Arriva blijft tot en met 2035 de spoorvervoerder op de Noordelijke Nevenlijnen door Groningen, Friesland en het Duitse Niedersachsen. Dat werd dinsdagmiddag bekendgemaakt op het provinciehuis in Groningen.

De vervoerder heeft de nieuwe aanbesteding gewonnen, lopend van december 2020 tot en met december 2035. In die periode zal Arriva conform de eisen van de nieuwe concessie onderzoek doen naar treinverbindingen naar Stadskanaal en Bremen en deels overstappen op hybride treinstellen. Er worden achttien exemplaren aangeschaft.

Reizigers mogen meebeslissen over het interieur van deze nieuwe treinen. Alle treinen krijgen stiltecoupés en een verbeterd reizigersinformatiesysteem. Ook belooft Arriva een beter wifi-netwerk in de treinen.

Directeur Anne Hettinga is blij met het besluit. “Openbaar vervoer is meer dan reizigers vervoeren alleen. Het is voor ons ook een katalysator voor economische groei en ontwikkeling in de regio. Wij gaan als regionale aanjager actief op zoek naar partners om een duurzame en economische injectie in de regio te realiseren. Het noorden is onze bakermat, hier komen we vandaan. We willen dan ook graag de vervoerder van het noorden zijn.”

Arriva is in de huidige concessie, sinds 2005, al de vervoerder. Daarvoor was de niet meer bestaande Arriva-dochter Noordned de vervoerder op de Noordelijke Nevenlijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *