Zaterdagavond laat reed de allerlaatste bus over de Grote Markt in Groningen. Daarmee kwam er een einde aan 98 jaar historie wat betreft de bushalte op de markt. Wat begon met de eerste rit op de eerste stadslijn tussen de Oranjewijk en Grote Markt, eindigde zaterdagavond met de laatste rit van lijn 4 van Roden naar Beijum.

Al langer was de Grote Markt het middelpunt van het openbaar vervoernetwerk in Groningen. Dat begon zo’n 140 jaar geleden met vervoersmiddelen als de paardentram. In de loop der jaren evolueerde het openbaar vervoer, duidelijk te zien aan het feit dat de elektrische bus de laatste jaren het beeld qua bussen op de Grote Markt domineerde.

Zondag was het dan tijd voor een waardig afscheid. Het was de bedoeling dat het Nationaal Bus Museum in Hoogezand en OV Collectie Nederland elk twee bussen zouden afvaardigen welke ooit in Groningen reden. Het bleef uiteindelijk beperkt tot drie bussen; de GADO-bus die het NBM in zou zetten kampte met een defect en kon niet naar Groningen rijden.

Met de DAM 154 van het NBM (uit 1965) en Arriva 556 van OVCN (uit 2004) reden er twee bussen mee die daadwerkelijk hun rondjes over de Grote Markt hebben gedaan. OVCN had ook de GVU 378 (1982) uit Sonnega meegenomen. Dit is een CSA-I-bus welke op de stadsdienst in Utrecht heeft gereden. Het GVB Groningen had in de jaren 80 en 90 ook CSA-I-bussen in dienst. Die bussen verschilden op kleine details met de Utrechtse variant. Wel bijzonder is dat het Utrechtse exemplaar voor deze afscheidsdag voorzien werd stickers, waardoor de bus qua uiterlijk zoveel mogelijk op de Groningse exemplaren leek.

Terwijl hun elektrische opvolgers al druk over de Diepenring aan het tuffen waren, arriveerden iets na het middaguur de drie museumbussen op de Grote Markt, waar een fotomoment werd gehouden midden op de markt. Dit afscheidsmoment kon rekenen op grote publieke belangstelling, vooral van (oud-)buschauffeurs en hobbyisten. Na dit moment werd nog één keer de route naar het Zuiderdiep en het Hoofdstation gereden. Daarna vertrokken de bussen nog naar P+R Kardinge voor wat meer nostalgisch beeldmateriaal.

Busreizigers leken ondertussen hun weg al goed te vinden naar de nieuwe bushaltes, want op de Grote Markt was het rustig. Door middel van grote reclameposters worden reizigers verwezen naar de nieuwe centrumhaltes, zoals het Zuiderdiep en de Sint Jansbrug. Een enkeling wist door deze informatie, of door te even te vragen aan voorbijgangers alsnog de bus te vinden.

‘A trip down memory lane’: de afscheidsrit over de Grote Markt in beeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *