De NS verwachten in ieder geval morgen (vrijdag) nog niet overal op tijd te kunnen rijden in verband met gladheid op het spoor. Machinisten zullen voorzichtiger rijden en dat kan tot vertraging leiden. Omdat de afgelopen dagen sprake is van aanzienlijke bladval nemen ProRail en NS extra maatregelen om gladheid zoveel mogelijk te bestrijden.

Er zullen extra treinen rijden welke een speciale gel op het spoor spuiten om de rails stroever te maken. Naast de standaard ochtendritten wordt vanwege de gladheidswaarschuwing nu ook gedurende de hele dag de speciale gel aangebracht op diverse trajecten.

In de herfst kan gladheid op de rails ontstaan door vervuiling van bijvoorbeeld bladeren, roest, vet, olie, vaak in combinatie met vocht. Hierdoor krijgen treinen minder grip op rails. Ondanks alle preventieve maatregelen is gladheid op het spoor niet helemaal te voorkomen. Door het aanbrengen van speciale gel op de rails, weersvoorspellingen en gladheidswaarschuwingen kunnen de gevolgen van de gladheid op het Nederlandse spoor worden beperkt. Om te voorkomen dat de wielen slippen zullen machinisten voorzichtiger optrekken en remmen. Daardoor wordt schade aan de wielen voorkomen. De lagere snelheid kan leiden tot langere reistijden en vertragingen. NS beseft dat dit vervelend is voor de reizigers en biedt excuses aan voor eventuele overlast die dit met zich meebrengt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *