Sinds enkele weken is de voorrangssituatie op de kruising tussen de Eikenlaan en het fietspad door Park Selwerd in Groningen omgedraaid. Fietsers hebben, bij wijze van proef, voorrang op het verkeer op de Eikenlaan. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties, drukte en vertragingen bij de bussen van Qbuzz. De vervoerder is niet blij met de situatie.

Qbuzz geeft aan dat bussen flinke vertragingen oplopen. Dat is vooral een probleem voor het busverkeer naar Zuidhorn. Studenten die met deze lijn van de Zernike Campus naar de trein in Zuidhorn gaan lopen hun aansluiting mis. Zij worden boos op de chauffeurs vanwege de vertragingen, die in de spits op kunnen lopen tot een kwartier.

Chauffeurs vinden het niet prettig als ze zien dat ze dienst hebben op één van de lijnen over de Eikenlaan. Een enkeling voelt zich zelfs bekeken door omwonenden die staan te kijken of alles goed gaat bij de kruising. Ieder uur gebeurt er wel een bijna-ongeluk.

Natascha van Hooft, woordvoerder van de gemeente Groningen, geeft aan dat dat proef eerst wordt afgemaakt. “Die loopt nog een ruime maand, tot begin november. Dan gaan we evalueren en kijken welke maatregelen er nodig zijn. We staan daarvoor ook in contact met Qbuzz. Voor nu hebben we de bosjes al gesnoeid en zetten we verkeersregelaars in om de kruising overzichtelijker te maken.”

[mappress mapid=”142″]

3 gedachte over “Eikenlaan zorgt voor flinke vertraging bussen”
  1. En files met vetragjng qbuzz bussen op andere kruispunten Eikenlaan en op Pleiadenlaan en op A28 en op A7 en op Stationsweg en op Paterswoldseweg en op Hereweg en op Ketwichverschuurlaan.
    Kkagen over Eikenlaan lijkt beetje op bashen fietsers.

  2. Het is een drama deze nieuwe situatie! Deze week reed ik op de Eikenlaan en moest dus over dit fietspad. Het spoelde van de regen en het was donker. Ik reed heel langzaam, er kwamen 2 fietsers aan zonder licht. Ze waren volkomen onzichtbaar. Gelukkig dat ik bijna stilstond, anders was er iets vreselijks gebeurd. Svp graag weer terug naar de oude situatie. Fietsers die moeten wachten voor auto’s veroorzaken geen files, andersom wel! Fietsers die geen licht hebben graag aansprakelijk stellen.

  3. Om de een of andere reden denken politici het altijd beter te weten, terwijl dat in de regel zelden zo is. Uit wetenschappelijk onderzoek van de SWOV blijkt telkens weer dat het voorrang geven van fietsers leidt tot meer ongelukken. De politie heeft ook al aangegeven de wijziging van de voorrangssituatie bij de eikenlaan geen goed idee te vinden.
    Blijkbaar heeft de doorstroming op het fietspad prioriteit boven de verkeersveiligheid en heeft de politiek niet de middelen om een goede oplossing te realiseren. Dit ten koste van enkele verkeersslachtoffers.
    Bij het kruispunt Wilhelminakade / Prinsesseweg begaat de politiek dezelfde fout. Hier wordt een fietsrotonde aangelegd waar ook fietsers weer voorrang krijgen. Kosten voor dat project zijn 400000 euro. Jammer dat politici niet hoofdelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de maatschappelijke schade die ze veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *