De kans dat de rechtstreekse busverbinding tussen het station in Groningen en de veerdam van de boot naar Ameland in Holwerd binnenkort terugkeert, is klein.

In Dagblad van het Noorden verklaarde directeur Jan van Selm van het OV-bureau Groningen Drenthe dat de gemeente Ameland of een externe partij in de buidel moet tasten voor een terugkeer van de in december wegbezuinigde buslijn. Het OV-bureau ziet er weinig in om een terugkeer mogelijk te maken met geld uit de publieke kas.

Ook de gemeente Ameland verklaart de lijn niet perse terug te willen, maar in ieder geval wel te willen onderzoeken of er markt is voor een terugkeer van de lijn.

“De buslijn voorzag in een behoefte. Nu deze is komen te vervallen, onderzoeken wij de belangstelling voor de lijn. Daarbij onderscheidt de gemeente Ameland drie doelgroepen die gebruik maakten van de dienst: dagjesmensen, mensen die in het bezit zijn van een stacaravan of vakantiewoning op Ameland of deze voor een vakantie huren en eilanders die in Groningen studeren of werken. Wanneer het eiland niet goed te bereiken is, kan dit gevolgen bijvoorbeeld hebben voor de eilander economie”, aldus Marleen Kooiker van de gemeente Ameland.

Wanneer uit het onderzoek blijkt dat eilanders de busverbinding graag terug zien keren, sluit de gemeente Ameland niet uit dat zij er geld in gaat steken. “Dat is een keuze die moet worden gemaakt door de gemeenteraad, daarover kunnen wij nu nog niets zeggen. Als we de vraagkant duidelijk in beeld hebben, willen wij in overleg gaan met betrokken partijen en degenen die baat hebben bij de lijn. Wij
hebben momenteel geen sponsor. Het is voor Ameland geen uitgemaakte zaak of de eventueel terugkerende lijn openbaar of besloten uitgevoerd zal worden”, aldus Kooiker.

Om vanuit Holwerd Groningen nu te bereiken, moet men reizen met de bus naar Leeuwarden om daar vervolgens over te stappen op de trein. Omdat deze verbinding sneller is, was het voor de stad geen probleem dat de directe buslijn verdween. De tarieven van de buslijn voor de reizigers lagen echter wel lager als die voor de combinatie van trein en bus.

Een gedachte over “Busverbinding Ameland nog verre van teruggekeerd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *