvervoer in Groningen met ingang van 13 december. Ook informatie over de nieuwe vervoerder, Qbuzz, is hier te vinden.

DIENSTREGELING STAD

Hieronder staan de wijzigingen in de dienstregeling in de stad Groningen.

Lijn 4

Lijn 4 wordt op het Centraal Station gekoppeld aan lijn 7 naar Vinkhuizen, via Europapark.

Lijn 6

Lijn 6 krijgt een extra bushalte aan het Hoornsediep t.h.v. Zaanstraat.

Lijn 7

Lijn 7 wordt vanaf Station Europapark doorgetrokken naar het Centraal Station via Kempkensberg en Hereweg. Hier wordt de lijn gekoppeld aan lijn 4 richting Hoogkerk. Lijn 7 neemt de bediening van lijn 20 volledig over.

Lijn 20

Lijn 20 komt geheel te vervallen. De bediening wordt overgenomen door lijn 7. De lijn is niet meer noodzakelijk sinds de komst van het treinstation.

Lijn 22 (P+R Citybus)

Lijn 22 zal buiten de spits teruggebracht worden van 1x per 10 minuten naar 1x per 12 minuten. Tijdens de spits blijft de frequentie gelijk.

Lijn 23 (P+R Citybus)

Lijn 23 komt geheel te vervallen. De bediening wordt overgenomen door lijn 6, die daarvoor een extra halte t.h.v. de Zaanstraat krijgt.

StadsTaxi

De StadsTaxi’s op de lijnen 4 en 7 komen door de genoemde uitbreiding te vervallen. Daarnaast moet er vanaf 13 december één uur van tevoren gereserveerd worden in plaats van een half uur van tevoren.

DIENSTREGELING STREEK

Lijn 45

Lijn 45 rijdt niet meer op het gedeelte tussen Loppersum en Garrelsweer.

Lijn 65

Op verzoek van de inwoners van de plaatsen die worden aangedaan, rijdt lijn 65 weer door naar het Centraal Station in Groningen (op enkele ritten op zondag na). Daarnaast zal een overstap in de avonduren en op zondagen niet meer nodig zijn, op enkele ritten op zondag na zal lijn 65 vanaf Winsum rechtstreeks naar het Centraal Station in Groningen door gaan rijden.

Lijn 74

De route van lijn 74 in Veendam wijzigt om bewoners van de huidige route van lijn 174 (die buiten de brede spits verdwijnt) ook buiten de brede spits een verbinding met het station van Zuidbroek te bieden. Daarnaast zorgen lijn 74 en 174 er in de brede spits gezamenlijk voor dat er vier keer per uur een bus in de spitsrichting rijdt.

Zo is eraansluiting op elke trein in de ochtendspits naar Groningen en in demiddagspits uit Groningen. Alle ritten rijden in Veendam het rondje Busstation– Meander – Sorghvlietlaan – Rijksdienst – Julianalaan – Busstation. InZuidbroek is er een overstap van drie minuten op de treinen van/naar Groningen.De reistijd bedraagt ongeveer veertig minuten tussen Veendam en Groningen.

Lijn 81

Een aantal middagritten van lijn 81 zullen worden geschrapt.

In de middag rijden er tussenLeek en Groningen momenteel zeven bussen per uur, te weten de volgende lijnen:

 •  lijn 81 Leek – Groningen v.v. 1x per uur
 • lijn 85 Oosterwolde – Leek – Groningen v.v. 1x per uur
 • lijn 88 Marum – Leek – Groningen v.v. 1x per uur
 • lijn 306 Leek Oostindië – Groningen v.v. 2x per uur
 • lijn 316 Leek – Groningen v.v. 2x per uur

De bezetting in de middag is metde frequentieverhoging van de Qliners 306 en 316 geminimaliseerd. In de middagbieden de overige lijnen ruim voldoende capaciteit en frequentie. Lijn 81 wordtdaarom in de middag opgeheven.

Lijn 134 (Ameland Express)

Lijn 134, de rechtstreekse dienst tussen Groningen en Holwerd, wordt geheel geschrapt. De reistijd met de trein naar Leeuwarden en vervolgens met de bus naar Holwerd is 20 minuten korter. Daardoor werd lijn 134 steeds minder gebruikt.

Lijn 161

Lijn 161 is een snelle verbinding tussen Groningen en Bedum-Oost/Middelstum (via de Eemshavenweg). Doordat lijn 61 de hele dag door twee keer per uur rijdt, is lijn 161 buiten de spits matig bezet. Daarom rijdt lijn 161 voortaan alleen nog maar tijdens de spits. Dit betekent dat de inwoners van Bedum-Oost hun bus verliezen tijdens de daluren. Alternatieven zijn er met lijn 61 en de trein.

Lijn 174

Lijn 174 rijdt voortaan alleen nog maar tijdens de spits. Lijn 74 gaat vaker rijden tussen Veendam en het station in Zuidbroek als vervanging voor lijn 174. Zo is eraansluiting op elke trein in de ochtendspits naar Groningen en in demiddagspits uit Groningen. Alle ritten rijden in Veendam het rondje Busstation– Meander – Sorghvlietlaan – Rijksdienst – Julianalaan – Busstation. InZuidbroek is er een overstap van drie minuten op de treinen van/naar Groningen.De reistijd bedraagt ongeveer veertig minuten tussen Veendam en Groningen.

Qliner 300/305

De halte aan de Brink in Gieten wordt verplaatst naar de Oelenboom (nabij de brandweerkazerne). De bediening van de Brink zal uitsluitend door lijn 10 en de buurtbus worden verzorgd. Daarnaast wordt het busstation Centrum in Emmen uit de route van lijn 300 en 305 geschrapt. De Qliners gaan ter vervanging stoppen bij de bushalte aan de Weerdingerstraat, die wordt hernoemd naar Centrum Noord.

Qliner 301/311

De kwartiersdienst tijdens de spits wordt teruggebracht naar een halfuursdienst.

Qliner 302/312

 

Ook lijn 302 zal in Gieten via de Oelenboom gaan rijden. Dit zorgt ervoor dat de reistijdversneld wordt. Hierdoor is het verschil in reistijd tussen de lijnen 302 en312 een stuk kleiner.

Naast deze versnelling worden delijnen 302 en 312 qua interval beter op elkaar afgestemd. Er ontstaat eenhalfuurdienst tussen Stadskanaal en Gasselternijveen. Tussen Gasselternijveenen Groningen is dit een 29/31 interval, doordat lijn 312 één minuut sneller is.In de ochtendspits blijft er ongewijzigd een kwartierdienst tussen Stadskanaalen Groningen bestaan. In de middagspits worden de ritten van 15:50 uur en 16:50 uur uit Groningen opgeheven. De overige rittenbieden voldoende capaciteit om dit op te vangen. In Stadskanaal is er sprakevan een knoop rond .15 en .45 minuten over het uur. De aansluitendestreeklijnen zijn hier zoveel mogelijk op afgestemd.

Qliner 308/318

Lijn 308 verdicht in de brede spitsuren lijn 318 tot eenkwartiersdienst. De spitsperiode waarin 4 bussen per uur rijden wordt ietsverkort. Concreet houdt dit in dat er een kwartierdienst is tussen Annen enGroningen v.v. globaal van 6:30 tot 9:00 uur en tussen 15:00 en 18:00 uur.Daarbuiten geldt de halfuursdienst.

Qliner 309/lijn 650

Lijn 650 wordt geïntegreerd met Qliner 309 (Assen – Zernike v.v.). De nieuwe verbinding zal gaan rijden onder lijnnummer 619 en kent de volgende route: Assen Kloosterveen – Assen M.L. Kingweg – Vries – Tynaarlo – Haren P+R/A28 – Groningen Zuid – Groningen Centrum – Groningen Zernike, bij onvoldoende reservecapaciteit in de middag van lijn 319 rijdt lijn 619 door naar Assen Kloosterveen, anders eindigen de ritten bij Martin Luther Kingweg. ‘s Ochtends starten ook de laatste twee ritten richting Groningen bij de Martin Luther Kingweg.

Doordat de scholieren uit De Wijert ’s middags veelal al tussen 13:00 en 15:00 uur klaar zijn met school,start lijn 619 ’s middags om ongeveer 13:15 met de eerste rit. Om een helder eneenduidig product te bieden, starten alle ritten ’s middags bij het busstationin Zernike. Hierdoor is de eerste vertrekmogelijkheid vanaf Zernike anderhalf uureerder dan thans het geval is. De gehele middag wordt een halfuurdienstgereden. Dit zorgt ervoor dat het aantal vertrekmogelijkheden voor scholierenuit De Wijert sterk toeneemt. Momenteel is er een uurdienst tussen De Wijert enAssen ’s middags. Dit wordt tussen 13:30 en 17:30 uur een halfuurdienst.

Qliner 319

De drie extra koopavondritten op donderdagavond worden opgeheven. De ritten waren te laag bezet. Lijn 51 en de trein bieden alternatieven richting Groningen en terug.

Lijn 673

Lijn 673 zal worden opgeheven in de middagspits. Door het alternatief met Qliner 302/312 was de bezetting in de middag laag. Lijn 673 blijft in de ochtendspits wel rijden als goedkoper alternatief voor de Qliner, tot en met 9:00 uur dient er namelijk toeslag te worden betaald in de Qliner. In de middag is dit niet nodig, waardoor de Qliner dan als ‘normaal’ openbaar vervoer terug naar Stadskanaal/Musselkanaal gebruikt kan worden.

Lijn 679

Lijn 679 komt te vervallen omdat de reistijd met trein en vervolgens lijn 11/15 vanuit Scheemda naar Zernike 20 minuten korter is dan met lijn 679. Daardoor werd lijn 679 steeds minder gebruikt.

Daarnaast zullen enkele nachtlijnen aangepast worden. Kijk hiervoor op www.bobvandenachtbus.nl.

LIJNBELBUS

Enkele lijnen zullen worden aangevuld met de nieuwe LijnBelBus. Dit is een nieuwe vorm van kleinschalig openbaar vervoer die het ‘normale’ openbaar vervoer tussen 8:00 uur ‘s ochtends en 23:00 uur ‘s avonds moet aanvullen. Op de tijden dat er geen grote bus rijdt op bepaalde routes, rijdt de LijnBelBus, hiervoor moet echter wel een uur voor vertrek gereserveerd worden.

De volgende lijnen worden aangevuld met de LijnBelBus:

 • Lijn 13: Winschoten – Veendam v.v.
 • Lijn 14: Stadskanaal – Winschoten v.v.
 • Lijn 24: Stadskanaal – Borger – Assen v.v.
 • Lijn 28: Stadskanaal – Gieten – Assen v.v. (alleen tussen Stadskanaal en Gieten)
 • Lijn 30: Munnekezijl – Zuidhorn v.v. (op zaterdag overdag en tijdens de vakanties alleen na reservering)
 • Lijn 32: Munnekezijl – Zuidhorn v.v. (op zaterdag overdag en tijdens de vakanties alleen na reservering)
 • Lijn 33: Surhuisterveen/Grootegast – Groningen v.v. (alleen tussen Opende en Zuidhorn)
 • Lijn 35: Winsum – Oldehove – Aduard – Groningen v.v.
 • Lijn 39: Surhuisterveen/Grootegast – Groningen v.v. (alleen tussen Opende en Zuidhorn)
 • Lijn 42: Ter Apel – Emmen v.v.
 • Lijn 44: Vries – Harkstede v.v.
 • Lijn 45: Delfzijl – Loppersum v.v.
 • Lijn 58: Assen – Annen – Groningen v.v. (alleen tussen Assen en Annen)
 • Lijn 59: Emmen – Groningen v.v. (alleen tussen Emmen en Gieten)
 • Lijn 61: Uithuizen – Groningen v.v. (alleen tussen Uithuizen en Middelstum)
 • Lijn 70: Ter Apel – Vlagtwedde v.v.
 • Lijn 77: Emmen – Stadskanaal v.v.
 • Lijn 119: Delfzijl – Winschoten v.v.

Ook de huidigeServicelijnen in Oost-Groningen rijden volgens de spelregels van de LijnBelBus:

 • Lijn 211Winschoten – Veelerveen v.v.
 • Lijn 212Winschoten – Bellingwedde v.v.
 • Lijn 217 Winschoten – Scheemda v.v.
 • Lijn 811Vriescheloo – Bellingwolde v.v.
 • Lijn 812 KleinUlsda – Bellingwolde v.v.
 • Lijn 817Finsterwolde – Bad Nieuweschans v.v.
 • Lijn 818Bad Nieuweschans – Finsterwolde v.v.

 

NIEUWE VERVOERDER: QBUZZ

Vanaf 13 december zal een nieuwe vervoerder in Groningen en Drenthe aantreden: Qbuzz. Deze vervoerder is in december precies een jaar actief in het Nederlandse busvervoer, en voert inmiddels met succes de concessies in de omgeving van Rotterdam en Zuidoost-Friesland uit. In september won Qbuzz de grootste concessie van Nederland: de GD-concessie, de de gehele provincies Groningen en Drenthe omvat.

Vestigingen/stallingen

Op de volgende Groningse locaties zal Qbuzz haar bussen gaan stallen:

 • Groningen: Bornholmstraat 46
 • Veendam: Schippersstraat 33a
 • Leek: Mulderspark 14a
 • Stadskanaal: Ambachtstraat 1a
 • Winschoten: Papierbaan 11
 • Uithuizen: Edama 4
 • Surhuisterveen: Molenweg 8
 • Appingedam: Eemskanaal Z.Z. 16
 • Zoutkamp: Zoutkamperweg 4, Niekerk

Daarnaast gaat Qbuzz ook werken vanuit twee Friese locaties: Drachten en Oosterwolde.

Concessiehoofdkantoor

Het hoofdkantoor voor de concessie Groningen-Drenthe zal worden gesitueerd in de vestiging Groningen, aan de Bornholmstraat 46. Deze locatie is uitstekend bereikbaar met zowel eigen als openbaar vervoer: parkeerterrein Euroborg/P3 met een halte van Citybus 22 liggen er recht tegenover. Daarnaast komt er ook een personeelsbusje te rijden tussen de stalling en het Centraal Station.

Bussen

Qbuzz gaat de diensten uitvoeren met geheel nieuwe bussen van het merk Mercedes-Benz. Daarnaast gaat Qbuzz ook alle versterkingsritten met eigen bussen rijden.

Op de stadsdiensten gaat Qbuzz met bussen van het type Citaro en Citaro G (gelede uitvoering) rijden. De streekdiensten worden ook uitgevoerd met Citaro G en daarnaast met Citaro LE (semi-lagevloers). De Qliner-diensten zullen worden uitgevoerd met bussen van het type Integro.

VEELGESTELDE VRAGEN

Het OV-bureau Groningen Drenthe heeft lijsten gepubliceerd met veelgestelde vragen en antwoorden daarop rondom de concessieovergang. De lijsten zijn onderverdeeld in vier verschillende categorieën:

Tarieven
Dienstregeling
Producten
Diversen

Klik op de bovenstaande links om veelgestelde vragen en antwoorden in de verschillende categorieën te bekijken.

MEER INFORMATIE EN NIEUWS

Meer informatie is te vinden op www.qbuzz-gd.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *