Door deze boom strandde lijn 39 in Surhuisterveen. Foto: Jelly Frankes/Twitter

De voorspelde storm heeft het noorden van Nederland bereikt en de eerste gevolgen voor het openbaar vervoer in onze provincie zijn duidelijk. Onze redactie houdt de situatie constant in de gaten en wij houden een liveblog bij gedurende de storm.

17:00: De wind is gaan liggen en de bussen rijden weer volgens dienstregeling. Op het spoor is de situatie nog niet veilig en rijden de treinen nog niet weer. De schade is op veel plekken groot, het is nog niet bekend wanneer de treinen weer kunnen gaan rijden. Dit liveblog wordt gesloten.

15:35: De vertragingen bij Qbuzz zwakken fors af. Vertragingen zijn over het algemeen niet groter dan tien minuten meer. De NS hebben aangegeven te hopen de treindienst na de avondspits weer te kunnen opstarten.

14:35: Qbuzz meldt per traject de dienstregeling aan te passen waar nodig. De vervoerder geeft niet aan welke lijnen het betreft.

14:25: Boom over het spoor Groningen – Buitenpost ligt op de spoorwegovergang in De Gast in Zuidhorn. Daardoor kunnen ook de ritten van lijn 39 geen gebruik maken van deze straat.

14:25: Op de Zernike Campus in Groningen is een boom naast een bushalte beschadigd geraakt door de storm. Er knapten enkele takken af. Het perron van de bushalte is enigszins versperd maar de halte kan wel in gebruik blijven. De takken hebben geen gevolgen voor de busdienstregeling.

14:20: De spitslijnen in Groningen Stad worden ondanks de wind succesvol opgestart. De lijnen rijden vooralsnog volgens schema.

14:15: Hier en daar worden bussen nog steeds stilgezet om de veiligheid van de passagiers te garanderen. Zo ook bij Wagenborgen, waar een rit van lijn 119 naar Delfzijl al meer dan een uur stilstaat.

14:10: Arriva meldt op Twitter dat het treinvervangend busvervoer in de provincie Groningen op gang begint te komen.

13:35: Bussen in Zuidoost Groningen rijden op dit moment met erg forse vertragingen. Vertragingen van een half uur of meer zijn geen uitzonderingen, het gaat om lijnen als 73, 300 en 305.

13:30: Nog grotere vertragingen op lijnen 300 en 305 door een boom over de N34 bij afslag Gasselte. Dit levert ook problemen op voor de Qliners van- en naar Stadskanaal.

13:05: De N381 tussen Emmen en Drachten is afgesloten door omgewaaide bomen. Bussen die hier langs rijden nemen een andere route. Ook de Kielsterachterweg tussen Hoogezand en Wildervank en de weg tussen Winschoten en Wagenborgen zijn afgezet. Ook de bussen die daar rijden zijn omgeleid.

13:00: Gerucht op sociale media over volledig uitvallen lijn 39 niet waar. Bussen zoeken alleen een veilig heenkomen wanneer dat nodig is.

12:55: Bussen in Groningen Stad kunnen richting CS niet over Hoendiep. Daar is een dak van een woonboot gewaaid.

12:55: NS kunnen nog niet zeggen of zij bussen kunnen inzetten tussen Groningen en Assen wegens de storm. Arriva kan in Friesland niet rijden met vervangende bussen. In Groningen wordt dit wel gedaan waar mogelijk.

12:50: Volgende rit lijn 39 heeft een veilige plaats gezocht vlak voor Surhuisterveen.

12:45: Gestrande rit lijn 39 in Surhuisterveen staat al een uur stil omdat de chauffeur een veilige plek heeft gezocht voor de bus. De deuren van de bus willen niet goed dicht en de ramen trillen. Ook staat aan de Molenweg een boom op omvallen. De chauffeur rijdt voorlopig niet verder. De volgende rit van lijn 39 is dezelfde plek bijna genaderd. Het is niet duidelijk wat de chauffeur van die bus gaat doen.

12:40: De NS hebben het tijdstip waarop de treindienst naar verwachting weer kan worden opgestart aangepast naar ‘onbekend’.

12:30: De boot van 12:30 uur van Lauwersoog naar Schiermonnikoog vaart niet af.

12:25: De ernstig vertraagde rit van lijn 39 is in Surhuisterveen gestrand. Het is nog onduidelijk hoe het precies zit.

12:15: Alle spoorlijnen boven Zwolle zijn gesloten door stormschade. Onder andere tussen Groningen en Buitenpost ligt er een boom over het spoor. Daarom rijden er geen treinen meer in het noorden en van- en naar Noord-Nederland. Dit zal waarschijnlijk tot maandagmiddag 17:00 uur duren.

12:10: Op lijn 39 tussen Groningen en Surhuisterveen rijden bussen met vertragingen van rond het half uur. De oorzaak is een omgewaaide boom op de weg tussen Sebaldeburen en Oldekerk.

12:00: De Intercity’s naar Groningen komen met grote vertragingen in Groningen aan.

11:40: Het treinverkeer in de Randstad is ernstig ontregeld. Rond Amsterdam Centraal rijden sowieso tot 2 uur maandagmiddag geen treinen door de storm. De aansluitende trein naar de Randstad vanuit het noorden in Lelystad rijdt niet. De Intercity vanuit Lelystad naar Vlissingen (via Schiphol) rijdt nog wel tot Roosendaal.

11:15: Arriva heeft haar verkeersleiding versterkt met reservepersoneel. Vooralsnog kunnen de treinen volgens dienstregeling blijven rijden.

11:00: De storm heeft het noorden bereikt en de wind laait op. Vooralsnog zijn er geen ernstige verstoringen naar aanleiding van de toenemende wind. Wel wordt treinreizigers tussen Leeuwarden en Zwolle geadviseerd om te reizen via Groningen door een defecte bovenleiding tussen Leeuwarden en Akkrum. Die verstoring duurt naar verwachting nog tot 4 uur maandagmiddag en zal voor extra drukte zorgen tussen Zwolle en Groningen en Groningen en Leeuwarden. Enkele bussen rijden met enkele minuten vertraging door drukte. De vertragingen lijken op de lijnen in Groningen naar Zernike het ergst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *