zaanbrug

Zowel bij de bussen als treinen is de nieuwe dienstregeling van start gegaan. Dat zal voor veel reizigers even wennen zijn.

Het opzetten, maken en uitvoeren van een nieuwe dienstregeling is veel werk. Er wordt dan ook al in het voorjaar mee gestart. Qbuzz heeft de nieuwe busdienstregeling vanaf de grond opnieuw opgebouwd en is begonnen bij een centraal punt in het vervoersgebied (Bareveld). De nieuwe busdienstregeling in Groningen en Drenthe kent veel wijzigingen.

Zo is er een flinke omnummeringsoperatie geweest in zowel de stad- als Zuidoost-Groningen. In de stad heeft dat vooral te maken met de komst van de nieuwe Q-link-lijn 6, die lijn 140 vervangt en rijdt op de route Delfzijl – Groningen – P+R Haren. De lijn gaat ook via het UMCG rijden, maar vooralsnog wordt deze halte overgeslagen door infrastructurele problemen. In Zuidoost-Groningen worden in Stadskanaal trajecten anders aan elkaar gekoppeld, waardoor lijn 73 vanuit Stadskanaal bijvoorbeeld niet meer naar Groningen rijdt, maar naar Gieten. In het zuiden van de stad is een soortgelijke wijziging doorgevoerd.

Oplettende reizigers is wellicht opgevallen dat veel halteborden in Groningen en Drenthe al op de nieuwe situatie waren aangepast de afgelopen weken. Voor Qbuzz Haltebeheer zijn de wijzigingen veel werk. Afgelopen nacht zijn bijvoorbeeld alle haltes voorzien van de nieuwe vertrektijden. Digitale informatie zoals infopanelen bij haltes en reisplanners worden automatisch aangepast.

Bij de treinen verandert in eerste instantie nog niet veel in het Noorden. Wel is de aansluiting in Zwolle richting Twente verslechterd. In de loop van volgend jaar gaan er twee extra Sprinters per uur rijden in de spits tussen Groningen en Assen, om de zuidelijke ringweg rond Groningen te ontlasten tijdens de ombouw hiervan.

Nieuwe dienstregelingen worden altijd op zondag ingevoerd om eventuele kinderfouten vroeg op te kunnen sporen buiten de drukte om. De echte testcase is altijd de eerste maandagochtendspits, wanneer alle ritten rijden en eventuele fouten pijnlijk duidelijk worden.

Alle wijzigingen voor de bussen zijn na te lezen op onze speciale pagina (via info en tarieven). Daarnaast is het raadzaam een reisplanner raad te plegen voor vertrek.

OV Nieuws GD is benieuwd naar de reacties op de nieuwe dienstregeling. Is de situatie voor jou verbeterd of verslechterd? Wat zou er volgens jou beter kunnen? Reageer op onze speciale pagina de komende dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *