Lijn 15 moet vanaf december volledig over de ringweg gaan rijden. Dat staat in het voorstel voor de busdienstregeling 2014 van Gedeputeerde Staten. Het is één van de vele wijzigingsplannen voor de dienstregeling.

Lijn 15 rijdt sinds deze week gedeelte over de westelijke ringweg rond Groningen om de binnenstad te ontzien. Deze ritten rijden onder lijnnummer 115 en stoppen alleen op het station, in Paddepoel en op Zernike.  Door het wegvallen van lijn 15 over de bestaande route zal lijn 5 worden omgeleid via de huidige route van lijn 15. Ook zal lijn 5 vaker gaan rijden. De directe busverbinding vanuit Paddepoel-Zuid, Oranjebuurt en Hortusbuurt met de Grote Markt valt door de maatregel wel weg. Lijn 5 gaat in het centrum stoppen bij de A-kerk.

Een andere grote verandering in de stad is het volledig schrappen van lijn 4. Gedeputeerde Staten en OV-bureau willen op het trajectgedeelte Station – Hoogkerk een aantal eveneens passerende streeklijnen tijdens de spits via Buitenhof laten rijden en een halte aanbrengen aan de Peizerweg bij de Hunsingolaan. Op het traject Station – Oosterpark moet lijn 4 vervangen worden door streeklijnen naar Kardinge te laten rijden via de Zaagmuldersweg, tijdens de spits ieder kwartier, daarbuiten ieder half uur. Voor bewoners van de omgeving Pioenstraat komt er misschien een extra halte van de lijnen 78 en 140 bij de Oostersluis.

Het is ook de bedoeling om de Citybuslocatie bij Ikea te schrappen. Sinds de opening van Euroborg/P3 is Ikea al geen officiële Citybuslocatie meer, maar er wordt nog steeds veel gebruik van gemaakt. Lijn 22 gaat via de nieuwe busbaan aan de Europaweg rijden. Er komt aan de Europaweg ter hoogte van de Sontweg een halte voor mensen die toch gebruik willen blijven maken van het parkeerterrein bij Ikea. Streeklijnen 73 en 76 en stadslijn 12 rijden wel langs Ikea, maar niet door de binnenstad. Ook is het Citybuskaartje niet geldig op deze lijnen. Lijn 22 gaat via de Europaweg en Herningweg naar de Bornholmstraat rijden. Vanaf de Bornholmstraat gaat lijn 22 doorrijden naar het nieuwe eindpunt bij Station Europapark. Daarmee wordt het voor treinreizigers mogelijk om bij Europapark uit te stappen om vervolgens snel door te reizen naar de binnenstad of UMCG.

Naast de wijzigingen in de stad stelt het OV-bureau ook een aantal grote wijzigingen voor in de provincie, onder andere op de lijnen vanuit Groningen naar Assen, Stadskanaal en Drachten. Daarnaast wil men ook de Servicebusjes in Hoogezand en Veendam onder handen nemen. De wijzigingen moeten allemaal per half december worden ingevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *