De felle donkerblauwe kleur van lijn 3

De donkerblauwe kleur die lijn 3 op de bussen van Qbuzz in en rond Groningen heeft wordt door veel mensen als te fel beschouwd. Dit bleek woensdagmiddag tijdens de Radio Noord-belrubriek Altijd wat Anders.

Volgens meerdere bellers is de kleur fel en misleidend. “Als je er vlak achter rijdt heb je echt dat felle blauwe licht in de ogen, alsof je een ambulance ziet rijden, alleen knippert het licht niet als een zwaailamp”, aldus één van hen. “Ik vraag me af in hoeverre de blauwe lichten legaal zijn.”

De kritiek is opmerkelijk, omdat de voormalige lijn 3 tussen Vinkhuizen en Lewenborg in de stad tot begin dit jaar met exact dezelfde donkerblauwe kleur rondreed. Daarover zijn nooit klachten gekomen.

In Utrecht, waar Qbuzz sinds december eveneens het busvervoer verzorgt, kwamen ook klachten binnen over de felle lijnkleuren. Daar zeiden mensen die bij een bushalte wonen dat de hele woonkamer verlicht was als er een bus bij de halte stopte. Daar heeft de vervoerder het opgelost door de hevigheid van de led-verlichting te verlagen. Qbuzz gaat onderzoeken of een dergelijke maatregel ook in Groningen mogelijk is. Waarschijnlijk duurt het oplossen van de problemen enkele weken.

Een gedachte over ““Blauwe lijnkleur bussen te fel””
  1. Volgens mij is dit in strijd met de wetgeving. Aan de voorzijde van een voertuig mag alleen wit of geel licht worden gevoerd. Zo ook zijn er regels voor de achterzijde. Het komt in ieder geval erg verwarrend over, je denk steeds weer dat er een hulpverlening aan komt.
    Om deze verlichting te dimmen maakt niet uit; het blijft blauw uitstralen.
    Met vrindelijke groet,
    Wim Keijzer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *